Matti Hälli: Suopursu kukkii – sotavuosien suosikki (Kirjablogit ja 101 kirjaa, vuoden 1943 kirja)

Matti Hälli (1913-1988) kirjoitti pitkän uransa aikana lähes 40 romaania ja novellikokoelmaa, sekä lukuisia pakinoita ja esseitä. Tuotteliaisuudestaan huolimatta hän on jäänyt melko tuntemattomaksi.

Vuonna 1943 ilmestynyttä Suopursu kukkii -romaania pidettiin Hällin läpimurtoteoksena, ja sitä myytiin sotavuosina kymmeniä tuhansia kappaleita. Kirjan tarina vei ajatukset pois sodan kauheuksista ja peloista. Toivo Särkkä ohjasi romaanista saman nimisen elokuvan vuonna 1947.

Sodan keskellä ilmestynyt teos antoi lukijalle mahdollisuuden haaveilla onnesta. Suopursu kukkii onkin kaihomielinen rakkaustarina. Nuori toimittaja Martti Kaski saapuu täysihoitolaan, tutustuu muihin vieraisiin, varsinkin naisiin, ja alkaa saada salaperäisiä kirjeitä.

Minä – se minä, joka tulee vastaanne tästä kirjeestä – olen sellainen, että panen päätökseni aina toimeen. Ne syntyvät äkkiä. Kun tiedän jonkin oikeaksi, teen sen, vaikka se tuntuisi kuinka mielettömältä. Päätin lähestyä teitä jollakin tavalla. Mutta ulkonainen lähestyminen ei tuntuisi sopivalta – ehkä olisimme keskustelleet varovaisesti istuessamme kahvin ääressä, ehkä kävelleet ulkona hämäränä iltana koko ajan varoen, ettemme vain paljastaisi itseämme toisillemme. Silloin päätin kirjoittaa.

Minä olen yksinäinen kuin tekin; elämäni on merkillisesti kulunut siihen suuntaan, että kaikki siteeni muihin ihmisiin ovat katkenneet – lukuun ottamatta erästä pientä sääliä, joka on luonnollinen. Yksinäisyydestäni ojennan teille käteni. Voitte turvallisesti tarttua siihen.

Luulin sodan olevan läsnä kirjassa, mutta niin ei olekaan. Sitä vastoin luonto on kauniisti mukana. Hälli kuvaa luontoa vahvasti ja väkevästi. Jopa kirjan nimen suopursun tuoksu tuntuu kirjaa lukiessa.

Hällin romaanin henkilögalleriassa on täynnä persoonallisia tyyppejä, yksi heistä on Johansson, ”vain Johansson, ilman etunimeä”. Johansson on satamassa työskentelevä riuska työmies, jonka heikkoutena olivat naiset.

– Kohtalo rouhii tuollaisia kyläsuutareita, sanoi Johansson sitten, – mutta mitäpä me hänestä. Maailmassa on tilaa joka lajin hulluille, minulle ja sinullekin. Olet hyvä mies, toisenlainen kuin minä, et tunne minua vielä.

Rakkautta, intohimoa, kaipausta, kaikkea kirjasta löytyy, ja kirjeiden kirjoittajakin selviää lopuksi.  Ennen muuta kysymys on kuitenkin Kasken omasta etsinnästä, haaveista ja unelmista.

Suopursu kukkii -romaanin kielessä on joitakin vanhahtavia sanontoja, mutta se ei lukemista haittaa, päinvastoin ne toimivat hauskana piristeenä. Myös Juha Hurme ylistää Hällin tekstiä teoksessaan Nyljetyt ajatukset (Teos 2014),

Kirjan mottona on lainaus Shakespearelta: ”Sama kude on meissä kuin mik´unelmissa on.” Shakespeare seuraa minua, sillä lukupiirissämme oli tällä viikolla vilkas keskustelu Shakespearen näytelmästä Richard III.

Kiitos kirjalainasta Lahden kaupunginkirjaston Ahtialan sivukirjasto. Kirja oli päällystetty ruskealla kontaktimuovilla, jossa oli Lahden kaupungin vaakuna. Kirjastolaitoksemme ansiosta meillä on mahdollista lukea vanhempiakin kirjoja, hyvä niin.

Matti Hälli syntyi Oulussa, missä molemmat vanhemmat, nahkatyömies Matti Hälli ja hänen vaimonsa Matilda työskentelivät Åströmin nahkatehtaalla. Äitinsä Matti Hälli menetti jo parivuotiaana, ja isä ja poika muuttivat asumaan isän sisaren luokse Oulujoen rannalle. Oulu-trilogiassaan Hälli palaa 1950-luvun Ouluun.

Ylioppilaaksi Matti Hälli kirjoitti vuonna 1933 ja aloitti opiskelun Helsingin yliopistossa. Tilapäiset ansiotyöt, kirjailijaura ja sota pitkittivät opiskelua, ja hän valmistui yhteiskuntatieteen kandidaatiksi vuonna 1952 Yhteiskunnallisesta korkeakoulusta sekä filosofian maisteriksi vuonna 1970 Helsingin yliopistosta pääaineenaan estetiikka ja nykykansain kirjallisuus.

Kirjastosta löytyi tämäkin vuonna 1943 julkaistu kirja.

Katso tästä linkistä Aamu-TV:n ohjelma 101 kirjaa -sarjan ohjelma kirjasta Suopursu kukkii (klik)

Lue myös muut Kirsin Book Clubin blogijutut 101 kirjasta:

Kirsi aloitti neljän muun bloggarin kanssa koko sarjan vuoden 2016 kirjalla: Ilkka Remes: Kiirastuli

Airi kirjoitti vuoden 1980 kirjasta, joka oli Kauko Röyhkän Tien varrella Waterloo

Vuoden 1985 kirjasta Matti Pulkkinen: Romaanihenkilön kuolema Airi kirjoitti yhdessä kolmen muun bloggarin kanssa

Kirsi vuoro oli uudestaan, kun hän kirjoitti vuoden 1963 kirjasta Paavo Rintalan Sissiluutnantista

Minnan kirja oli Hannu Salaman Minä, Olli ja Orvokki ja vuosi 1967

  • Matti Hälli
  • Suopursu kukkii
  • Otava, 1943
Kommentit
  1. Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *