Ystävämme Cristina De Stefano, Oriana Fallacin elämänkerturi

Kirsinbookclubilaiset tapasivat Cristina De Stefanon Helsingin Kirjamessuilla 2014

Kirsinbookclubilaiset tapasivat Cristina De Stefanon Helsingin Kirjamessuilla 2014

Cristina de Stefano, Oriana Fallaci – nainen ristitulessa -kirjan kirjoittaja, vieraili syksyllä 2014 Helsingin Kirjamessuilla. Italia oli messujen teemamaa ja Gummerus oli juuri julkaissut Cristinan kirjan. Kirsinbookclubilaisista Minna ja Kirsi tapasivat kirjailijan Lukulampun järjestämällä lounaalla ja Pirjo kuunteli Cristinan ajatuksia tilaisuudessa, jossa Ella Kanninen haastatteli kirjailijaa.

Cristina De Stefano kertoi, että Oriana Fallaci oli tarkka yksityisyydestään eikä halunnut elämäänsä riepoteltavan. Hän asui 50 vuotta New Yorkissa, mutta sairastuttuaan syöpään muutti takaisin Italiaan kuolemaan. Laajan arkistonsa Oriana jätti siskonpojalleen Edoardo Perazzille, joka pyysi Cristinaa kirjoittamaan tätinsä elämäkerran. Siskonpoika oli Oriananlle läheinen – hän myös peri Orianan – mikä sitten aiheuttikin sukuriidan.

Cristina vietti neljä intensiivistä vuotta tutkimalla Orianan arkistoa, kävi läpi jokaisen dokumentin ja luki Orianan kirjat moneen kertaan. Hän haastatteli Orianaa tunteneita henkilöitä, mutta moni myös kieltäytyi yhteistyöstä, esimerkiksi ainoa Orianan elossa oleva sisko, Edoardon äiti Paola.

”Kirjan teko oli hyvin intensiivinen prosessi, jonka päättyminen jätti elämään tyhjyyden tunteen. Tätä tyhjyyttä en kuitenkaan halua täyttää liian nopeasti, vaan pitää sen, kunnes aika on oikea siirtyä eteenpäin”, Cristina kertoi. ”Perheeni on iloinen, että sain kirjan valmiiksi. Nyt olen jälleen läsnä heillekin. Kun kirjoittaa toisen elämäkertaa, elää tavallaan toisen elämää. Omaelämäkerran kirjoittaminen on ihan eri laji.”

”Minä olen hyvin erilainen ihminen kuin Oriana, mutta hänen esimerkkinsä on antanut minullekin lisää rohkeutta. Katsantokantani on muuttunut feministisemmäksi ja huomaan kannustavani 23-vuotiasta tytärtäni rohkeammin kuin ennen!” Cristina kertoi. Orianalta hän sanoi saaneensa myös ajatuksen siitä, että asioita on mahdollista muuttaa.

2856289-9788817068987

Kirjan italialainen nimi Oriana – Una donna resonoi Cristinan kertoman mukaan Italiassa kaikille, olihan hän kirjoittanut kirjan nimeltään Un uomo rakkaastaan, kreikkalaisesta anarkisti Alexandros Panagoulista. On helppoa todeta, että Orianan elämä miehenä olisi ollut aivan erilaista, naisena hän joutui tekemään kipeitä ratkaisuja omistautuessaan työlleen.

Oriana Fallaci – nainen ristitulessa on paitsi elämänkerta myös aikakauden historiasta ja maailmantapahtumista kertova kirja. Oriana Fallaci oli ennen muuta journalisti, mutta myös diiva ja teatraalinen hahmo omissa jutuissaan. Hänellä oli ihmeellinen elämä, hän matkusti paljon, koki taistelutantereet ja meni pelkäämättä keskelle tapahtumia. Hän rakensi myös panssarin, jolla suojasi itseään. Panssarin sisällä hän oli voimakkaasti tunteva nainen.

Cristina De Stefano

Cristina De Stefano

Ella Kanninen kysyi Cristinalta, miten Oriana Fallaci onnistui, vaikka oli lähtöisin niin vaatimattomista oloista ja miten hän pääsi haastattelemaan kuuluisuuksia. Mikä teki hänestä niin merkittävän ja arvostetun? De Sterfanon selitys oli, että Fallaci oli erityisen lahjakas, kirjailija sydämessään. Sisäinen viha ajoi häntä eteenpäin, samoin halu näyttää, että naiset kykenivät mihin tahansa.

Oriana Fallaci on italialaisten journalistien suuresti ihailema ja tärkeä hahmo Italiassa. Hän muutti tavan tehdä journalismia. Hän heittäytyi tilanteisiin, oli tavattoman rohkea. Kirjoittaessaan kirjaansa, Cristina ei halunnut haastatella italialaisia journalisteja, sillä kateus Orianaa kohtaan oli myös suurta.

Lue lisää Orianan elämästä kirjan Oriana Fallaci – nainen ristitulessa blogiarviostamme.

Cristina tuntui tutulta jo ensi kohtaamisellamme!

Cristina tuntui tutulta jo ensi kohtaamisellamme!

Cristinan työstä kirjailijana ja toimittajana voit lukea enemmän hänen kotisivuiltaan. Häntä voi myös seurata Facbookissa (Cristina De Stefano).

Lounaalla, jossa meitä oli kymmenkunta suomalaista, hän oli hurmaava! Vahvasti läsnä vastaten jokaiseen esittämäämme kysymykseen. Jatkoimme keskustelua Cristinan kanssa sähköpostitse. Hän antoi meille vielä lukusuosituksen:

”I can suggest another title for the future, always with Gummerus. There is the Italian novel of Goliarda Sapienza, a wonderful, incredible novel on a woman in Sicily at the beginning of the century. It was refused for years in Italy, because considered scandalous – it opens with an orgasm of the main character as a child and it closes with an orgasm of her as an old lady – it is about liberating yourself in all aspects of your life. It is extremely powerful!”

Goliarda Sapienzan kirja on ilmestynyt suomeksi nimellä Elämän ilo ja siitä voit lukea lisää Gummeruksen sivulta.

 Juttu on koottu Pirjon, Minnan ja Kirsin muistiinpanoista.

Kommentit
  1. Cristina
    • Avatar photo Kirsi
  2. Avatar photo Minna

Kommentoi