Tuntoja Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan tiimoilta

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tänään, Suomen 97. itsenäisyyspäivänä, esitetään Väinö Linnan,  Edvin Laineen ohjaama, Tuntematon sotilas televisiossa. Uskoisin, että suurin osa aikuisväestöstä on nähnyt tämän elokuvaversion. Elokuvateattereissa se on eniten katsojia kerännyt elokuva Suomessa.

Teatterissa kantaesitys oli Pyynikin kesäteatterissa, jonka ohjasi Edvin Laine ja suuri osa näyttelijöistä oli ollut myös elokuvaversiossa. Tuntematon meni yhdeksän kesää putkeen Pyynikillä ja oli todennäköisesti kaikkien aikojen suosituin teatteriesitys 350.000 katsojineen.

tunt1

Väinö Linnan Tuntematon sotilas tuli kirjakauppojen jakeluun 3.12.1954 eli 60 vuotta sitten. Käsikirjoituksen lukenut kustannustoimittaja ei ollut puoltanut julkaisua, mutta WSOY:n pääjohtaja Yrjö Jäntti ihastui ja julkaisi teoksen. Helsingin Sanomien kirjallisuuskritiikki oli murskaava, mutta kansa äänesti puolesta: Tuntematonta on myyty noin 750.000 kpl, mikä oikeuttaa neljännelle sijalle suomalaisten kirjojen kaikkien aikojen myyntitilastossa (Seitsemän veljestä, Vänrikki Stoolin tarinat ja Kalevala ovat kärkikolmikko).

DSC09355

Lue Ilta-Sanomien artikkeli Tuntemattoman kirjoittamisesta tästä.

Edesmennyt appeni Matti Ranin näytteli sekä Tuntematon sotilas -elokuvassa että joka kesä Pyynikillä. Matti on muistellut esityksiä sekä kirjoittamassaan elämänkerrassa Käsi otsalla että muun muassa Tuntemattoman 50-vuotisjuhlaseminaarissa 26.11.2004:

Minulta on usein kysytty, miksi tämä (Edvin Laineen) Tuntematon on niin vaikuttava. Olen vastannut, että meidän tekijöiden asenteessamme sen salaisuus. Me tulkitsimme aikamme tuntoja, se syntyi Suomessa vain kymmenen vuotta sodan jälkeen. Siinä sen voiman salaisuus. Me sodassa mukana olleet olimme saaneet kärsiä siitä yhteiskunnassamme vallalla olleesta ilmapiiristä, jossa meidät leimattiin epäisänmaallisiksi, lahtarikenraalimme johtamiksi tomppeleiksi, jotka emme olleet ymmärtäneet antaa idän autuuden virrata vapaasti maahamme. Kansa kaipasi tällaista kansallistunnon uutta herättäjää.”

DSC09356

Kommentoi