Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla -taidedekkari yhdistää maalauksen ja murhat

Taidedekkari, mikä ihana keksintö, kiitos kirjailijat Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen!

Taiteen tutkiminen jo sinänsä on kiinnostavaa, mutta kun siihen yhdistää jonkun muun mysteerin, niin kiehtova ja viihdyttävä paketti on valmiina. Kirjailijakaksikko kokeili konseptia jo ensimmäisessä yhteisessä kirjassaan Nainen parvekkeella, jonka mysteerin pohjalla oli Albert Edelfeltin samaniminen teos. Sen lukemisen jälkeen oli ihan pakko alkaa selvittää muista lähteistä Edelfeltin seikkailuja ja suhdetta Virginieen.

Yhdessä kirjoittaminen on melko harvinaista. Ensimmäisinä tulevat mieleen Lars Kepler ja Markus Falk, joiden molempien nimimerkkien takaa löytyvät avioparit. Sain haastatella Eppua ja Pirkkoa Bazarin järjestämassa Rikollisessa illassa ja he kertoivat yhdessä kirjoittamisen olevan melkoinen voimavara, sillä tarinaa voi sparrata koko ajan kirjoituskumppanin kanssa.

He olivat rakentaneet yhdessä storyboardin kakkosdekkaria, Sakset tyynyn alla, varten ja sen jälkeen kommunikoineet pääsääntöisesti sähköpostitse, sillä Eppu asuu Berliinissä ja Pirkko Turussa. Heidän kirjoituskielensä sopivat hyvin yhteen. Kirjoittaja ei vaihdu kappaleiden tai lukujen välissä, vaan keskellä tekstiä, mitä minä lukijana en huomannut. Kysyin heiltä, kuinka paljon heidän on täytynyt vääntää kättä eri juonen käänteistä, mitä Salome tekee seuraavaksi, keneen hän ihastuu, miten rikosta aletaan selvittää tai ylipäätänsä, minkä rikoksen he valitsevat selvitettäväksi. Mutta kaksikko suorastaan huokuu yhteisymmärrystä, ratkaisut ovat menneet erittäin sopuisasti ja heillä on hauskaa kirjoitusprosessin aikana.

Tämänkertainen taideteos valikoitui melko käytännöllisistä lähtökohdista, sillä ensimmäinen kriteeri oli, että teoksen käyttöön pitää olla vapaat oikeudet. Tutustuessaan internetissä tällaisiin teoksiin, Frederick Elwellin teos Girl with a Cigarrette lumosi kirjoittajat. Minä mietin, että valintaan on täytynyt vaikuttaa myös se, että maalauksen nainen on kovin Pirkko Soinisen näköinen!

Frederick Elwellin ”Girl with a Cigarrette” on nähtävillä Harris Galleryssä Englannissa.

Käsitelläänpä Sakset tyynyn alla -taidedekkaria Kirsin Book Clubin perinteisten dekkarikysymysten avulla:

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Vuonna 2017 Antwerpenissa joku on murhannut vanhan miehen lyömällä sakset taidekortin läpi hänen rintaansa. Kortissa on taulu nimeltään Girl with a Cigarrette, jonka on maalannut englantilainen Frederick Elwell Antwerpenissa toisen maailmansodan aikana 1942. Kun Berliinissä asuva dokumenttiohjaaja Salome Virta kuulee rikoksesta yhden yön ihastukseltaan, hänen on aivan pakko lähteä Antwerpeniin selvittämään taulun tarinaa, ja toki siinä sivussa myös murhaa.

Rinnakkaisessa tarinassa eletään taulun maalaamisen ajassa ja kerrotaan maalauksessa olevan naisen tarinaa.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Päätähti on Salome, jota kirjailijakaksikkokin kuvasi ärsyttäväksi. Hän on varsin epäluotettava, ärsyyntyy äärettömän helposti eikä sylje lasiin. Toisaalta hän on nokkela ja sinnikäs selvittämään arvoituksia ja ratkomaan ongelmia. Kirjassa ovat mukana myös jo Nainen parvekkeella -teoksessa tutuksi tulleet isä ja poika, Arvo ja Tuomas Joenmaa. Arvo on vanhan liiton herrasmies ja Tuomas hyvinkin aidon oloinen liikemies, jolla on varsin vaihteleva suhde Salomen kanssa. Nykyajassa on kansainvälisiä vahvistuksia, Salomen ihastus Jaan ja Arvon ihastus Welda tärkeimpinä.

Kiinnostavan lisän tuovat toisen maailmansodan ajan henkilöt, taidemaalari Elwell, hänen mallinsa Margot de Smet, vastarintaliikkeessä toimiva poikaystävä sekä juoneen liittyvä natsiupseeri.

Pirkko Soininen Rikollisessa illassa 21.3.2018

3. Onko juoni vetävä?

Pääjuoni oli mielestäni vetävä. Koko ajan liikutaan kahdessa ajassa, vuodessa 2017 ja 1942. Pidin sota-ajan tarinaa niin kiehtovana, vaikka sitä kuvataan vain kirjeenvaihdon kautta, että olisin voinut lukea siitä enemmänkin. Nykyajan tarinassa on monta rinnakkaista linjaa ja sen muassa matkustetaan ympäri Eurooppaa. Jotkut tarinoiden käänteet ovat kyllä aika uskomattomia ja ehkä hieman liian helppoja yhteensattumia.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

No, en ollut aiemmin kuullutkaan Frederick Elwellistä enkä Girl with a Cigarrette -taulusta. Pidin siitä, että tarinassa käsiteltiin sekä historiaa että tämän päivän yhteiskuntapoliittisia haasteita. Asiat tulevat kepeästi, vähän kuin sivulauseissa, mutta lukijana niitä voi pohdiskella enemmänkin.

Eppu Nuotio sai Kirsin Book Clubin kirjanmerkin Nainen parvekkeella -teoksen julkkareissa vuonna 2016.

5. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Salomen arkea kuvataan hyvin tarkasti. Lukijana tiedän, mitä hän syö, juo ja pukee päällensä. Tiedän myös, keneen mieheen hän kulloinkin tuntee vetoa. Kirjailijakaksikko kertoi, että he ovat molemmat pitkässä avioliitossa ja on ollut hauskaa kuvitella Salomelle ihastuksen kohteita. Mukana on siis greipille tuoksuva, pitkä, tumma ulkomaalainen!

6. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Saksien lyöminen rintakehän läpi on mielestäni raakaa, mutta sillä ei mitenkään herkutella. Muutoin tarina on kirjoitettu niin positiivisella fiiliksellä, että se ei ahdista saati pelota. Ennemminkin hymyilytti ja viihdytti.

Helsingin Kirjamessujen lukupiirissä vuonna 2016 Kirsin Book Club ja yleisö keskustelivat Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen kanssa Nainen parvekkeella -teoksesta. Paljon naurua!

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Ehkä päällimmäisenä ajattelin, kuinka kivaa kirjoittajakaksikolla onkaan kirjoittaa ja keksiä käänteitä yhdessä. Tarina puolestaan vahvistaa carpe diem -tunteita, enemmän heittäytymistä arkeen! Myönnän myös, että vuodatin muutaman kyyneleen lopussa ihan liikutuksesta.

8. Suositteletko ja kenelle?

Kun haastattelin Eppua ja Pirkkoa, pyysin heitä sanomaan, kenelle he suosittelisivat Sakset tyynyn alla -teosta. He latelivat vuorotellen: heille, jotka rakastavat taidetta, tarinoita, ulkomaita, historiaa, rakkautta, arvoituksia. Minä voin oikein hyvin allekirjoittaa heidän listansa ja suositella Sakset tyynyn alla -teosta niille, jotka pitävät enemmän viihdyttävästä kuin verisestä dekkarista.

Lisättäköön, että Eppu ja Pirkko ovat jo seuraavan taidedekkarin kimpussa. Tällä kertaa rikos liittyy johonkin suomalaiseen modernin taiteen teokseen. Ja hieman he lupailivat ainakin kymmenen jatko-osaa Salomen seikkailuille!

Eppu Nuotio (2. vas.) ja Pirkko Soininen (2. oik.) Rikollisessa illassa Fiona Bartonin ja Matti Laineen kanssa.

Lue myös:

  • Juttu Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen ensimmäisestä taidedekkarista Nainen parvekkeella, KLIK.
  • Juttu Eppu Nuotion kirjasta Mutta minä rakastan sinua, KLIK.
  • Juttu Pirkko Soinisen Ellen-kirjasta, fiktiivisetä tarinasta Ellen Thesleffin Firenzen ajasta, KLIK.
  • Juttu tutusta: Eppu Nuotio, KLIK.
  • Eppu Nuotio & Pirkko Soininen
  • Saksen tyynyn alla
  • Bazar, 2018
  • ISBN 978-925-279-403-1
Kommentit
  1. Helen Barker
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Päivi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *