Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää

DSC01404

Ehkäpä ensimmäiseksi totean ilmeisimmät Jojo Moyesin menestysromaanista Kerro minulle  jotain hyvää (Me Before You):

  • se on sujuvasti kirjoitettu
  • tarina neliraajahalvautuneen ja hänen avustajansa suhteesta on mielenkiintoinen
  • kirja koukuttaa lukijan kääntämään sivuja vielä pikkutunneillakin.

Kirja on ollut maailmalla menestys: 5 miljoonaan myytyä kirjaa. Elokuvaversioon on kiinnitetty pääosiin Williksi Sam Claflin (The Hunger Games) ja Louisaksi Emilia Clarke (Game of Thrones). Kirjalle on myös jatko-osa luvassa syksyllä 2015 nimeltään After You.

Menestys ei ole minkäänlainen ihme. Kerro minulle jotain hyvää noudattaa viime vuosina niin kovin suosittua kaavaa: nuori nainen rakastuu juuri siihen mieheen, johon ei pitäisi. Nyt ei ole kyseessä vampyyri, ihmissusi tai sadomasokisti, vaan neliraajahalvaantunut Will, jonka avustajana Louisa toimii. Will on ennen liikenneonnettomuuttaan ollut menestyvä businessmies, joka on kiertänyt maailmaa, harrastanut extreme-lajeja ja nauttinut elämästä kuvankauniin tyttöystävänsä kanssa. Nyt hänen maailmansa on supistunut rullatuoliin ja vanhempiensa talon siipirakennukseen. Mikään ei enää sytytä ja Will on päättänyt luovuttaa.

Willin vanhemmat palkkaavat Willin seuralaiseksi Louisan, joka edelleen asuu omien vanhempiensa kanssa samaisessa pikkukaupungissa. Louisa on työtön kahvilatyöntekijä, joka ottaa työn vastaan vain palkan vuoksi, sillä hänen on elätettävä vanhempiensa lisäksi myös sisarensa ja tämän pikkupoika.

Tarinan lähtökohta on mielestäni erittäin kiinnostava, mutta nimenomaan Willin kannalta. Asetelmassa olisi mahdollisuuksia syvällisten kysymysten käsittelyyn, mutta Jojo Moyesin paraatilaji on chick lit ja sillä kaavalla mennään. Toki moneen otteeseen pohditaan, miten Will voisi löytää elämänilon rajallisesta asemastaan huolimatta, mutta Willin pääkopan sisään mennään vain satunnaisten lausahdusten kautta. Kirjan fokus on Louisan yrityksessä piristää Willin elämää. Heidän keskinäinen sanailunsa on nokkelaa ja kääntäjä Heli Naski on onnistunut kirjaamaan sen sujuvasti myös suomeksi. Mutta huvitusten ja ajanvietteen järjestäminen tuntuu melko naivilta tavalta löytää elämälle merkitystä!

Niin englantilaisen kuin suomalaisenkin version kannet ovat kovin ilakoivat kirjan teemaan verrattuna!

Niin englantilaisen kuin suomalaisenkin version kannet ovat kovin ilakoivat kirjan teemaan verrattuna!

Olen lukenut lukuisia englantilaisia chick lit -kirjoja ja usein niissä on hössöttävä äiti, lupsakka isä ja sisko, jonka kanssa kiistellään, mutta kuitenkin lopussa ollaan samalla puolella. Päähenkilö on jollain lailla höpsö tai hallitsematon: Louisa pukeutuu hassusti, ei aluksi osaa käyttää tietokonetta ja on muutoinkin kovin oppimaton Willin rinnalla. Louisa itsekin toteaa, että hän ei ole mikään Willin Eliza Doolittle -projekti My Fair Ladysta, johon Will välittömästi toteaa, että se on Pygmalion. Vertaus on kyllä osuva, sillä Will ja Nathan, toinen avustaja, lyövät Louisan käyttäytymisestä vetoa.

Willin tilanne ja sen kehittyminen on vain niin paljon kiinnostavampaa kuin Louisan kotiolot, että en olisi jaksanut lukea Louisan perheen, saati sitten heidän naapuriensa pääjuoneen liittymättömistä tapahtumista. Missä makuuhuoneessa kukakin kotona nukkuu – couldn’t care less. Myös Louisan ja hänen poikaystävänsä Patrickin suhde kuvataan juuri niin steriilisti, että jo ensi sivuilta on selvää, kuinka siinä käy. Sinänsä triathloniin treenaava Patrick antaa hyvän kontrastin Willin elämään.

Kerro minulle jotain hyvää on kyllä koukuttava. Luin luvun toisensa jälkeen toiveikkaana. Olin juuri katsonut Steven Hawkingin elämästä kertovan Kaiken teoria -elokuvan ja odotin jonkin merkityksellisen tekemisen valtaavan myös Willin elämän.

Monissa arvioissa on ylistetty, että kyseessä on rakkaustarina. Voi sen toki sellaisenakin lukea, mutta minua tarina puhutteli kyllä toisella tasolla. Tarina ja ennen kaikkea raju loppuratkaisu antoivat mahdollisuuden oman arvomaailman tarkasteluun.

Huomasin myös pohtivani tilannetta enemmän Willin äidin kuin Louisan kannalta. Olisin halunnut kuulla äidin ja ennen kaikkea Willin oman äänen syvällisemmin, mutta sitä tarinaa ei Jojo Moyes, palkittu naistenviihdekirjailija, olisi kirjoittanut. Luulen, että en mene katsomaan leffaa, enkä varmaan lue jatko-osaakaan. Silti suosittelen Kerro minulle jotain hyvää -kirjaa sellaiseen elämänvaiheeseen, kun tarvitsee jotain helposti etenevää ja sellaista, joka tarjoaa mahdollisuuden miettiä elämän ja rakkauden monimuotoisuutta.

Kerro minulle jotain hyvää / Me Before You -teoksen jatko-osa After You ilmestyy Englannissa 24.9.2015

Kerro minulle jotain hyvää / Me Before You -teoksen jatko-osa After You ilmestyy Englannissa 24.9.2015

  • Jojo Moyes
  • Kerro minulle jotain hyvää
  • Gummerus, 2015
  • Me Before You, 2012
  • ISBN 9789512098361

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *