JUTTU TUTUSTA: Matti Rönkä

Matti Rönkä vieraili Lahden pääkirjastossa syyskuussa 2015

Matti Rönkä vieraili Lahden pääkirjastossa syyskuussa 2015

Matti Röngällä on kaksi selvästi toisistaan poikkeavaa roolia. Asiallisen uutisankkurin pukurooli, ja toinen hieman rennompi ja sporttisempi, kirjailijan rooli. Tapaan Matti Röngän kirjailijaroolissaan, rennot vaatteet ja loman jäljeltä parta ajamatta. Seuraava uutisvuoro on vasta parin päivän päästä, torstaina. (Muistan katsoa torstain uutislähetyksen ja totta, Matti ilmestyy tv-ruutuuni puku päällä ja parta taas ajettuna.)

Kirjailija Matti Rönkä on tullut Lahden pääkirjaston auditorioon kertomaan kirjailijan työstään ja uudesta Eino-kirjastaan.

Kirjailija kertoo savolaisista sukujuuristaan, joista on silminnähden ylpeä. Hän kertoo ikänsä, sotilasarvonsa, nuukuutensa ja harrastuksensa. Hän kertoo opinnoistaan Helsingin yliopistossa, pääsystä Helsingin Sanomien toimittajakoulutukseen, esimiesajoistaan, jolloin alaisia oli 100 ja budjetti 10 miljoonaa. Hän kertoo myös valinnastaan jättää esimiestehtävät. Hän kertoo perheestään, johon kuului vaimo, kolme lasta, rintamamiestalo ja lapinkoira. Rönkä kertoo pietarilaisesta lastenkodista adoptoidusta Ilja-pojasta, nykyisestä puolisostaan, kirjailijan työstään. Kaikesta avoimesti.

Seitsemän Viktor Kärppä -kirjaa kirjoittanut Matti Rönkä kirjoittaa kirjansa lähes täydellisen valmiiksi. Hänen työnsä jäljiltä ei kustannustoimittajalla ole paljonkaan korjattavaa. Lukupiirissämme olemme peräänkuuluttaneet kustannustoimittajia avuksi lukiessamme tuhatsivuisia järkäleitä. Röngän kirjoissa on tietty määrä kappaleita ja tietty määrä sivuja, noin kolmesataa. ”Siihen pitää romaanin mahtua”, hän sanoo.

Tilaisuudessa käydään läpi Viktor Kärpän vaiheita ja taustoja. Rönkä kertoo naapuristaan Leenasta, jonka kautta hän on päässyt tutustumaan moniin kirjassaan käyttämiinsä asioihin ja henkilöihin. Todeten myös, ettei ilman Iljan tuloa perheeseen olisi tiennyt niin yksityiskohtaisesti miten pietarilaisessa oikeussalissa käsitellään adoptiotapauksia.

Mitä luet?

Tällä hetkellä on menossa Kari Hotakaisen Henkireikä. Hotakainen on merkittävä kotimainen kirjailija. Myös dekkareita tulee luettua.

Missä luet?

Kotona luen sohvan nurkassa tai mukavassa tuolissa. Luen myös sängyssä. Ja matkoilla tulee luettua.

Mitä suosittelet?

Suosittelen luettavaksi klassikoita. Uutuuskirjoista suosittelen Antti Holman Kauheimmat runot, joka on ajankohtainen. Marko Kilven dekkareita kannattaa myös lukea. Kilven teksti on verrattavissa Matti Yrjänä Joensuun teksteihin.

Vasenkätisten kirjailijoiden kirjoja pitää aina suositella. Matin itsensä lisäksi vasenkätisiä kirjailijoita ovat Siri Kolu, Antti Holma ja Kjell Westö, joka valittiin vuoden vasenkätiseksi 2015 Vasenkätisten Vestivaalilla Akaassa.

Tapasimme Matti Röngän myös Turun Kirjamessuilla lokakuussa 2015

Tapasimme Matti Röngän myös Turun Kirjamessuilla lokakuussa 2015

Kommentoi