Joulun Tietäjien salaisuudet ja lukuvinkit

pinkki tietäjä

”Odotan jo innolla seuraavaa joulukalenteria! Voisikos rinnalle vielä kehittää jonkun ”kevätkalenterin”, tulee niin ikävä tätä :)” kommentoi toiseksi sijoittunut Jaana

Miten menestyä kirjallisuusvisassa? Kirsin Book Clubin Joulukalenterissa oli 24 päivänä tekstilainaus, jonka alkuperää vastaajat arvuuttelivat. Joulukalenterissa kävi yhteensä reilut 2.000 eri ihmistä ja arvauksia oli yli 1.200 kpl. Kolarista Espooseen, Ilomantsista Södertäljeen. Tästä joukossa loistivat kirkkaimmin Joulun Tietäjät, joiden kärkijoukko jakaa nyt menestyksensä salaisuudet ja kiinnostavimmat lukuvinkkinsä.

Joulun Tietäjäksi 40/48 pisteellään nousi Jukka Oulusta. Kahdeksan kärjessä tulokset voit kerrata täältä.

Jari

Jukan lukusuositus: ”Jari Tervon Troikka on taas kohta ajankohtainen teatteriversiona, koko trilogia (Myyrä-Ohrana-Troikka) on ehdottomasti lukemisen arvoinen!”

Joulun Tietäjä -kisan menestyksesi salaisuus?

”Aktiivisuus ja sinnikkyys”, sanoi Jukka vaatimattomasti.

”Menestymisestä en pysty ottamaan täysin kunniaa itselleni, vaan kyseessä oli pienen kirjallisuustiimin ryhmätyö. Muutamaa tolppalaukausta lukuunottamatta saimme lähes kaikki kirjailijat kiinni ja valtaosa teoksistakin meni nappiin. Muutama googletuskin täytyy tunnustaa, mutta niitä käytettiin enemmänkin teoksen oikean nimen tarkistamiseen, kun niistä oli erilaisia ehdotuksia.” Jussi

”Lukemalla ja muistamalla lukemani, hienosti tuli onnistuneita vastauksia. Viime vuoteen verrattuna oli kiva, että ei nähnyt toisten vastauksia. Viimeksi tuli aina sellainen olo, että peesaa, kun  ajatteli samaa vastausta”, kommentoi Maija-Riitta, joka osallistui Kirsin Book Clubin jäsentenväliseen joulukalenteriin vuonna 2013.

Maija suosittelee Maarit Tyrkön Tyttö ja nauhuri, mikä on myös Kirsin Book Clubin tammikuun kirja.

Maija suosittelee Maarit Tyrkön Tyttö ja nauhuri, mikä on myös Kirsin Book Clubin tammikuun kirja.

”Menestyksen ’salaisuuteni’ oli kalenterin avaus heti aamulla aikaisin, ja mikäli vastaus ei helposti ratkennut omassa päässäni, niin oli sitten koko päivä aikaa arvuutella asiaa lähipiiriltä :) Täytyy myös myöntää, että google-ystävä oli monesti hyvä apulainen, johon piti vähintään tarkistusmielessä monesti turvautua.” Jaana

Salaisuuteni on kova kilpailunhalu. Etsin vastauksia googlailemalla ja hyllyni kirjoja selailemalla, pääasiassa kuitenkin googlailemalla, koska en ole lukenut noista kirjoista kuin murto-osan”, tunnusti Katri.

k

Katri: ”Juuri nyt luen Kangastus 38:aa, jota en millään malttaisi laskea käsistäni. Viime aikojen suosikkejani ovat olleet myös Siilo, Kirjavaras, Tämä ei ole lasten maa. Omalla tavallaan mielenkiintoisina pidin myös Samppanjaruhtinasta ja Cavakuningasta.

”Menestykseni salaisuus oli lähinnä hyvä tuuri”, kommentoi Juha.

”Mitään hyvän menestymisen salaisuutta ei kyllä varsinaisesti ole paljastettavaksi. Osallistuin lähes päivittäin ja oikein harmittaa, kun muutama luukku tuli missattua. Minulla on arvoituksia rakastavat aivot ja luukkujen lainauksethan olivat kuin pieniä dekkaritehtäviä! Kun lainausta makusteli hetken, käveli kirjakaapeille siirtelemään ja selailemaan opuksia, niin kyllähän se ratkaisu sieltä muistui mieleen. Vaikken kaikkia uutuuskirjoja mitenkään pysty lukemaan, niin seuraan suht aktiivisesti uutuuksien esittelyjä ja arvosteluja. Muuten luen kaikkea mahdollista laidasta laitaan – tykkään enemmän shopata kirjoja kuin vaatteita. Lukupinoja on joka puolella, enkä lähde minnekään ilman kirjaa tai kolmea laukussa.Pippa

Miltä sijoittuminen top 8 joukkoon tuntuu?

”Voitto tuntuu tietenkin hienolta!” Jukka

”Sijoittuminen ihan kärkipäähän tiukassa kisassa tuntui hienolta, oikealta saavutukselta! Kilpailuvietti oli kova, ja väliaikaraportit olivat omiaan lietsomaan lisää tunnelmaa.Jaana

”TOP 8 sijoitus oli yksi vuoden 2014 ehdottomista kokohohdista golfin single-tasoituksen ohella. Pieniä askeleita minulle, mutta suuria ihmiskunnalle.” Jussi

”Sijoittuminen top 8:aan tuntui aika hauskalta, koska en tosiaan ollut lukenut noista kirjoista montaakaan.” Katri

”Sijoittuminen oli hienoinen yllätys. Tuntuu tietysti hyvältä!” Juha

Juha

Juha suosittelee John Boynen Leijuva poika -kirjaa: ”Hieman kuin Pikku Prinssi, välillä kuin naivistinen maalaus!”

Mikä oli joulukalenterissa parasta?

”Parasta oli odottamisen jännitys niin kuin hyvään joulukalenteriin kuuluukin ja sitten luukusta paljastuvien arvoituksien selvittäminen.” Jukka

”Parasta joulukalenterissa oli ihan kaikki: Se, kun aamulla pääsi lukemaan pätkän, ja aivot alkoivat raksuttamaan. Se, kun illalla sai oikean vastauksen. Ehkä parasta kaikessa oli sellainen luukku, josta muodostui itselleni todellinen haaste. Vastausta ei meinannut löytyä mistään, ja pää kävi kuumana koko päivän. Erään päivän vastausta pähkäiltiin miehen kanssa useammankin tietokoneen voimin viime minuuteille, eikä oikeaa vastausta löydetty. Ai että, se oli hauskaa :D Lisäksi kalenterin avulla löytyi paljon kirjoja ja kirjailijoita, joihin täytyy ehdottomasti tutustua!” Jaana

Tämä menee ehkä lastenkirjallisuuden puolelle, mutta Jukka Parkkisen Kalevi Korpin seikkailut (sis. kirjat Korppi ja kumppanit, Korppi ja korven veikot, Korppi ja korpin poika sekä Korppi ja Pitkänen) on aivan loistavaa luettavaa aikuisellekin. Hienoa luontokuvausta, ratkiriemukasta sanallista ilotulitusta (avautuu nimenomaan aikuiselle), ajankohtaisuutta luonnonsuojelusta, puolustusvoimista ym. asioista suoraan -70 luvulta. Itse palaan näihin kirjoihin aina uudestaan, ja viimeeksi sain kohta 80 v isänikin lukemaan nämä - ja hyvin upposi!

Jaana suosittelee Jukka Parkkisen Kalevi Korpin seikkailuja (sis. kirjat Korppi ja kumppanit, Korppi ja korven veikot, Korppi ja korpin poika sekä Korppi ja Pitkänen) ”Aivan loistavaa luettavaa aikuisellekin. Hienoa luontokuvausta, ratkiriemukasta sanallista ilotulitusta (avautuu nimenomaan aikuiselle), ajankohtaisuutta luonnonsuojelusta, puolustusvoimista ym. asioista suoraan -70 luvulta. Itse palaan näihin kirjoihin aina uudestaan, ja viimeksi sain kohta 80 v isänikin lukemaan nämä – ja hyvin upposi!

”Parasta kalenterissa oli sen koukuttavuus. Kirjakysymyksestä tuli aamukahviin verrattava rutiini ja sen myötä heräsi mielenkiinto monen kirjailijan tuotantoon. Muutama tekstiotos oli jo sinällään hyvin koukuttava. Kävin myös myöhemmin tarkistamassa ja sivistämässä itseäni näiden kirjailijoiden taustoista.” Jussi

”Parasta kalenterissa oli hyvin laaja kirjo kirjojen lajityyppejä eri vuosilta – olisikin ollut tylsää, jos luukuista olisi paljastunut esim. vain Finlandia-ehdokkaita.” Pippa

”Kysymykset olivat sopivan vaikeita, ihan jokaiseen ei suoralta kädeltä kyennyt vastaamaan. Hyvää aivovoimistelua siis!” Juha

”Joulukalenterissa oli parasta aina se löytämisen ja hoksaamisen ilo, kihelmöivä jännitys ja mukavaa tietysti oli tulla myös arvonnassa kerran voittajaksi :)” Katri

Oman yöpöytäni kirjallisuus on varsin sekalaista ja voisin suositella luettavaksi ainakin näitä teoksia: Andrei Hvostov; Sillamäen kärsimysnäytelmä - luettuasi tämän sinun ei enää koskaan tarvitse kysyä eestiläisiltä ystäviltäsi, että millaista se elämä silloin oli! Hannu Pirilä; Oma sininen meri - siitä saa siivet selkään ja pään pilviin uuden vuoden lupausten kynnyksellä! - Hannu on kollegani samasta työyhteisöstä Eppu Nuotio; Kosto - media-ajan ja -sukupolven dekkari!

Jussin yöpöydältä löytyy suositeltavaksi esimerkiksi: 
Andrei Hvostov: Sillamäen kärsimysnäytelmä. Luettuasi tämän sinun ei enää koskaan tarvitse kysyä eestiläisiltä ystäviltäsi, että millaista se elämä silloin oli!
Jussin kollega, Hannu PiriläOma sininen meri. Siitä saa siivet selkään ja pään pilviin uuden vuoden lupausten kynnyksellä!
Eppu Nuotio: Kosto. Media-ajan ja -sukupolven dekkari!

Kiitos kaikille Tietäjille vastauksista. Katsotaan, jos jonkinlainen ”kevätkalenteri” onnistuisi – palataan siihen!

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *