JUTTU TUTUSTA: Sirpa Huttunen kalevalaisten naisten perinnön vaalija

Sirpa Huttunen on Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja. Kaulassaan Sirpalla on juhlavuoden Välke-koru, jonka on suunnitellut Saija Saarela.

Sirpa Huttunen on Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja. Kaulassaan Sirpalla on juhlavuoden Välke-koru, jonka on suunnitellut Saija Saarela.

Sirpa Huttunen juhlistaa tänä vuonna montaa asiaa, sillä 2015 synttäreitään viettävät: Kalevala 180 vuotta, Kanteletar 175 vuotta ja Kalevalaisten Naisten Liitto 80 vuotta.

Juhlavuoden suojelija on Jenni Haukio, jolle Kalevalaisten Naisten Liitto lahjoitti juhlavuoden korun, Kaleva Korun valmistaman Välkkeen. Katso juttu tilaisuudesta tästä.

Mitä luet?

Luen kotimaisia uutuuksia ja dekkareita, etenkin ruotsalaisia!
Tommi Kinnusen Neljäntienristeys on viime aikojen paras lukukokemus, jonka jälkeen olen vain odottanut vastaavaa. Pidin myös Jussi Valtosen He eivät tiedä, mitä tekevät.
Töissä saatan joskus silmäillä Kalevalaa ja Kanteletarta, joista löytyy osuvia värssyjä onnitteluihin ym. tarpeisiin. Vaikkapa työpaikan vaihtajalle sopii Kalevalan säkeet: ”Siitäpä ura uusi urkenevi” tai ”Annapas ajan kulua, päivän mennä, toisen tulla, taas minua tarvitahan”. Perinteentutkimuksen kirjallisuutta yritän myös seurata, kuten Anna-Leena Siikalan Itämeren suomalainen mytologia ja Risto Pulkkisen Suomalainen kansanusko – samaaneista saunatonttuihin.

Missä luet?

Sängyssä ja lomalla!

Mitä suosittelet?

Klassikoista ehdottomasti Aino Kallaksen Sudenmorsian. Se on väkevä ja ajaton myyttinen tarina, kirja, jonka luen aina parin vuoden välein uudelleen. Kallaksen arkaainen kieli on meditatiivinen: se vie toiseen myyttiseen aikaan, mutta kuvaa samalla ikiaikaista naisen kaipuuta vapauteen ja uskallusta toteuttaa omia seksuaalisia halujaan. Kaikille maailman naisille tämä ei ole vielä tänä päivänäkään mahdollista.

Niille, jotka etsivät kalevalaisuutta nykyajasta suosittelen Johanna Sinisalon Sankarit ja Ennen päivän laskua ei voi. Sankarit kertoo Kalevalan tarinan nykyajan henkilöhahmojen seikkailuna. Ennen päivänlaskua ei voi, vanha Finlandia-voittaja, muistuttaa meitä ajasta, jolloin suomalaiset vielä uskoivat metsän haltijoihin ja peikkoihin ja kirjan päähenkilö tuo tällaisen kerrostalokotiin lemmikiksi. Kirja on samalla voimakas kannanotto luonnonsuojelun ja kaikkien elollisten oikeuksien puolesta tällä planeetalla.

 

PS. JUTTU TUTUSTA – sarjassa olemme jututtaneet myös Kalevala Korun suunnittelija Kirsti Doukasia. Lue tästä.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *