Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti Kirsin Book Clubista

Kirsin Book Club vietti naisjournalistien iltaa Lahdessa. Mukana oli myös Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Annastiina Airaksinen, jonka kirjoittama juttu julkaistiin ESS:ssä sunnuntaina 18.1.2015.

screen-capture

Kokemukset lisäävät nautintoa

Lukupiiri: Kirjaelämys syventyy, kun mielipiteet ja muistot jaetaan

LAHTI

Annastiina Airaksinen

Ahtialaan on kokoontunut yhdeksän naista. He puhuvat Kekkosesta.

Tai oikeastaan puhe keskittyy toimittaja Maarit Tyrkköön, joka on kirjoittanut Tyttö ja nauhuri -muistelmakirjan urastaan ja edesmenneestä presidentistä. Tuon kirjan lukupiiriläiset kahlasivat läpi.

Jokaisen on määrä kommentoida lukemaansa vuorollaan. Mielipiteet viuhuvat ilmassa.

– Kokoonnumme vuorotellen jonkun lukupiiriläisen luona, kertoo Maija-Riitta Mustonen.

Tänään on hänen vuoronsa emännöidä kerran kuussa kokoontuvaa lukupiiri-iltaa. Hän kertoo tavanneensa presidentti Kekkosen Lahden Salpausselän kisoissa emännöidessään.

Nuo ajat. Lukupiirin jäsenten ikähaitari yltää nelikymppisestä kuusikymppiseen. Osa ei Kekkosen aikaan osannut lukea kuin sarjakuvia, osa loi jo uraa Tyrkön kanssa samassa työpaikassa. Lukupiiriläisten keskenään jakamat muistot ja ajatuksen antavat luettuun paljon uusia näkökulmia. Sen takia lukunautinto syvenee keskustelun myötä, vaikka kirjan kannet on jo painettu kiinni.

Lukupiiri sai alkunsa parisen vuotta sitten, kun Kirsi Kärkinen Ranin pyysi ystäviltään 50-vuotissyntymäpäivälahjaksi lukukokemuksia. Syntyi Kirsin Book Club.

Nyt tammikuinen ilta oli juhlallinen ja alkoi kuohuvan kilistelyllä.

– Käsittelyssä ovat kirjat numero 50 ja 51, Kärkinen Ranin iloitsee.

Melkoinen määrä sivuja on takana. Nyt on poikkeuksellista, että luettavia kirjoja oli kaksi. Myös Cristina De Stefanon kirjoittama Oriana Fallaci, nainen ristitulessa kertoo naisjournalistista.

– Kaikkea ei ole pakko ehtiä lukemaan, mutta ryhmän itsekuri on hyvä, Minna Väisälä sanoo.

Kirjojen pohjalta käytävästä keskustelusta huomaa, että kokemus ja tietömys kirjallisuudesta on karttunut. Lukupiirissä on ennenkin törmätty Kekkoseen.

Naiset lukevat paljon kirjoja, joilla on linkkejä historiaan tai eri kulttuureihin.

– Olemme lukeneet niin monta kirjaa yhdessä, että meille on kertynyt paljon yhteistä vertailupohjaa, selittää Kärkinen Ranin.

Luettavat kirjat valitaan äänestämällä. Lukupiirissä tulee tartuttua teoksiin, joita muuten ei löytäisi.

Luettua uskalletaan kommentoida ronskistikin. Kuten Tyrkön roolia Kekkosen luottonaisena.

– 1970-luvulla ei ollut Viagraa. Ajattelivat kai, että otetaan Maarit, että Kekkonen pysyy pirteänä edes Ety-kokouksen ajan, Kärkinen Ranin täräyttää ja muut hörähtävät.

Lukupiirissä on nyt kolmetoista jäsentä. Kirsin Book Club on ollut esillä esimerkiksi Helsingin kirjamessuilla ja tavannut kirjailijoita.

Siksi lukupiiri on saanut huomiota ja monet ovat pyytäneet päästä mukaan. Se ei valitettavasti onnistu, mutta painetta on purettu raportoimalla tapaamisista blogiin.

– Vaikka meiltä on pyydetty mielipiteitä asiantuntijana, edustamme tavallista lukijaa, Airi Vilhunen muistuttaa.

Bookclubilaiset naisjournalistien illassa Lahdessa tammikuussa 2015

Bookclubilaiset naisjournalistien illassa Lahdessa tammikuussa 2015. Vasemmalta Marja Castren, Piia Fredrikson, Maija-Riitta Mustonen, Pirjo Helenius-Viitamäki, Kirsi Kärkinen Ranin, Sasu Heikkilä, Airi Vilhunen. Edessä Liisa Honkavaara ja Minna Väisälä. Kuvan otti Etelä-Suomen Sanomien valokuvaaja Pepe Louhelainen.

 

Sivun toinen juttu Kustantajia alkoi kiinnostaa löytyy tästä.

Lue myös kirja-arviomme Maarit Tyrkön Tyttö ja nauhurista sekä Cristina de Stefanon Oriana Fallacista.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *