Edinburgh Festivals täyttää kaupungin joka elokuu

Edinburgh Skotlannissa täyttyy joka elokuu tapahtumista ja esityksistä. Mile tapahtumiin ei tarvitse pääsylippua.

Edinburgh Skotlannissa täyttyy joka elokuu tapahtumista ja esityksistä. Royal Milella tapahtumiin ei tarvitse pääsylippua.

Edinburgh isännöi elokuussa maailman suurinta kulttuuritapahtumaa, joka täyttää kaupungin usean samanaikaisen festivaalin erilaisilla kulttuuriesityksillä. Festivaalit alkavat International Festival -kokonaisuudella, joka tuottaa Edinburghiin korkeatasoisia kansainvälisiä esityksiä klassisesta musiikista teatteriin ja balettiin. Nykyisin juhlakauden pääosan vie Fringe. Se alkoi enemmänkin korkeakulttuurin varjotapahtumana, mutta nykyisin Fringe sisältää kaikenlaista näyttämötaidetta ja stand-up-komiikkaa. Fringen katsomoissa istuvat myös uusien kykyjen etsijät. Fringellä on yli 400 esitys- ja tapahtumapaikkaa ja tämä ”monivärinen” kokonaisuus kestää koko kuukauden.

Bookclubilaisia kiinnostaa tietenkin eniten Edinburgh International Book Festival. Se ajoittuu elokuun kahdelle viimeiselle viikolle ja mainostaa itseään:

We are the largest public celebration of the written word in the world. Every August we bring over 800 writers and thinkers from across the planet together to rub shoulders with you, the audience.

Elokuussa Edinburghissa on myös sotilasmusiikin Tattoo Festivaali, joten säkkipilliorkesterikulkueilta ei kaupungilla voi välttyä.

Vietimme festivaaliaikaan kolme viikkoa Edinburghin keskustassa remontoiden. Vanhassa asunnossa löytyi yllättävän paljon tekemistä ja festivaaliosallistumisemme jäi vähäiseksi. Jotakin kuitenkin ehdittiin.

Kun kirjamessuut järjestetään elokuussa, kuten Edinburghissa, kirjoista voi nauttia myös ulkona.

Kun kirjamessut järjestetään elokuussa, kuten Edinburghissa, kirjallisuudesta voi nauttia myös ulkona.

Edinburgh International Book Festival oli mukavasti rakennettu pääosin ulkotiloihin Charlotte Squarelle. Telttoja oli, joten sadekaan ei haitannut. Sisäänpääsy oli ilmainen, mutta jokaiseen tapahtumaan oli erillinen £ 10 maksu. Aktiiviselle kirjaihmiselle osallistuminen tulee melko kalliiksi. Alennuslippu £ 8 oli käytössä erillisryhmille, kuten yli 60-vuotiaille. Tunnettujen esiintyjien joukossa olivat mm. Jesse Jackson ja Alexander McCall-Smith. Festivaalin alkupäässä ehdimme seuraamaan entisen BBC:n toimittajan Keith Partridgen valokuvateoksen esittelyä.

Kuubalainen tanssiryhmä Revolutionario esiintyi Fringessä läheisessä Pleasancen tapahtumapaikassa. Ryhmä oli teknisesti äärimmäisen taitava. Esitystä säesti orkesteri laulajineen. Nautinnollista oli katsella taiturimaisia tanssijoita. Kävimme seuraamassa qatarilaisen harrastajateatterin Some Like It Hot esittämää Cluedo-näytelmää. Siinä esiintyi Doha-aikaisia tuttujamme, joten se oli nähtävä. Esitykset olivat aamulla yhdeltätoista, mutta näytelmä myi kaikki kuusi esitystä loppuun.

Näytti siltä, että kulttuurinälkäiset tosiaan kokoontuvat Edinburghiin elokuussa ja osallistuvat tapahtumiin. Remonttikohteemme sijaitsee Royal Milella ja siellä oli melkein mahdotonta liikkua väentungoksessa ja erilaisten katuesitysten seassa.

Myös Suomi näkyi eri festivaaleilla. Pleasancessa esitettiin Ryhmäteatterin Jäniksen vuotta.  Tuotanto oli suomalainen, mutta näyttelijät paikallisia skotlantilaisia. Kalevalan vaikutusta Tolkienin teoksiin puitiin Edinburgh International Book Festivalissa. Erityisesti tätä esitystä olin ajatellut seurata, mutta se osui remontin dead linen tuntumaan, emmekä ehtineet paikalle. Sen sijaan seurasimme Gandini Juggling 4 x 4 -ryhmän esitystä skotlantilaisen ystävän suosituksesta. Siinä yhdistettiin jonglöörisirkustaidetta balettiin. Jonglööreistä kaksi oli suomalaista, ja esityksessä myös puhuttiin muutama lause suomea. Äärimmäistä taituruutta oli tässäkin showssa, jossa saattoi tunnistaa, miten paljon yhteistä näilläkin taiteenlajeilla on rytmistä alkaen.

Onneksi tapahtumat järjestetään vuosittain, joten ensi elokuuksi voi alkaa suunnitella hyvissä ajoin ohjelma-aikataulua Edinburghiin.

Edinburgh 01

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *