Onnea Saara! HS:n esikoiskirjapalkinto 2015 – Saara Turunen: Rakkaudenhirviö

Saara Hirvonen: Rakkaudenhirviö

Kirsin lukupiiriläiset ovat tavanneet Saaran parikin kertaa, viimeksi Helsingin Kirjamessuilla. Aivan meidän suosikkejamme!

Paras voitti! Helsingin Sanomien 21. esikoiskirjapalkinto, paljon kunniaa ja 15000 €,  ojennettiin eilen keskiviikkona Saara Turuselle hänen esikoiskirjastaan Rakkaudenhirviö. Raati, johon kuuluivat puheenjohtajana Antti Majander ja jäseninä Suvi Ahola, Sanna Kangasniemi, Juhani Karila, Aki Salmela ja viime vuoden voittaja Pajtim Statovci kuvasi teosta palkintoperusteluissa mm. näin:

Osin teatterimaailmaan sijoittuva romaani päästää ääneen kokonaisen sukupolven ihmisiä, josta syystä tai toisesta kokevat itsensä kodittomiksi. Turunen päivittää, paikantaa ja sukupuolittaa Odysseian ajankohtaiseksi.

Saara Turunen itse selittää teostaan näin:

Mielestäni ei ole kiinnostavaa tarkastella Rakkaudenhirviötä psykologisoivasta näkökulmasta. Siis jotenkin siten, että päähenkilöä ahdistaa, koska hänen äitinsä on paha. Oikeastaan lähdin selvittämään omaa negatiivista suhdettani kotimaahan. Se oli ydinkysymys. Jos vihaa omaa kotiaan, niin mihin silloin pitäisi mennä?

Täällä Kirsin Book Clubin blogissa julkaisimme arvion Rakkaudenhirviöstä heinäkuussa, naistenviikolla Saaran nimipäivän kunniaksi. Siinä Saaran esikoisteosta kuvattiin mm. näin:

Rakkaudenhirviö on synkkä tarina, täynnä rakkaudettomuutta, yksinäisyyttä, häpeän tunteita ja epäonnistumisia. Kirja ei kuitenkaan ole synkkä vaan täynnä huumoria ja mainiosti kuvattuja tilanteita. Turusen tekstissä kipeä ja kepeä kohtaavat. Teksti on tarkkanäköistä havainnointia, ensin pienen tytön konkreettisen ymmärryksen läpi katsottuna, sitten vihaisen nuoren naisen kautta elettynä. Loppua kohti synkkää kotimaatakin katsotaan kirjassa jo vähän lämpimämmin silmin. Turunen tuo lukijan eteen ihmiset, paikat ja tilanteet elävinä, käsin kosketeltavina. Pienen tytön näkemän ja kokeman Turunen kirjoittaa kielellä, jonka tunnistaa lapsen ajatteluksi. Herkullisia ovat kuvaukset esim. suomalaisten tavasta vältellä katsekontaktia tai fyysistä kontaktia.

Ja vaikkei vielä palkintoa, niin heinäkuussä blogissa povattiin vähintään ehdokkuutta: ”Rakkaudenhirviö tulee takuuvarmasti kilpaamaan Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnosta ensi syksynä.” Lue koko arvio Saaran kirjasta.

Vielä kerran halaukset ja onnittelut Saaralle!

DSC02719

Kommentoi