Palvelija – Martti Suosalon yhden miehen show

HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERI Ensi-ilta 16.4.2015 Arena-näyttämölllä Kari Hotakainen: PALVELIJA Rooleissa: Martti Suosalo Ohjaus Martti Suosalo ja Raila Leppäkoski. Visualisointi: Max Wikström. Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen. Naamiointi Tuula Kuittinen. Dramaturgi Henna Piirto Kuva ©Tapio Vanhatalo

PALVELIJA: Martti Suosalo. (Kuva HKT ©Tapio Vanhatalo)

Kari Hotakainen kertoi Turun Kirjamessuilla syksyllä 2015, että häneltä tilattiin näytelmä Helsingin Kaupunginteatteriin. Hänellä oli ajatus ja tekstiä syntyi tiuhalla rivivälillä niin paljon, että siitä olisi tullut neljän tunnin näytelmä. Tekstiä karsittiin ja tiivistettiin, osa päätyi Kantajaan, osa Henkireikään ja osa Palvelija-näytelmään, jossa Martti Suosalo esittää kaikki seitsemän roolia.

Palvelijan alkusysäys tulee kaukaa, Tummien vesien tulkit -tv-sarjan ajoista. Vuosia sitten puhuin Martti Suosalon kanssa palvelijaluonteista ja siitä, miten joissain ihmisissä asuu luontainen palvelija. Emme puhuneet asiasta työmielessä, vaan ihan vaan huvikseen.  Sitten jossain vaiheessa tuli idea, että tästä voisi kirjoittaa oman jutun”, kertoi Hotakainen lehdistötiedotteessa ja jatkoi:

”Kuinka lujille ihmisen pitää mennä, että hän päätyy rikoksen poluille? Minua ei kiinnosta ammattirikollisuus, vaan meidän amatöörien tekemät peruuttamattomat teot, tavallisen ihmisen epätavallinen käytös.  Palvelija yrittää kertoa jotain ihmisen luonteenpiirteistä ja siitä, ettemme koskaan täysin tiedä sisintämme.”

Hotakainen kertoi messuilla myös, että tällainen yhden miehen show ja vaihtelu eri roolien välillä onnistuu loistavasti Suosalolta. Hän on Karin mukaan oikea mies rooleihin, sillä hän on palvelijaluonne, näyttelijä jolla ei ole omaa egoa. Suosalo hyppää moniin nahkoihin Palvelijassa ja esittää sujuvasti niin suntiota, parturikampaajaa, rikosylikomissariota kuin kätilöäkin. Kari väitti, että Suosalo tekee myös kotona kaiken, mitä vaimo, ohjaaja Virpi Suutari pyytää.

HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERI Ensi-ilta 16.4.2015 Arena-näyttämölllä Kari Hotakainen: PALVELIJA Rooleissa: Martti Suosalo Ohjaus Martti Suosalo ja Raila Leppäkoski. Visualisointi: Max Wikström. Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen. Naamiointi Tuula Kuittinen. Dramaturgi Henna Piirto Kuva ©Tapio Vanhatalo

Kuva HKT ©Tapio Vanhatalo

Palvelija on mennyt keväästä 2015 täysille katsomoille Arena-näyttämöllä Hakaniemessä ja jatkuu ainakin syksyyn 2016. Bookclubilaiset olivat joukolla katsomassa keskiviikkona 9.3.2016, seuruetta oli vielä höystetty parilla puolisolla ja tyttärellä. Joukon mielipide oli ehdottoman positiivinen. Tässä tuoreita kommentteja heti esityksen jälkeen:

  • ”Palvelija tarjosi parin tuoreen kulttuuriflopin jälkeen aitoa ammattilaisen nautittavaa lavatyöskentelyä. Olin katsomossa jo toista kertaa, sillä Palvelija ei kulu kokiessa. Kiitos Martti Suosalo & kumpp!”
  • ”Minulla on vähän ristiriitainen olo. Setti oli hieno, odotukset kuitenkin niin korkealla, ettei syntynyt samanlaista riemua kuin Kaupunginteatterin Luonnon lain onnistumisia ihaillessa. Minun rikostutkijani, Henkireiän perusteella, on jäyhempi ja vähän hitaampi, Palvelijassa oli aika kova vauhti.”
  • ”Hotakaisen lauseet ovat herkullisia luettuina, ja näyttämöltä kuultuina ne saivat vain lisäarvoa, naurattivatkin juuri sopivasti. Martti Suosalo oli melkeinpä parhaimmillaan. Kukaanhan ei kiistä hänen erinomaisuuttaan, mutta joissakin näytelmissä hän on sortunut maneereihin. Kun yksin esittää useampia rooleja, on liioiteltava, mutta yhdessäkään roolissa Suosalo ei lipsunut yliesittämään. Esityksenä Palvelija oli sopivan pienimuotoinen ja nautittava.”
HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERI Ensi-ilta 16.4.2015 Arena-näyttämölllä Kari Hotakainen: PALVELIJA Rooleissa: Martti Suosalo Ohjaus Martti Suosalo ja Raila Leppäkoski. Visualisointi: Max Wikström. Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen. Naamiointi Tuula Kuittinen. Dramaturgi Henna Piirto Kuva ©Tapio Vanhatalo

Kuva HKT ©Tapio Vanhatalo

  • ”Oli kyllä aivan mahtava teatteri- ilta! Siitä on taas pitkä aika kun olen viimeksi teatterissa ollut ja nyt pitää päästä nopeasti uudestaan, sen verran upea esitys Palvelija oli!!!! Suosalo oli ihan huippu, enkä ole varma jos olen aikaisemmin häntä livenä nähnyt, mutta seuraavan kerran kun hän jossain esiintyy niin varmasti menen katsomaan! Oli tosi hienoa myös kun tunnisti Hotakaisen lauseita ! Tunsin itseni ihan kulttuuri-ihmiseksi ja se oli mukava tunne.  Ihan sanattomaksi vetää, miten yksi ihminen pystyy vangitsemaan koko salin! Luulisin että tästä esityksestä pitää jokainen ihminen. KIITOS!”
  • ”Mekin pidimme esityksestä. Myös nuorison mielestä Suosalo oli huippu!”
  • ”Olin juuri nähnyt Luonnon lain Kaupunginteatterissa ja odotin yhtä järisyttävää kokemusta, kun molemmat perustuvat Kari Hotakaisen tekstiin. Myös Palvelijan teksti toimi hienosti ja Martti Suosalon muuntautumiskyky oli taiturimaista. Aivan lumoissani en kuitenkaan ollut, sillä etenkin alussa Suosalo ei jotenkin ollut aivan läsnä, oli valtava kiire ja hänen artikulaationsa oli kovin epäselvää rikosylikomisariona. Muissa rooleissa hän oli vakuuttavampi ja esitys eteni nousujohteisesti. Minusta Palvelija oli enemmän stand-up-esitys kuin varsinainen näytelmä. Nautittava, oivalluksia tarjoava ja hyvin intensiteettinsä pitävä. Erityisesti minuun kolahti sisällöllisesti ”luennon” Maatuskanukke-kohtaus, hieno kiteytys!”
  • ”Suosalon ja Hotakaisen yhteistyö on käsinkosketeltavaa ja saumatonta. Suosalo pysyi hyvin lestissään huolimatta lukuisista hahmoista. Hänellä on uskomaton ammattitaito, vain takkia kääntämällä hän taikoo uuden hahmon. Maatuskat teki minuunkin vaikutuksen.”

Kuuntele tästä, kuinka Kari Hotakainen lukee Henkireiässä ja myös Palvelijassa olevan hieman poikkeuksellisen sienestäjä Seijan muistopuheen!

Kari Hotakainen Turun Kirjamessuilla 2015

Kari Hotakainen Turun Kirjamessuilla 2015

HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERI
Ensi-ilta 16.4.2015 Arena-näyttämölllä
Kari Hotakainen: PALVELIJA
Rooleissa: Martti Suosalo
Ohjaus Martti Suosalo ja Raila Leppäkoski. Visualisointi: Max Wikström. Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen. Naamiointi Tuula Kuittinen. Dramaturgi Henna Piirto

Kommentit
  1. Raila
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi