Finlandia Juniorin valinta

Vuonna 2005 Finlandia Junior -palkinnon valitsi edesmennyt appiukkoni Matti Ranin. Hän pyysi silloin mielipiteitä meiltä lähipiiristä. Kokoonnuimme keskustelemaan ehdokaskirjoista ja muistan hänen tuskailleen, kuinka niin moni kirja käsitteli synkkiä teemoja.

Vuoden 2005 Finlandia Junior -palkinnon valinnut Matti Ranin lapsenlapsensa Kirren kanssa

Vuoden 2005 Finlandia Junior -palkinnon valinnut Matti Ranin lapsenlapsensa Kirren kanssa

Emme ihmetelleet, kun Matti julkisti päätöksensä ja valitsi Finlandia Junioriksi runokirjan Kuono kohti tähteä. Ihanat hiiritarinat oli kirjoittanut Tuula Korolainen ja kuvittanut Marjo Nygård-Niemistö. Kirjassa oli Matin peräänkuuluttamaa lämpöä ja elämänviisautta ja sitä luettiin iltasatuna muuallakin suvussa kuin meidän perheessämme. Matin Finlandia Junior -palkintotilaisuudessa pitämässä puheessa oli hienoja nostoja Kuono kohti tähteä -kirjasta ja lukemisen perinteestä. Hiiriäidin kehtolauluun saattoi silloin samaistua, kun omat lapset olivat vielä pieniä. Tänään Mattia muistellessa puhuttelee eniten:

POLKU

Hiirivaari on kuollut,
tuli aika lähteä.
Se on nyt jotakin uutta,
ehkä sirunen tähteä.

Jäi metsään vaarin polku,
se tuskin ruohottuu.
Sitä aikansa suru kulkee
ja sitten jo moni muu.

Hiiriäidin kehtolaulun kuvitusta kirjasta Kuono kohti tähteä

Hiiriäidin kehtolaulun kuvitusta kirjasta Kuono kohti tähteä


 

Torstaina 20.11.2014 valittiin jälleen uusi Finlandia Junior. Kun ehdokaslista tuli julki, kyselin tuttavapiiristä, olisiko jonkun lapsi tuttu Olga Oravan tai uusimman Zaida-kirjan kanssa. Ei löytynyt ketään.

Tällä hetkellä kymmenen myydyimmän lasten- ja nuortenkirjan listalla on tuttuja nimiä: Herra Hakkarainen, Tatu ja Patu, Risto Räppääjä ja Ella. Yhtään Finlandia Junior -palkintoehdokasta listalla ei ole.

Viime vuoden Finlandia Junior -voittaja – Kreetta Onkelin Poika joka menetti muistinsa – sijoittui vuoden 2013 myydyimpien lasten- ja nuortenkirjojen listalle sijalle kuusi noin 11.000 myydyllä kappaleella ja oli ainoa ehdokkaana ollut kirja top 20 -listalla. Voi olettaa, että Finlandia Junior -palkinto auttoi kirjan listoille.

Vuoden 2014 Finlandia Junior -palkinnon, joka jaettiin lasten oikeuksien päivänä,  ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa antoi Maria Turtschaninoffille hänen fantasiakirjastaan Maresi: Punaisen luostarin kronikoita (Schildts&Söderströms ja Tammi). 

Kirja on kertomus matriarkaalisesta yhteisöstä, tyttöjen turvapaikasta, jonne voi paeta vanhoillisten uskomusten jäykkää ja uhkaavaa maailmaa. Teoksen on ruotsin kielestä suomentanut Marja Kyrö.

Ja näin perustelee tämän vuoden ”diktaattori” Johanna Vuoksenmaa valintaansa:  ”Se vei minut uuteen paikkaan, aivan omalakiseen ja omintakeiseen maailmaansa, eikä päästänyt otteestaan. Maresi sai minut muistamaan, että tänäkin päivänä maailmassa on paikkoja, joissa kirjoille ei etsitä lukijoita eikä tietoa jaeta nuorille janoisille mielille. Edelleen ihmisten mahdollisuuksia tietää ja oppia rajoitetaan ja ihmisoikeuksia poljetaan.”
9789513180003_frontcover_final[1]

Kommentoi