Marraskuussa luetaan ja palkitaan

Marraskuussa on hyvä lukea. Ulkona on ainakin pimeää, ehkä räntääkin, joten kaikki mahdollisuudet kirjan ääreen käpertymiseen ovat olemassa. Parnasson vastaavan tuottajan, kirjailija Karo Hämäläisen Lukuhaasteeseen,  eli 30 sivua kaunokirjallisuutta joka päivä marraskuussa, onkin tarttunut ainakin 7000 suomalaista.

Kirsin Book Clubissa luetaan marraskuussa Donna Tarttin Tikli, jonka 893 sivua riittäisivät lähes yksistään Lukuhaasteeseen.

Marraskuu ja joulukuu merkitsevat myös kustannusalalle parhaita kirjamyynnin kuukausia. Kaikki tämän vuoden kirjat ovat käytännössä jo ilmestyneet ja nyt odotetaan, että lukijat kirjat myös löytävät jotakin väylää pitkin.

Eniten julkisuutta saavat suomalaiset kirjapalkinnot ratkeavat tässä kuussa. Ensimmäisenä jakaa Helsingin Sanomat oman kirjallisuuspalkintonsa 13.11. Ehdolla on kymmenen esikoiskirjailijaa. Heistä Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia ja Tommi Kinnusen Neljäntienristeys on esitelty kirsinbookclub.comin sivuilla, ja kaikista esikoiskirjailijoista on tulossa yhteinen juttu osana Helsingin Kirjamessuilta tehtyä kirjoitussarjaa. Mikä kirja sinusta on ehdokkaista paras? Kirjoita ehdotuksesi kommenttikenttään.

Esikoiset

Esikoiskirjailijat lavalla Helsingin Kirjamessuilla. Vas. Antti Arnkil (Lauantaiesseet), Anni Kytömäki (Kultarinta), Miira Luhtavaara (Ruohikon luut), Henna Kitti (Elävän näköiset), Tommi Kinnunen (Neljäntienristeys), Antti Holma (Järjestäjä), Jessica Suni (Hoito), Reetta Pekkanen (Pieniä kovia nuppuja). Kai Kajander (Supersäikeet) ja Pajtim Statovci (Kissani Jugoslavia) eivät päässeet osallistumaan yhteishaastatteluun.

 

Esikoiskirjalle myönnettävä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto ratkeaa torstaina 13.11. ja seuraavana päivänä eli 14.11. julkistetaan tämän vuoden kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaavat kuusi kirjaa ja kirjailijaa. Helsingin Sanomien kokenut kirjallisuustoimittaja Antti Majander ennusti, että ainakin kaksi HS:n kirjallisuuspalkintoehdokasta kisaa myös Finlandia-palkinnosta, kenties jopa kolme. Kirsin Book Clubin enemmän tai vähemmän valistunut arvaus on, että Neljäntienristeys ja Kissani Jugoslavia tulevat olemaan myös Finlandia-ehdokkaina. Valintalautakunnan puheenjohtaja on näytelmäkirjailija Sirkku Peltola ja jäsenet filosofian maisteri Kari Koski ja kirja-alan eläkeläinen Leena Valpio. Mikä on sinun valistunut arvaukseksi? Mitkä kuusi tämän vuoden suomalaista romaania nostaisit ehdokkaiksi?

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan torstaina 27.11.  Voittajan valitsee Anne Brunila, ekonomisti ja Svenska Handelshögskolanin professori.

Tieto-Finlandia-ehdokkaat julkistettiin 5.11. ja voittaja palkitaan 19.11.  Palkintoehdokkaina ovat seuraavat teokset:

Mirkka Lappalainen: Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632 (Siltala)

Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth (Otava)

Hanna Nikkanen – Antti Järvi: Karanteeni. Kuinka aids saapui Suomeen (Siltala)

Pekka Nykänen – Merina Salminen: Operaatio Elop (Teos)

Aila Ruoho – Vuokko Ilola: Usko, toivo ja raskaus. Vanhoillislestadiolaista perhe-elämää (Atena)

Samuli Tiikkaja: Tulisaarna. Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset (Teos)

Voittavan tietokirjan valitsee dosentti Heikki Hellman, monelle tuttu monivuotisena Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimiehenä ja nykyisenä Tampereen  yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikön johtajana. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia junior -palkinnon ehdokkaat paljastettiin 6.11. ja voittaja palkitaan 20.11. 30 000 euron palkinnosta kisaavat:

Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli (Tammi)

Iiro Küttner, kuvitus Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä(Books North)

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat (Karisto)

Ulf Stark, kuvitus Linda Bondestam: Min egen lilla liten / Oma pieni pikkuruinen (Schildts & Söderströms ja Teos)

Mila Teräs, kuvitus Karoliina Pertamo: Olga Orava ja metsän salaisuus (Lasten Keskus)

Maria Turtschaninoff:Maresi. Krönikor från räda klostret /Maresi. Punaisen luostarin kronikoita (Schildts & Söderströms ja Tammi)

Voittajan valitsee ohjaaja, käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa.

 

 

Kommentoi