Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli – Tieto-Finlandia 2015

Voittajat: Tieto / Tapio Tamminen, Junior / Nadja Sumanen ja Kauno / Laura Lindstedt.

Finlandia-voittajat 2015: Tieto / Tapio Tamminen, Junior / Nadja Sumanen ja Kauno / Laura Lindstedt.

Toimittaja Arto Nyberg valitsi Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli -teoksen Tieto-Finlandian 2015 voittajaksi. Arton mukaan ”hyvä tietokirja kertoo ennen tuntemattomista asioista, laajentaa tietämystämme jostakin ja kumoaa vääriä käsityksiä. Hyvä tietokirja myös linkittyy nykyaikaan.”

Arto Nyberg totesi Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa, että ei voi kiistää, etteikö nykyinen maailmantilanne ja viime aikojen tapahtumat Syyriassa, Pariisissa, Malissa ja Tornion rajalla olisi vaikuttaneet hänen voittajan valintaansa. Vakuutti myös, että ei kirjaa, eikä valintaa, pidä ottaa pilkkana rakasta naapurimaatamme kohtaan.

DSC05187

Tartuin Kansankodin pimeämpi puoli -kirjaan heti Tieto-Finlandian julkistamisen jälkeen ja – huh – olipas ajatuksia antavaa tekstiä alusta loppuun! Kyllä Suomi saa kirjassa myös oman osansa, vaikka painotus onkin Ruotsin kansankodin rakentamisessa.

Mielenkiintoista oli lukea, kuinka kaikki voidaan kääntää oman opin puolustamiseksi. Esimerkiksi Uppsalan yliopiston rehtori, historioitsija Olof Rudbeck väitti, että Platonin Atlantis, jumalien ja kansojen alkukoti,  sijaitsi hänen mukaansa meidän läntisessä naapurissamme. Väitteen tueksi hän listasi 102 argumenttia, joissa elefantitkin muuttuivat susiksi.

Kirjan kuvitusta

Kirjan kuvitusta

Viikinkejäkään ei unohdeta, sillä kirjassa kerrotaan elävästi, kuinka viikinkiaikaa hyväksikäytettiin arjalaisuuden ”myymisessä”, hyvä opetus propagandasta. Natsi-Saksa oli löytänyt ystävän Pohjolasta.

Luulen, että on parempi mennä vähän liian pitkälle kuin ottaa riski epäkelpojen ja heikkiomielisten jälkeläisten saattamisesta maailmaan.” Kansanedustaja Karl Johan Olsson, 1942

Kirjan sivuilta löytyy myös Jeesus ja samalla saan näkemyksen siihen, miksi eurooppalaisissa kirkkotauluissa niin usein hänet näytetään sinisilmäisenä ja vaaleatukkaisena ”viikinkinä”. Ja kuinka saksalaiset toisen maailmansodan lopuilla kirjoittivat raamatunkin uudestaan paremmin omiin näkemyksiinsä sopivaksi. Mielenkiintoista!

Jos rodut saisivat sekoittua vapaasti, seurauksena olisi moraalin, hallinnon, lakien ja kulttuurien rappeutuminen.” Herman Lundborg, Ruotsin johtava rotubiologi ((1868-1943)

Kirja oli helppoa luettavaa, sillä se nappasi heti aiheellaan ja alun kertomuksilla lähivuosikymmenten vihamurhista Ruotsissa. Ruotsalaisilla dekkarikirjailijoilla on ollut lähellä lähteet, mistä ammentaa tarinoitaan, poliisien oudosta tehottomuudesta lähtien. Mutta pääpaino on toki muualla ja siitä esimerkkinä sopii erinomaisesti kirjailija Tapio Tammisen lopputoteamus:

”Epävarmoina aikoina syylliset yhteisön vaikeuksiin haetaan usein ”ulkopuolisista”. Toistuu ikivanha syyllistämisen malli. Ensin ulkopuoliset marginalisoidaan. Näin syntyy ”meidän” ja ”heidän” vastakkainasettelu. Seuraavassa vaiheessa ulkopuoliset objektivoidaan kasvottomaksi ryhmäksi, jossa ihmiset eivät ole enää yksiköitä, vaan heidät määritellään ja arvotetaan ryhmän usein stereotyyppisten ominaisuuksien perusteella. Kolmannessa vaiheessa ”ulkopuoliset” demonisoidaan pahuuden kantajiksi.”

Kansankodin pimeämpi puoli -kirjaa voi hyvin suositella ajattelevalle ihmiselle, joka haluaa rakentaa oman näkemyksensä faktan perusteella. Lisään ehdottomasti tämän kirjan tietoteosteni joukkoon hyllyyn.

Vieraskynään tarttui tällä kertaa Martti Ranin. Kiitos Martille ja kiitos kustantaja Atenalle, joka antoi kirjan Tieto-Finlandian palkintojenjaossa.

  • Tapio Tamminen
  • Kansankodin pimeämpi puoli
  • Atena, 2015
  • ISBN 9789523001275
Kommentit
  1. Keijo
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Sikke
  3. Tiina Ranin
    • Avatar photo Kirsi Ranin
    • Mahalia
  4. Avatar photo Irmeli
  5. RL
  6. Helena B

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *