Hannu Salama: Juhannustanssit – miltä tuntuu 50 vuotta myöhemmin

Suuren salamasodan 1960-luvulla sytyttänyt romaani keskikesän juhlasta, nuorista kesäyön hullaannuttavina hämäränhetkinä Vuonna 1964 ilmestynyt Juhannustanssit oli Hannu Salaman läpimurtoteos. Romaani ravisteli monia ajan tabuja ja nostatti heti ilmestyessään oloissamme ainutlaatuisen kohun. Kirjailija joutui jumalanpilkasta syytettynä oikeuden eteen ja teos osittain sensuroitavaksi. Tässä alkuperäisessä asussaan Juhannustanssit ilmestyi vasta vuonna 1990. Seven-pokkari

Vuonna 1964 ilmestynyt Juhannustanssit oli Hannu Salaman läpimurtoteos. Tässä alkuperäisessä asussaan Juhannustanssit ilmestyi vasta vuonna 1990. Seven-pokkari

Kirsin Book Clubin jäsenistä muutama kuuluu myös johonkin toiseen lukupiiriin. Titti ja Johanna tapaavat myös kirjallisuuspiirissä nimeltään Kirjasiskot, johon heidän lisäkseen kuuluvat myös Inka, Tia, Tiina ja Virve. He ovat kokoontuneet ensimmäisen kerran jo vuonna 2008. Heidän kokoonpanonsa on pysynyt lähes muuttumattoma kaikki nämä vuodet. He kokoontuvat noin kuusi kertaa vuodessa vuorotellen jokaisen kotona. Luettavat kirjat valitaan siten, että illan  emäntä ehdottaa luettavaksi 3-6 kirjaa, joista he yhdessä valitsevat seuraavan kirjan.

Tässä raportti heidän viime kokoontumisestaan:

Tänään 15.12.2014 kokoonnuimme Johannan luona, keskustelussa oli Hannu
Salaman ilmestyessään vuonna 1964 paljon julkisuutta saanut Juhannustanssit.

Juhannustanssit oli kuulunut Tiinan lukion äidinkielen kirjallisuusosioon, mutta me muut  emme olleet kirjaa aiemmin lukeneet. Toki tiesimme, että kirja oli ollut kohuteos ilmestyessään, sekä sen, että Hannu Salama sai syytteen jumalanpilkasta ja tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen, mutta presidentti Kekkonen armahti hänet. Päälehtien kirjallisuusarvostelijat olivat antaneet Juhannustansseista yleisesti positiivisia lausuntoja ja puuttuneet ennemminkin ”ruokottomuuteen ja rivouteen” kuin jumalanpilkkaan.

Totesimme, että oli hyvä, että kirja tuli nyt luettua.

Ajatuksia Juhannustansseista:

– Aika mennyt kirjan ohi, jumalanpilkkakohdat eivät tuntuneet missään.
Hyvä, kun huomasin kyseiset kohdat. Maailma on muuttunut tosi paljon 50 vuodessa.

– Ruma on ensimmäinen adjektiivi, joka tulee mieleen kirjasta.

– Kirja kuin Kaurismäen leffat, suomalaisilla menee huonosti, kuvataan vain kurjuutta, ikään kuin elämässä ei olisi mitään hyvää.

– Juoni jäi epäselväksi, en tykännyt kirjasta ollenkaan.

– Kirjan tapahtumapaikkakunta jäi epäselväksi, sen täytyy olla joku ruma kaupunki.

– Suomi on ollut hyvin erilainen maa vuonna 1964 kuin nykyään. Sodasta ei ole vielä pitkä aika. Maalta kaupunkiin muuttaminen on kiihtynyt. Tästä puhutään myös kirjassa. E-pillereitä ei vielä ollut.

– Odotin koko ajan koska kirjan kliimaksi tulee. Tiesin, että siinä on joku naintikohtaus koivua vasten.

– Olen maaseutukaupungista kotoisin. Voin hyvin kuvitella tapahtumat
jonnekin pikkupaikkakunnan seurojentalolle.

– Ajankuvauksena loistava, tuohon aikaan juhannustanssit olleet ihan
varmasti iso juttu. Onko samanlaista nykyään esimerkiksi Helsingin yössä klo 4.30.

– Kirjasta jäi olo, että Suomi ollut tuolloin harmaanruskea, ankea paikka
asua – Suomi kuin harmaa Pomarfin-kenkä.

Ajatuksia kohusta:

Pohdimme, kirjoittiko Hannu Salama tarkoituksella tämän romaanin, toivoiko kyseistä kohua? Vai tuliko kohu puun takaa? Meitä alkoi myös kiinnostaa, järkyttyikö Hannu Salama saamastaan palautteesta. Mahtoiko hänellä olla Juhannustansseja kirjoittaessaan tarkoitus aiheuttaa kohu, jotta tulisi kirjailijana huomatuksi? Salama lähetti raastuvanoikeudelle kirjeen, jossa sanoi halunneensa ”pilkata ja loukata kansalaisten jumalakäsitystä ja uskonnollisia tunteita”.

Kuva Otava / Irmeli Jung, 2004

Kuva Otava / Irmeli Jung, 2004

Mielenkiintoisena pidimme myös sitä, kenellä oli vuonna 1964 valta määritellä yhteiskunnan arvot. Arkkipiispa oli käynyt pyytämässä Otavaa poistamaan jumalanpilkkakohdan, ja kokoomuksen kansanedustaja teki eduskuntakyselyn jumalanpilkasta. Sen seurauksena oikeusministeri määräsi nostettavaksi jumalanpilkkasyytteen sekä Hannu Salamaa että Otavaa vastaan. Lopulta, vuonna 1968, presidentti Kekkonen puuttui peliin ja armahti Salaman.

Lukukokemus 5 peukkua ylös 1 semi. Itse kirja 4 peukkua semi 2 alas

  • Hannu Salama
  • Juhannustanssit
  • Otava, 1964
  • ISBN 9789511258414
Kommentit
  1. Tuijata
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *