JUTTU TUTUSTA: Linda Liukas hallitsee ykköset ja nollat

Linda Liukas. Photo: Maija Tammi

Linda Liukas. Photo: Maija Tammi

”Koodaus on 2000-luvun keksimisen kieli”, sanoo Linda Liukas, lastenkirjailija ja ohjelmoija. Erityisesti hän korostaa sitä, että tyttöjenkin on tärkeä oppia koodaamaan. Linda onkin ollut mukana perustamassa voittoa tavoittelematonta Rails Girls -ohjelmointikoulutusverkostoa, joka järjestää tytöille ja naisille ohjelmoinnin työpajoja.

Linda Liukas palkittiin viime vuonna Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ”digitaalisen teknologian ymmärrettäväksi tekemisestä lapsille”. Parhaillaan hän kirjoittaa lapsille suunnattua Hello Ruby -ohjelmointikirjaa, joka opettaa tehtävien ja tarinoiden kautta lapsille koodaamisen alkeita. Kirja on esimerkki myös uudenlaisesta kustantamisesta. Linda keräsi joukkorahoitussivusto Kickstartin kautta merkittävän summan rahaa yli 8000 tukijalta ympäri maailman kirjan valmistamiseen ja julkaisemiseen. Uudenlaista suomalaisen kirjan vientiä.

Ykkösistä, nollista, nuoteista ja tauoista on kyse myös Meidän Festivaalin ensi maanantain 27.7. klo 19 Kallio-Kuninkalassa alkavassa kirjakonsertissa. Linda Liukas on konsertin kirjailijavieras pohtimassa, minkälaisia maailmoja Ainon, Maijan, Vennin ja Saimin käsityökerho olisi kutonut, jos he olisivat olleet ohjelmoijia. Konsertin musiikista vastaa harpisti-säveltäjä Salla Hakkola, joka on löytänyt pelimaailmasta uuden tavan toteuttaa muusikkouttaan. Yhdessä Pekka Kuusiston kanssa hän kokeilee, löytyisikö duoimprovisaatiosta ja ohjelmoimisesta samoja rytmejä ja sääntöjä.

Näin Linda vastasi Kirsin Book Clubin kysymyksiin kirjoista ja lukemisesta:

Mitä luet?

Kaikkea – runoista scifiin, dekkareista tietokirjoihin. Lapsena nimesin nukkeni Pipiksi Dickensin mukaan ja matkin Roald Dahlin Matildan lukulistoja. Aikuisena unohdin fiktion pitkäksi aikaa, mutta Goodreadsin kautta rupesin seuraamaan kaveripiirini lukulistoja ja kirjat palasivat elämääni. Tämän vuoden suosikkejani ovat olleet Walter Isaacsonin The Innovators, Anthony Doerrin All the Ligh We Cannot See ja Emily St John Mandelin Station Eleven.

Missä luet?
Jonossa, lentokoneessa, kotimatkalla – kävelen usein kirja kädessä. Luen aika paljon Kindleltä, joka tasapainottelee helposti yhdellä kädelle. Kuuntelen myös paljon kirjoja. Minulla on aina useampi kirja kesken.
Mitä luettavaa suosittelet muille?
Kesäisin luen aina uudestaan Lassi & Leevi -kokoelmani. Yksi suosikeistani on myös Junot Diaz (aloita vaikka Brief Wondrous Life of Oscar Waolla), jonka maaginen realismi New Yorkissa uppoaa aina. Elokuuhun sopii myös Patti Smithin Just Kids ja ikisuosikki Tove Jansson Kesäkirja.
Tämän vuoden Meidän Festivaali on omistettu Ainolle, Aino Sibeliukselle. Lue festivaalista lisää tästä.
Kommentit
  1. Kia/ Luetaanko tämä?
    • Avatar photo Airi Vilhunen
      • Kia/ Luetaanko tämä?
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi