Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia ei kehrää (Yle 101 kirjaa / vuosi 2014)

Lisäys 17.1.2017:

Ylen Kirjojen Suomi -hanke esittelee 101 kirjaa, yhden jokaiselta itsenäisyytemme vuodelta. Jokaisesta ilmestyy myös blogijuttu. Sarjan aloitti vuoden 2016 kirja, Ilkka Remeksen Kiirastuli, ja seuraavana oli vuorossa vaikuttava Elina Hirvosen teos Kun aika loppuu vuoden 2015 edustajana. Vuoden 2014 kirjaksi on valittu Kissani Jugoslavia, jonka luimme tuoreeltaan lukupiirissä. Alla arviomme kirjasta sekä linkissä juttu Pajtim Statovcista. Hankkeen ”virallinen” blogijuttu löytyy Kirjasähkökäyrä -blogista.

Kannattaa myös tutustua muuhun kirjaan liittyvään materiaaliin Ylen sivulla. Sieltä voit myös lukea kirjan ilmaiseksi, suosittelen!

Kirjoitus lokakuulta 2014:

DSC09308

Kissani Jugoslavia on aivan täydellinen lukupiirikirja! Tarina herättää lukijassa niin paljon ajatuksia ja kysymyksiä, joita on ihan pakko saada jakaa toisen lukijan kanssa.

Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia valikoitui Kirsin Book Clubin syyskuun 2014 kirjaksi, koska Otavan Emma Alftan hehkutti sitä meille keväisellä Otavan vierailullamme. Emma ennakoi, että Kissani Jugoslavia on syksyn merkittävimpiä kirjoja.

Pajtim Statovci on syntynyt vuonna 1990, käynyt koulunsa Porvoossa ja opiskelee nyt yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Kissani Jugoslavia on hänen esikoisteoksensa.

Pajtim Statovci

Pajtim Statovci

Kirjassa edetään kahden tarinan kautta. On nuori tyttö Jugoslavian maaseudulla, joka elää työntäyteistä elämää perheen vanhimpana tyttärenä ja ensimmäiseksi naitettavana. Toisaalla Suomessa ja toisessa ajassa on opiskelijapoika, joka hakee identiteettiään ihmissuhteittensa kautta. Tarinat linkittyvät monella tasolla ja taitavasti. Tulkinnanvaraa jää runsaasti.

Totesimme, että maahanmuuttajien luoma kirjallisuus tulee Suomeen jälkijunassa. Muualla, esimerkiksi Englannissa ja Ruotsissa, tämä genre on ollut valtavirtaa jo vuosia. Vielä vuonna 2009 Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden lehtori, tutkija Olli Läytty toteaakin Maailman Kuvalehdessä:

Maahanmuuttajakirjallisuudesta ilmiönä ei oikein Suomen kohdalla voi puhua.”

Toisaalta me emme kokeneet tarvetta laittaa Pajtim Statovcia mihinkään muuhun kuin ”loistava esikoiskirjailija, joka kirjoittaa monipuolista, rikasta ja sujuvaa suomen kieltä” -kategoriaan.

Kirsin Book Clubin keskustelussa yleisin sana taisi olla ristiriitainen tai ehkä hämmentävä. Pohdimme, mitkä kirjan juonenkäänteet olivat symboleja, mitkä totta. Käyttikö Eminen isä tytärtään seksuaalisesti hyväkseen, oliko asuinkumppanikissa nainen vai mies, miksi Bekim heitti isoisäänsä käärmeellä? Oliko käärme miehisten odotusten symboli, joista piti vapautua, jotta saattoi olla homo? Kerrottiinko yhtä vai kahta tarinaa, olivatko toistintoa vai erillisiä tarinoita, vai elikö poika uudelleen äitinsä elämää, josta halusi vapautua? Valtavasti kysymyksiä, joihin meillä yhdessäkään ei ollut varmoja vastauksia.

Kirsin Book Clubin syyskuun kohtaamisessa olleista jäsenistä viisi peukutti Kissani Jugoslavian ylös, neljä antoi semin.

Kirsin Book Clubin syyskuun kohtaamisessa olleista jäsenistä viisi peukutti Kissani Jugoslavian ylös, neljä antoi semin.

Mielipiteen kirjasta olivat myös ristiriitaisia. Osa meistä piti valtavasti, osaan ei kolahtatut ollenkaan.

”Pidin Kissani Jugoslaviasta paljon, eli peukku vahvasti ylös. Koskettava ja kaunistelematon maahanmuuttajakuvaus, vahvaa kerrontaa. Käärmeen kuvittelisin symboloivan perinteistä kosovolaisen miehen mallia ja siitä irtautumista. Kissan moninainen rooli mietityttää enemmän. Ilkeä kumppanikissa voisi olla kumpi vain, mies tai nainen. Kissana sen lataamat ilkeydet toimivat paremmin kuin jos ne olisi sanonut ihmiskumppani. Olisiko niin, että myös kissa edustaa samaa kuin käärme?”

”Kirjan teksti imaisi heti alusta asti. Vaikka jouduin pitämään taukoa lukemisessa, niin oli helppo palata. Teksti herätti syviä ja ristiriitaisia tunteita. Lauseet soi, rakastin Pajtim Statovcin kieltä! Tunnelmasta toiseen, vahvasti! Paljoa ei selitellä. Lukukokemus oli hyvä, vaan aihe puistattaa – ihan meidän kaikkien kulttuurin kannalta.”

Minun mielestäni tämä on tarina maahanmuuttajista. Symboliikka oli jännää. Lukiessani pohdin kovasti, mitä kissalla tarkoitetaan. Nostan hattua, että nuori poika kykenee kirjoittamaan tällaisen teoksen!

”Minulle jäi todella hämmentynyt olo kirjasta. Kissani Jugoslavia on toisaalta pinnallinen, toisaalta syvällinen, välillä mielestäni sekava. En voi sanoa pitäneeni.”

”Olipa ristiriitainen lukukokemus! Äidin tarina oli koskettava, mutta pojan tarinaa oli suorastaan vaikea lukea, sillä inhoan käärmeitä niin paljon ja minusta tuntui, että kuningasboa luikertelee sivujen välistä esiin.”

”Mietin lukiessani niin paljon, mihin kaikki liittyy, että tarina ei jättänyt muistijälkeä. Odotukset olivat niin korkealla, että hieman petyin. Minä kuvailisin sanalla omituinen.”

”Minunkin odotukseni olivat Otavan Emman hehkutuksen jäljiltä korkealla. Odotin, että koska kyseessä on kirjallinen tapaus, niin teksti on kamalan vaikeaa. Mutta teksti on sujuvaa ja niin nappaavaa, että jouduin oikein pidättelemään ja säästelemään, etten haukkaa koko herkkua kerralla.”

”Hämmentävä on oikea kuvaus. Tekstihän on sujuvaa ja kosovolaisen kulttuurin kuvaus hyvin mielenkiintoista. Varmaan tässä on niin, että lukijalle on tarkoituksella jätetty tulkinnanvapautta. En kyllä itse innostunut niin paljon, että lukisin häneltä seuraavan teoksen.”

”Jos jotain kritisoivaa pitäisi löytää, niin ehkö sekä kissa- että käärmesymboliikka on vähän esikoiskirjailijamaista rönsyttelyä. Olisiko vaikka pelkkä kissa riittänyt.”

”Minusta tämä on aivan valtavan upea tarina. Alan kallistua kannalle, että maahanmuutto ja albaniaiskulttuuri ovat vain olosuhdetekijöitä ja se juttu on kaapistaulostuleminen, oman homoidentiteetin tunnistaminen ja tunnustaminen. Äidin tarina kertoo oikeastaan isän tarinan, joka on eri tarina, mihin poika haluaa yhtyä.”

Yhteenvetona voidaan todeta, että Pajtim Statovci on onnistunut kirjoittamaan teoksen, joka antaa mahdollisuuden omien ajatusten ja ennakkoluulojen punnitsemiseen, vaikka kaikki symboliikka ei avautuisikaan. Taitava esikoiskirjailija, vahva lukukokemus!

Lisäys 1: Lue, mitä Pajtim kertoi kirjastaan Helsingin Kirjamessuilla!

Pajtim Statovci ja Kirsin Book Club -kirjanmerkki

Pajtim Statovci ja Kirsin Book Club -kirjanmerkki

Lisäys 2: 13.11.2014 Kissani Jugoslavia voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon.

PS. Ylimääräisbonuksen annamme myös kannen suunnittelulle ja sen värimaailmalle, joka sointuu täysin Kirsin Book Clubin väreihin, vaikka varsinainen tarkoitus onkin ollut olla sukunäköinen Saatana saapuu Moskovaan -kannelle!

  • Pajtim Statovci
  • Kissani Jugoslavia
  • Otava, 2014
  • ISBN 9789511269786
Kommentit
  1. Jonna
  2. Avatar photo Kirsi
  3. Martti
  4. Mai Laakso

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *