Kuvakavalkadi Aleksis Kiven kunniaksi

Aleksis Kivi, piirtänyt edelfeldt (Ylen sivusto)

Aleksis Kivi, piirtänyt Albert Edelfeldt (kuva Yle Arkisto)

Hyvää Aleksis Kiven päivää 10.10.2015! Jos Aleksis eläisi vielä, täyttäisi hän tänään 181 vuotta. Sen kunniaksi kuvakavalkadi, miten me olemme kohdanneet hänen taidettaan viimeisen vuoden aikana:

Riina Katajavuori oli kertomassa Wenla Männistöstä Ella Kannisen haastattelussa Helsingin Kirjamessuilla 2014.

Riina Katajavuori oli kertomassa Seitsemästä veljeksestä ammentavasta uutuuskirjastaan, Wenla Männistöstä, Ella Kannisen haastattelussa Helsingin Kirjamessuilla 2014.

Tyttären luokka Rudolf Steiner koulun lukiossa kirjoitti ja esitti näytelmän 7 Aleksia marraskuussa 2014. Aivan valtavan hieno, vaikka äitinä sanonkin!

Tyttären luokka Rudolf Steiner koulun lukiossa kirjoitti ja esitti näytelmän 7 Aleksia marraskuussa 2014. Aivan valtavan hieno, vaikka äitinä sanonkin! (Kuva Sari Tiusanen)

Mauri Kunnas toteaa Seitsemän koiraveljeksen alkulehdellä, että Seitsemän veljestä on Suomen paras kirja. Kuva kirjan kannesta.

Mauri Kunnas toteaa Seitsemän koiraveljeksen alkulehdellä, että Seitsemän veljestä on Suomen paras kirja. Meillä Seitsemän koiraveljestä on toiminut maailmalla asuessa iltasatuna. Mauria kuunneltiin juuri Turun Kirjamessuilla.

Lukionäytelmään valmistautuminen edellytti tyttäreltä tietenkin alkuperäisen Seitsemän veljeksen lukemista.

Lukionäytelmään valmistautuminen edellytti tyttäreltä tietenkin myös alkuperäisen Seitsemän veljeksen lukemista.

Airi kumpulalaisena oli paras Kirsin Book Clubilaisista arvioimaan Wenla Männistön. Lue arvio  tästä.

Airi kumpulalaisena oli paras Kirsin Book Clubin jäsenistä arvioimaan Wenla Männistön. Lue arvio tästä.

Kansallisteatterin Lavaklubilla Riina Katajavuori ja Alli Jukolan tarinan ohjaaja ja toinen dramatisoija Mika Myllyaho pohtivat kirjan ja teatteriesityksen eroja.

Kansallisteatterin Lavaklubilla Riina Katajavuori ja Alli Jukolan tarinan ohjaaja ja toinen dramatisoija Mika Myllyaho pohtivat kirjan ja teatteriesityksen eroja.

Paula Siimes näytteli Alli Jukolaa Wenla Männistöön perustuvassa näytelmässä Kansallisteatterissa. Olimme Bloggariklubin vieraana. Lue juttu tästä.

Paula Siimes näytteli Alli Jukolaa Wenla Männistöön perustuvassa näytelmässä Kansallisteatterissa. Olimme Bloggariklubin vieraana. Lue juttu tästä.

Kivi julkaisi Nummisuutarit omakustanteena vuonna 1864 ja voitti näytelmällä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjoituskilpailun seuraavana vuonna. Kantaesityksensä Nummisuutarit sai 24.9. 1875 Oulussa

Aleksis Kivi julkaisi Nummisuutarit omakustanteena vuonna 1864 ja voitti näytelmällä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjoituskilpailun seuraavana vuonna. Kantaesityksensä Nummisuutarit sai 24.9. 1875 Oulussa. Vuonna 2015 jälleen Kansallisteatterissa!

Aku Hirvilammi Nummisuutarin Eskona Kansallisteatterissa. Kuva Stefan Bremer/Kansallisteatteri.

Aku Hirviniemi Nummisuutarin Eskona Kansallisteatterissa syyskuussa 2015. Kuva Stefan Bremer/Kansallisteatteri. Lue Airin arvio esityksestä tästä.

Mutta tässä on kertomukseni loppu. Ja niin olen kertonut seitsemästä veljeksestä Suomen saloissa; ja mitäpä kertoisin enään heidän elämänsä päivästä ja sen vaiheista täällä? Se kulki rauhaisasti puolipäivän korkeudelle ylös ja kallistui rauhaisasti alas illan lepoon monen tuhannen, kultaisen auringon kiertoessa.” Aleksis Kivi, Seitsemän veljeksen päätössanat 1870.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *