Matkatuliaisia I: Pieni kirjakauppa pääkadulla

 

Philip Bray on pitänyt kirjakauppaa Balmainissa, Sydneyn esikaupungissa yli 45 vuotta.

Philip Bray on pitänyt kirjakauppaa Balmainissa, Sydneyn esikaupungissa yli 45 vuotta.

Mitä australialaiset lukevat? Matkailin helmi-maaliskuussa kuutisen viikkoa toisella puolella maapalloa ja halusin tuoda tuliaisena kaikille Kirsin Book Clubin seuraajille joitakin välähdyksiä ja esimerkkejä australialaisesta kirjallisuudesta juuri nyt.

Balmain on Sydneyn esikaupunki, vähän kuin Pispalan ja Kumpulan risteytys ja Suomenlinnan lauttamatkan päässä Sydneyn ydinkeskustasta. Balmainin pääkadun, Darling Streetin varrella on monta hyvää ruokaravintolaa, pieniä putiikkeja, erinomainen ruokakauppa ja kaiken kruununa hyvin varustettu kirjakauppa Brays Books. Kävin helmikuun alkupuolella tutustumassa kauppaan ja kauppiaaseen.

Philip Bray muutti Balmainiin vuonna 1969 ja huomasi, että pikkukaupungista puuttuu kirjakauppa. Niinpä hän perusti kaupan, jota on nyt pitänyt siis jo yli 45 vuotta. Brays Books on oikea kirjakauppa, täynnä kirjoja, ei mikään pikkutavaran sekamyymälä. Iloisena Philip Bray myös kertoi, että australialaiset yhä ostavat kirjoja. Monet jotka olivat siirtyneet sähköisiin kirjoihin, ovat hänen mukaansa palanneet takaisin tavallisten kirjojen lukijoiksi. Kirjakauppias itsekin lukee paljon.

 

Hyvä kirjakauppias tuntee kirjat ja asiakkaansa.

Hyvä kirjakauppias tuntee kirjat ja asiakkaansa.

Mitä balmainilaiset sitten lukevat?

Paljon myydään rikoskirjallisuutta, kaunokirjallisuutta, chick litiä, elämänkertoja. Lastenkirjoja myydään myös paljon, kertoi Bray.

Kaupassa olikin laaja lastenkirjaosasto, ja takahyllyssä hakijaansa odottavat monet tilatut kirjat osoittivat, että lukijoita alueella on. Balmain on entinen työläiskaupunginosa, jonka kunnostetuissa pientaloissa asuu silmämääräisesti arvioiden jonkinlaisia ’boheemiporvareita’ , varmasti lukevaa väkeä. Balmainissa on myös hyvin varustettu kirjasto. Kysyin Brayltä, onko Balmainissa paljon lukupiirejä.

Lukupiirejä on monta, yleensä ne ovat naisten lukupiirejä, joissa saattaa olla yksi tai kaksi miestä. Yksi paikallinen lukupiiiri koostuu pelkästään miehistä.

Pyysin Philip Braytä suosittelemaan minulle sopivaa australialaista lukemista. Pätevän kirjakauppiaan asiantuntemuksella hän tarttui heti tehtävään. Kirjaehdotukset ja suositukset tulivat ”kuin kaupan hyllyiltä”:

Fictiokirjaksi suosittelen muutama vuosi sitten ilmestynyttä Craig Silveyn kirjaa Jasper Jones. Se on kuvaus maaseudulla kasvamisesta, myyttisellä maaseudulla. Kirja on erinomainen.

Faktakirjaksi taas suosittelen A.B.Faceyn kirjaa a fortunate life. Se on kirjoittajansa henkilökohtainen tarina ja alkaa 1890-luvulta, jolloin kirjailija oli lapsi ja Australiassa lama. Se on samalla Australian historian kuvaus 1800-luvulta nykypäivään, kaksi lamaa, kaksi maailmansotaa. Kirjan kieli on yksinkertaista, koska kirjailija oppi lukemaan ja kirjoittamaan vasta aikuisena.

Pyysin suosituksia myös Australian myydyimpien kirjojen listalta. Sieltä Philip Bray poimi Graeme Simsionin kirjan The Rosie Project, jota hän kuvasi hyvin hauskaksi kirjaksi:

Mutta The Rosie Project ei ole vain hauska vaan siinä on myös paljon enemmän.

The Rosie Projectista voit lukea lisää  blogijutustani.

Eniten myytyjen listan kärjessä on viimeisin 2014 Man Booker Prize -voittaja Richard Flanagan teoksellaan The Narrow Road to The Deep North. Sitä Philip Bray kuvaa sanalla ’magnificent’. En ilmeisesti näytä sotakirjojen ystävältä, sillä asiantunteva kirjakauppias kertoo rehellisesti, että kirjan aihepiiri Thaimaan ja Burman välinen ”kuoleman rauatie” tekee sisällöstä haastavaa ja raakaa.

Flanaganin teos on kuitenkin myös rakkaustarina. Kirjailijan kieli on melko poeettista ja voi joskus olla vaikeasti ymmärrettävää englantia toisena kielenään osaavalle.

Ennen kun poistun kaupasta, Philip Bray esittelee minulle vielä Balmainin oman kirjailijan Kate Grenvillen dekkarin The Lieutenant, jota hän pitää ’oikein hyvänä’.

Annan Philip Braylle Kirsin Book Clubin kirjanmerkin ja saan vastalahjaksi Brays Booksin kirjanmerkkejä kotiin vietäväksi lukupiiriläisilleni. Kirjanmerkissä on lainaus australialaiselta kirjailijalta, toimittajalta ja radiojuontajalta Richard Gloverilta:

Reading has been the best thing in my life. If you are a reader, there’s no such thing as a boring bus trip, no such thing as an evening there is nothing doing. Being a reader means there is always someone to talk to. And being a reader means there’s always help when things get tough, an escape hatch away from yourself and your troubles.

Neljä lisäkirjaa heti matkan alussa matkatavaroihin, jotka pyrittiin pitkällä matkalla pitämään minimissään ...

Kirjakaupat ovat vaarallisia paikkoja.  Neljä lisäkirjaa heti matkan alussa matkatavaroihin, jotka pyrittiin pitkällä matkalla pitämään minimissään …

 

 Pieni jälkikirjoitus. Aivan ensimmäinen Kirsin Book Clubin lukupiirissä luettu kirja yli neljä vuotta sitten oli Kirsin valitsema australialainen kirja, Markus Zusakin Kirjavaras, The Book Thief.

 

Kommentit
  1. Salla
  2. Avatar photo Airi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *