Ilta trillerikuningas Jo Nesbøn kanssa

Jarkko Nieminen haastetteli Jo Nesbøtä 4.11.2014

Jarkko Nieminen haastatteli 35 miljoonaa kirjaa myynyttä Jo Nesbøtä Bio Rexissä 4.11.2014

Aluksi tunnustus: en ole lukenut yhtään Jo Nesbøn kirjaa. En kymmentä Harry Holea, en neljää Tohtori Proktori -lastenkirjaa, en Kukkulan kuningasta enkä uusinta Isänsä poikaa. Olen kyllä varautunut siihen, että minulle käy kuten suurelle Nesbø-fanille Jarkko Niemiselle, joka luki ensimmäisen Harry Hole -kirjan, Lepakkomiehen, ja meni välittömästi ostamaan neljä seuraavaa sarjan teosta ja ahmaisi ne kaikki turneematkallaan. Kirjahyllyssä odottaa nimittäin kaksi omaa ja kahdeksan lainattua Harry Holea sitä hetkeä, kun voin antaa dekkareille vallan ryöstää aikaa yöunilta.

Bonnier Books järjesti uudenlaisen konseptin mukaisen kirjatapahtuman Bio Rexissä tiistai-iltana 4.11.  Tilaisuus oli maksullinen ja houkuttimena oli ainoastaan Jo Nesbøn haastattelu ja mahdollisuus ostaa hänen kirjojaan alennuksella. Ehkä joku utelias tuli paikalle nähdäkseen Jarkko Niemisen pitelemässä mikrofonia tennismailan sijasta ja varmasti muutama oli kiinnostunein Aino Vennan vahvasta tulkinnasta.

Bio Rexiin oli saapunut noin 400 kuulijaa

Bio Rexiin oli saapunut noin 400 kuulijaa

Paikalla oli saapunut arviolta noin 400 kuulijaa. Aino Vennan lämmittelyn jälkeen tähtikaksikko saapui lavalle. Replikointi meni luontevasti, kuin harjoiteltuna. Jarkko syötti kysymyksen toisensa perään ja Jo Nesbø vastasi tottuneesti ja kerraten aiemmista haastatteluista tuttuja kirjailijauransa käänteitä. Varsinaista keskustelua haastattelu ei ollut, vaikka Nesbø antoikin muutamia palautuksia, joista olisi voinut saada mielenkiintoisempia keskustelunkäänteitä, jos Jarkko olisi niihin tarttunut.

Toisaalta Nesbø painotti, että hän oli jo lapsuudessa oppinut, että tarinankerronta on ratkaisua tärkeämpää. Heidän suvussaan oli useita kertomuksia, joita toistettiin jouluina ja juhlapyhinä. Kaikki tiesivät, miten tarinoissa käy, mutta niiden kiehtovuus perustuikin siihen, kuinka taitavasti ne sillä kertaa kerrottiin. ”It was always the same stories, you did not have to wait for the punch line or to concentrate on building the story. It was the storytelling that got you hooked.”

Jo Nesbø kertoi, että hän rakentaa kirjansa henkilölle ja ristiriidalle, character and conflict. Kyse ei ole päähenkilöstä eikä rikoksen ratkaisusta, vaan ristiriidan selvittämisestä. Vaikka päähenkilö Harry Hole on tehnyt samoja tekoja kuin rikolliset, joita hän jahtaa, niin hän tekee kuitenkin oikeita valintoja. Hänen arvoillaan päästään loppupeleissä taivaaseen.

Nesbø kiisti, että Harry Hole olisi samanlainen kuin hän. Alussa hänen ei ainakaan pitänyt olla samanlainen, mutta vuosien myötä Nesbø on alkanut myöntyä tunnustamaan, että yhtäläisyyksiä onkin ehkä enemmän kuin hän on havainnut. ”He is not my alter ego, but he is my man!”

Jarkko Nieminen kysyi Nesbøn kirjoittamistavoista. Hän kertoi kykenevänsä kirjoittamaan missä vain. Aamuisin hän ensin loikoilee sängyssä miettien ja sitten suuntaa lähikuppilaan kirjoittamaan noin kolmeksi tunniksi. Kotona olisi työhuone, mutta parhaita kirjoituspaikkoja ovat kuulemma lentokentät ja junat. Nesbø rakentaa ensin tarinansa synopsiksen, viisi, sitten parikymmentä, jopa sata sivua. Tarina elää, kun päähenkilöt tulevat tutuksi. Koska juoni on jo kirjoittamaan lähtiessä selvillä, Nesbø voi keskittyä tarinankerrontaan. ”It is the writer’s job to retell the story.”

Uusin romaani, Isänsä poika, myös kertoo tutun tarinan uudelleen. Nesbø on lainannut kerrontatavan Uudesta testamentista, jossa myös on isänsä poika, Jeesus. Jeesus ei kirjoittanut itse, eikä häntä opita tuntemaan hänen katsontakannastaan, vaan Uusi testamentti on toisten tarinoita Jeesuksen elämästä. Samoin kuin emme ole Raamatussa kaksin Jeesuksen kanssa, ei Isänsä pojassa olla kahdestaaan päähenkilö Sonnyn kanssa. Innoitusta Nesbø oli saanut myös Uskontunnustuksesta:  ”astui ylös taivaisiin…  ja on sieltä tuleva tuomisemaan eläviä ja kuolleita.” Nesbø on kiinnostunut koston olemukseta, miksi kosto viehättää meitä. Hän kiistää olevansa poliittinen vaikuttaja, mutta myöntää, että jokainen kirjailija kuvatessaan yhteiskuntaa ottaa kantaa kertomalla valitsemansa todellisuuden. ”As a writer, I don’t contribute by giving answers, but by asking the important questions. I try to describe the society, not to teach the public.”

Lopuksi Paavo Kerosuo luki otteen Isänsä pojasta. Luulen, etten ollut ainoa, joka olisi halunnut jäädä istumaan ja kuuntelemaan, kuinka tarina jatkuu.

Ilta oli kokonaisuudessaan onnistunut. Pari tuntia meni yhdessä hujauksessa, keskustelu oli mielenkiintoista, avartavaa ja viihdyttävää. Uskon, että kotiin lähti tyytyväistä yleisöä, joilla useimmilla oli uusi Nesbø kassissa. Lisää näitä tilaisuuksia, kiitos! Ja ensi kerralla mahdollisuuksia myös yleisön vuorovaikutukseen #yleisökysymykset #twitter-seinä

Jo Nesbø signeerasi vielä pitkään haastattelunsa jälkeen

Jo Nesbø signeerasi vielä pitkään haastattelunsa jälkeen

Kirsin Book Clubin jäsenet ja tutut kommentoivat aiemmin Jo Nesbøn dekkareita:

  • ”Henkilöiden kohtalo kiinnostaa, hahmot ovat mutkikkaita ja eläviä. Juonessa on aina monta koukkua, kunnon dekkarin tapaan yllätyksiä. Henkilöiden tarinat jatkuvat kirjasta toiseen ja haluan heti tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu!” kommentoi Heli
  • ”Maailman paras dekkaristi”, sanoi Reijo Salminen
  • ”Päähenkilö renttu, mutta korkealla (työ)moraalilla varustettu. Hyvät tarinat, riittävän jännittäviä, pitävät otteessaan”, kertoi Tuire.
  • ”Kirjat ovat aika raadollisia, täysin tätä päivää. Lukemalla kirjat saa todella hyvän kuvan miten nykyään rikolliset toimii. Kirjailija osaa luoda aitoa, käsinkosketeltavaa kauhua, joka voi jopa tulla uniin. Kirjoja ei voi lukea monta peräkkäin, välillä tarvitsee rauhallisempaa tunnelmaa.” totesi Eija.

Bonnier Booksille kiitos vapaalipusta tilaisuuteen ja lipuista blogiarvontaamme, jonka voittivat Essi ja Esa.

Kommentoi