JOULUKALENTERI to 7.12. – arvonnassa siirrytään vuoteen 1918

Hienoa Suomen synttärin jälkeistä päivää!

Olipa eilen mukavaa katsoa Linnan kutsuja ja todeta, että juhlimassa oli eilisen joulukalenterin kaksi kirjailijaa eli tekstilainauksen kirjoittaja, Finlandia-voittaja Jukka Viikilä ja palkintokirjan kirjailija, Finlandia-ehdokas Mauri Kunnas. Yhtä ihanaa oli lukea arvauksianne, varsinkin kun sieltä löytyi esimerkiksi kommentti:

Tää on kyllä maailman hauskin joulukalenteri!”

Tänään tekstilainaus on melko pitkä, mutta se oli mielestäni niin kiinnostava, että en olisi halunnut laittaa sitä poikki edes tuostakaan. Tämä kirja on esitelty täällä blogissa ja muutoinkin takaan, että kaikki tietävät tämän kirjailijan!

Kuka kirjoitti ja missä kirjassa:

30. marraskuuta

Vuosi sitten, kokonainen vuosi juuri tästä päivästä Suomessa alkoi sota, ja minä muistan sen päivän! Sitä seurasi monta murheen ja epätoivon täyteistä päivää, jotka ehkä huipentuivat vaikeana rauhan päivänä, kun me kaikki täällä Ruotsissa kärsimme tietoisina siitä katkeruudesta, jota meitä kohtaan Suomessa tunnettiin – vaikka olimme tehneetkin kaiken voitavamme auttaaksemme heitä. Kaikkein tärkein ja merkittävin – liittyminen sotaan – olisi kuitenkin jäänyt meiltä tekemättä, vaikka melkein me kaikki, kun tunteet kuohuivat kiivaimmillaan, olimmekin suunnattoman aktivistisia. Mutta viisas hallituksemme, jota juuri tuolloin pilkkasimme ja inhosimme, pidättäytyi lähtemästä mukaan – ja se mitä maailmassa sittemmin on tapahtunut, on osoittanut hallituksen olleen oikeassa. Mutta sitä me emme vielä viime talvena tienneet, ja meistä tuntui hyvin inhottavalta tietää, että suomalaiset sotilaat taistelivat yksinään inhimillisen suorituskyvyn äärirajoilla ja paljolti sen ylikin. Mietin, onkohan mikään kansa tuntenut niin voimakasta myötätuntoa toisen puolesta kuin me silloin, kun kärsimme onnettomasta rakkaudesta Suomeen ja lahjoitimme rakkaudessamme ja epätoivossamme Suomelle kaikkea mitä suinkin vain keksimme – rahaa, satoja miljoonia jos kaikki lasketaan, aseita, ammuksia, vaatteita, ruokaa, pullotettua verta, suksia, hevosten loimia, ambulansseja, lääkintäapua, villavaatteita, joita neuloimme kuin viimeistä päivää, vihkisormuksia, niin, en edes tiedä kaikkea. Otimme Ruotsiin tuhansia ja taas tuhansia lapsia, ja tehtaissa työskenneltiin pyhinäkin Suomen puolesta, ihmiset lahjoittivat päivän palkkansa joka kuukausi j.n.e. aina loputtomiin asti. Ja silti meillä oli koko ajan hirveä tunne ettemme tehneet tarpeeksi.

Vastaa tänään tutulla tavalla eli tähän blogin kommenttikenttään kirjailijan nimi ja kirjan nimi ennen klo 22:00. Kaikki oikeamuotoiset vastaukset ovat arvonnassa mukana. Muistathan, että meneillään on myös Joulun Tietäjä -kilpailu eli Tietäjäksi valitaan hänet, jolla on koko kalenterin ajalta eniten oikeita vastauksia. Huomaan, että aiemmat Joulun Tietäjät ovat jälleen mukana ja varmaan arvostavat, että saavat tiukkaa vastusta uusista kisaajista!

Arvonta on jälleen klo 22 jälkeen. Kommentoidessa joudut jättämään sähköpostiosoitteesi, mutta se näkyy vain meille, jotta saamme sinuun yhteyttä voiton osuessa kohdallesi.

Palkintona on tänään Heidi Köngäksen vahva uutuusteos Sandra, joka avaa vuoden 1918 tapahtumia. Siinä lapsenlapsi tutkii, mikä isoäidille tapahtui vuoden 1918 sodan tiimellyksessä. Tunteisiin vetoava tarina, joka virittää seuraavaan muisteluvuoteen, sillä itsenäisyytemme alkuvaiheessa kansakuntamme taisteli tulevaisuuden näystään asein toisiaan vastaan.


6.12. arvonnan voittaja

Eilinen tekstilainaus oli kauniista kirjasta, viime vuoden Finlandia-voittaja Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista. Intouduin lukemaan siitä jälleen pitkän pätkän etsiessäni tekstilainausta, on se niin hieno! Pidemmän arvion voit lukea blogijutustamme.

Itsenäisyyspäivän arvonnassa onnentonttu nosti Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia -teoksen voittajaksi Pauliina Murto-Lehtisen. Iloisia lukuhetkiä Suomen historian parissa! Kirjan lahjoitti Otava, kiitos!

Kommentit
 1. Reijo Moilanen
 2. Jaana
 3. Katja Kiipeli-Jaakkonen
 4. Eija
 5. Henna73
 6. Teija
 7. Salli
 8. Ellen
 9. AL
 10. Tiina / Kirjaluotsi
 11. Beate
 12. Anette
 13. Mai
 14. Tarjuska
 15. minttu47
 16. Juha
 17. Päivi K
 18. Karoliina
 19. Maija
 20. Erika
  • Kirsi Ranin Kirsi Ranin
 21. Miia
 22. Tuija
 23. Marja
  • Kirsi Ranin Kirsi Ranin
 24. Tea
 25. Marja-Liisa
 26. Hande
  • Kirsi Ranin Kirsi Ranin
 27. Juniperus
 28. piitu
 29. Tuija K
 30. Bookworm
 31. Terhi
 32. Henriikka
 33. Tuulispää
 34. Elise H.
 35. Assi
 36. Maria Kuutti
 37. ensu
 38. Marja
 39. Pii
 40. vintagentti
 41. Zerotin
 42. Veikka
  • Kirsi Ranin Kirsi Ranin
 43. TuulaH
 44. Ilona
 45. Maija
 46. kiiu
 47. Tanja
 48. Halejo
 49. P

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *