Loppuhuipennus @ Turun Kirjamessut (su)

Kun on aiempina messupäivinä ahnehtinut kaikki aikatauluun sopivat keskustelut ja haastattelut, niin Turun Kirjamessujen sunnuntaina oli jo varaa mennä rennommin. Toki Minna, Liisa ja minä olimme silti Agricola-lavan eturivissä heti aamutuimaan kuuntelemassa Timo Parvelaa ja Mauri Kunnasta.

Timo Parvela ja Mauri Kunnas jutustelivat työtavoistaan ja tulevista projekteistaan.

Timo Parvela ja Mauri Kunnas jutustelivat työtavoistaan ja tulevista projekteistaan.

Timo, muun muassa Ellan isä, kertoi työskentelevänsä 200 päivää vuodessa. Tavoitteena on saada kaksi liuskaa valmista tekstiä päivässä ja ilmeisen hyvin Timon systeemi on toiminut, sillä hän on julkaissut jo 70 teosta! Mielenkiintoista oli, kun hän kertoi pohdiskeluistaan norjalaisen kirjailijan Bjørn Sortlandin kanssa. He suunnittelivat yhteistä kirjasarjaa lapsille ja miettivät teemaa. Vampyyrit ja ihmissudet olivat jo niin nähty, joten mikä olisi seuraava trendi? Miehet olivat päättäneet valita avaruuden ja ovat nyt iloisia, että ratsastavat hyvinkin suositulla aallonharjalla Kepler62-sarjallaan.

Mauri Kunnas tunnusti olevansa kissaihminen, vaikka hänen Koiramäki-kirjoissaan seikkailevat koirat. Hän täsmensi kyllä pitävänsä kaikista eläimistä, mutta erityisesti kissoista. Hän kertoi katselevansa puolet vuodesta kotitalonsa ikkunasta ulos ja toisen puolen täyttävänsä tyhjää paperia. Sanoi lukevansa harvoin omia kirjojaan, mutta hämmästyvänsä välillä joitain itsepiirtämiään yksityiskohtia, koska niistä ei ole erityistä muistijälkeä. Voin kertoa, että ainakin meillä juuri ne yksityiskohdat ihastuttivat kerta toisensa jälkeen! Mauri kertoi myös pitäneensä iltasatujen lukemisesta ja olleensa unettavan tehokas. Hänellä ja 27-vuotiaalla tyttärellään on edelleen Enid Blytonin kirjan lukeminen kesken!

Timoa ja Mauria yhdistää se, että molemmat ovat tehneet Kalevalan uusiksi. Mauri sanoi, että häneltä puuttuu vielä Kullervo, mutta juuri nyt ei aikaa sille riitä. Seuraavaksi nimittäin on vuorossa hyppy Suomen historiaan, jonka avaamista suomalaisille Mauri haluaa jatkaa. Hän heitti lopuksi yleisölle haasteen: ”Kuinka monta meidän kuningastamme osaat mainita?” Öö, täytyypä kerrata…

Seuraavaksi odotimme ruotsalaisen Linda Olssonin haastattelua ruotsiksi. Haastattelija hyppäsi lavalle ja totesi, että hän on tässä nyt tuuraamassa ja keskustelu vedetään englanniksi. Oikeammin hän kysyi englanniksi, Linda vastasi englanniksi ja haastattelija vielä tulkkasi nämä suomeksi.

Tämä oli kaava myös muiden ruotsalaisten kirjailijoiden kanssa ja siitä annammekin messujärjestäjille ainoat pyyhkeet. Jos teemamaa on Ruotsi ja olemme kaksikielinen maa, niin kyllä lavalla pitää ruotsalaisten kirjailijoiden kanssa puhua ruotsia! Keskusteluthan joka tapauksessa tulkattiin suomeksi. Perusteluiksi kuulin, että kyseessä on kansainväliset messut ja siksi englanti. No, ei suomalaistenkaan kirjailijoiden haastatteluja käännetty englanniksi, vaan ihan mentiin suomeksi vaikkapa Sofi Oksasen kanssa. Ugh.

Touko Siltala och Lena Andersson hade en intressant diskussion på svenska, väldigt fint!

Touko Siltala och Lena Andersson hade en intressant diskussion på svenska, väldigt fint!

Niinpä päivän haastattelijaksi, jo toisena päivänä peräkkäin, nostamme Touko Siltalan, joka oli kahteen otteeseen upean ruotsalaisen Lena Anderssonin kanssa lavalla ja puhui ruotsia – kiitos Touko!

Seurasimme Lenaa jo keväällä HelsinkiLitissä ja sillä perusteella olimme valinneet Kirsin Book Clubin marraskuun kirjaksi hänen Vailla henkilökohtaista vastuuta (Utan personligt ansvar). Nyt Lena kertoi enemmän kirjastaan, jonka päähenkilöllä on suhde naimisissa olevan miehen kanssa, ja kirja muuttui entistäkin kiinnostavammaksi. Kirjassa on sama päähenkilö, Ester, kuin hänen edellisessä, August-palkinnon voittaneessa teoksessaan Omavaltaista menettelyä (Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek). Lena halusi kirjoittaa rakkaudesta, koko rakkauden ajasta ja suhteen kehityksestä. Hän on todennut, että kirjat ovat henkilökohtaisia, vaikka eivät kerrokaan hänestä itsestään. Kirjoissa Ester rakastuu järjettömästi ensin narsistiin ja sitten hyväksyy toisen naisen roolin. Väninnakörystävätärkuoro – yrittää auttaa, mutta Ester ei kuuntele.  Lisää Lenan kirjoista marraskuussa, mutta nostetaan se seikka, että myös Tukholmalla on kirjoissa rooli. Me nyökyttelimme eturivissä, kun hän kertoi, että rakkauteen liittyy tietyt paikat, jotka muistuttavat suhteesta kauan sen jälkeenkin, kun suhde on ohitse.

Liisa saa Lena Anderssonin signeerauksen.

Liisa saa Lena Anderssonin signeerauksen.

Kommenttina voin todeta, että Lenan oma puoliso, kustantaja Björn Linnell vaikutti todella ystävälliseltä. Minä etsin Siltalan osastolta Omavaltaista menettelyä -kirjaa, mutta pino oli jo huvennut. Björn seurasi sivusta ja kävi hakemassa kirjan Lenan kyynärpään alta ja toi minulle. Kiitin ja kysyin, tunteeko hän Lenan. Kertoi asuvansa Lenan kanssa ja mielellään kiertävänsä Lenan mukana. Hän tarjoaa vastapainoa Lenalle intensiivisten esiintymisten välillä, ”kun voi jutella ihan tavallisista asioista”. Hän auttoi myös minua pitämällä tavaroitani, kun Jenni Haukio tuli pyytämään Lenan signeerausta ja pyysin heiltä yhteiskuvaa, tusen tack Björn!

Jenni Haukio sai Lena Anderssonin signeerauksen.

Jenni Haukio sai Lena Anderssonin signeerauksen.

Kun messujen ohjelmapäällikkö Jenniin päästiin, niin ensin onnittelut Larin Paraske -palkinnosta sekä Pääskynen-kunniakirjasta ja sitten sydämellinen kiitos hänelle, viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotoselle ja muulle Turun Kirjamessujen organisaatiolle. Bloggaripassilaisina meillä oli erilaisia pyyntöjä ja kaikkiin suhtauduttiin aivan poikkeuksellisen ystävällisesti. Se kuvastaa jotenkin koko Turun Kirjamessujen henkeä, ollaan lähellä ja lavoilta henkii intimiä tunnelmaa. Missäpä muualla voisi jutella presidentin puolison kanssa ja pyytää selfieen ihan sillä perusteella, että otettiinhan me viime vuonnakin!

Ensi vuonna Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut järjestetään 30.9.-2.10.2016. Silloin Kirjamessuilla teemamaana on Saksa: Hoffentlich sehen wir auch  Sie da!

"Perinteinen" Jenni-selfie vuosimallia 2015

”Perinteinen” Jenni-selfie vuosimallia 2015

Kommentit
  1. Kirsi Hietanen
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi