Nobel 2014: Patrick Modiano Kehäbulevardit

Patrick Modiano. Kuva Catherine Hélie.

Patrick Modiano on tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja. Kuva Catherine Hélie.

Tämän vuoden Nobel-palkintoja juhlitaan keskiviikkona 10. joulukuuta Oslossa ja Tukholmassa.  Yksi juhlituista on kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja, ranskalainen Patrick Modiano. Hänen valintaansa suomalaislehdistö kutsui yllätykseksi, eikä ihme sillä suomeksi Modianoa ei palkinnon julkistamisen aikaan ollut käännetty tai julkaistu vuosikymmeniin. Nyt tilanne on korjautunut, kun WSOY on ottanut uusintapainokset ja julkaissut Modianon teokset Kehäbulevardit, Villa Triste ja Hämärien puotien kuja.

9789510412114_frontcover_final

Kehäbulevardit on paljon mietittävää lukijalle jättävä kertomus isän kadottamisesta ja löytämisestä. Isän ja identiteetin.

”Salaperäinen virta vei meidät Pariisin keskustasta aina kehäbulevardeille asti. Kaupunki heittää sinne jätteensä ja lietteensä, Soult, Masséna, Davout, Kellermann. Miksi näille epämääräisille paikoille on annettu voittajien nimet? Siellä oli meidän isänmaamme.” Kuin ohimennen Modiano heittää vihjeen pienoisromaaninsa tulkintaan. Eletään poikkeusaikaa ja lähelle Pariisia, Fontainebleaun metsän reunassa sijaitsevaan kylään on kerääntynyt ryhmä ihmisiä, ihmiskunnan sakkaa arvatenkin: pornografisen skandaalilehden päätoimittaja Jean Murraille, hänen tuleva vävynsä, entinen muukalaislegioonalainen Marcheret, junaprostituoituna toiminut, aina ratsastushousuihin puketuva Sylviane Quimphe ja muuta seuruetta liehakoiden myötäilevä lihava mies, paroni Deycdkecaireksi kutsuttu ja paksukaiseksi tai tomppeliksi haukuttu. Tämä muiden huonosti kohtelema paksu Chalva on kirjan kertojaminän Sergen isä, joka ei kymmenen vuoden jälkeen enää tunnista poikaansa. Poika on majoittunut samaan kylään voidakseen seurata isäänsä tai ”isäänsä”, kuten kirjailija myöhemmin merkitsee. Irstailevaan henkilökaartiin kuuluvat  myös lomahotellin emäntä, Murraillen tytär  ja entinen jockey. He käyttävät hienoja titteleitä, mutta käyttäytyvät moukkamaisesti. Heidän ympäristöään ovat dekadentit yökerhot ja työnään keinottelu tai toisten skandaaleilla mässäily. Sergekin taipuu myötäilemään ja kirjoittamaan Murraillen lehteen paljastustarinoita.

Kehäbulevardit on koko ajan  tunnelmaltaan tiivistyvä tarina, joka kietoutuu isän etsimisen ja löytämisen, identiteetin, juutalaisuuden ja vainoamisen ympärille. Tarina kiertää kehää ja samalla silmukka kiristyy. Tapahtuma-aikaa ei romaanissa suoraan kerrota muuten kuin viittaamalla vaikeisiin aikoihin, mutta selvästi on kyse saksalaismiehityksen ajasta. Kuvaus on yksityiskohtaisen tarkkaa ja ote melkein maaginen. Juutalaisuus pilkahtaa siellä täällä kunnes lopussa se nousee keskeisimmäksi teemaksi. Kun  poliisit lopussa tulevat ottamaan paroni Deycdkecairen kiinni, Serge ilmoittaa ensimmäisen kerran, että mies on hänen isänsä. Tunnustaa siis juutalaisen isänsä, joka kymmenen vuotta aikaisemmin on yrittänyt tappaa poikansa.

Patrick Modiano on juutalaista syntyperää, hänen isänsä oli italianjuutalainen ja äitinsä belgialainen näyttelijä. Isä sotkeutui miehitysaikana mustan pörssin keinotteluun ja todennäköisesti teki yhteistyötä myös Gestapon kanssa. Isän taustasta voi siis vetää yhden tulkintalinjan Kehäbulevardeihin. Isä ei kuitenkaan koskaan puhunut sota-ajan tapahtumista. Kirjailija itse on syntynyt vuonna 1945 ja Nobel-luennossaan hän kuvaa, miten vanhemmat eivät halunneet muistaa miehitysajasta kuin jotakin arkipäiväisiä tapahtumia, joten hänen ikäluokkansa loi itse kuvan tästä ajasta.  Juuri miehitysajan kuvaajana Modiano tunnetaankin. Esikoisromaaninsa La Place de l’Étoíle hän julkaisi vuonna 1968. Kehäbulevardit (Les boulevards de ceinture) ilmestyi Ranskassa 1972 ja suomeksi 1976. Hän on myös kirjoittanut yhdessä Louis Mallen kanssa käsikirjoituksen Mallen ohjaamaan Lacombe Lucien -elokuvaan. Senkin tarina liittyy miehitysaikaan.

Nobel-perinteen mukaisesti myös Patrick Modiano kirjoitti nimensä Tukholman Nobel-museon kahvilan tuoliin. Kuva

Nobel-perinteen mukaisesti myös Patrick Modiano kirjoitti nimensä Tukholman Nobel-museon kahvilan tuoliin. Kuva Janerik Henriksson/TT

Modianon Nobel-luennon voi lukea tästä:
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2014/modiano-lecture_en.html

Keskiviikon Nobel-juhlallisuuksia voi seurata suorana nettilähetyksenä osoitteessa Nobelprize.org ja YouTubessa. Yle Fem -kanavalla voi seurata SVT:n lähetystä illan Nobel-juhlasta klo 20.00 alkaen.

 

  • Patrick Modiano
  • Kehäbulevardit
  • WSOY, 1976
  • Les boulevards de ceinture, 1972
  • ISBN 951-0-07707-0
Avainsanat:, ,

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *