Pelko jäytää sielua – näytelmä ajasta terroristi-iskun jälkeen

Lahden kaupunginteatterin ohjelmistossa on parhaillaan valitettavan ajankohtainen näytelmä, sillä Rainer Werner Fassbinderin Pelko jäytää sielua kertoo ajasta terroristi-iskun jälkeen. Pelko jäytää sielua on eräänlainen kolmiodraama, jonka osapuolina ovat marokkolainen nuorimies Salem, keski-ikäinen siivooja Emmi ja kaupunkiyhteisö, jossa he elävät. Kaupunki on tarkemmin sanottuna Fassbinderin kotikaupunki München vuonna 1973 tai 1974, muutama vuosi kaupungin olympiakisoissa sattuneen terrori-iskun jälkeen.

Kuva 1

Pelko jäytää sielua on ennakkoluuloja rikkova rakkaustarina nuoren siirtolaismiehen ja vanhemman naisen välillä. Emmin (Anna Pitkämäki) aikuiseksi kasvaneet lapset ovat omillaan. Salem (Aleksi Holkko) on nuori mies, joka on tullut töiden perässä Marokosta Saksaan. Kun nämä kaksi kohtaavat kaupungin yössä ja rakastuvat, he tempautuvat mukaan hurjaksi yltyvään kolmiodraamaan.

Kuva 2

Kolmatta pyörää rakkaustarinassa näyttelee 1970-luvun saksalainen kaupunki, jonka asukkaiden on hyvin vaikea kestää Emmin ja Salemin onnea. Naapureiden (Sirja Sauros ja Liisa Loponen) aika kuluu tarkkaillessa Emmin yövieraita.

Kuva 3

Pelko jäytää sielua on rakkaustarina, jossa kaksi monin tavoin erilaista, mutta yhtä yksinäistä ihmistä löytävät toisensa. Miksi rakkaus voi olla uhkaavaa? Mitä me pelkäämme, kun pelkäämme erilaisuutta? Onko Emmin ja Salemin rakkaudella mitään mahdollisuutta selvitä yhteisön puristuksessa?

Kuva 4

Emmi saa myös kokea, miten kauppiaspariskunta (Ritva Sorvali ja Mikko Pörhölä) eivät suostu myymään Salemille.

Tarina on hyvin ajankohtainen myös Suomen ja maahanmuuttajakeskustelun kannalta.

Fuadia, Salemin kaveria, näyttelevät vuorotellen Hamid Arifai ja Kardo Shiwan, jotka opiskelevat Lahden kansanopiston teatterilinjalla.

Näytelmän lavastus oli toteutettu taidokkaasti. Valoilla ja kuvilla peruslavastukseen saatiin runsaasti syvyyttä ja Eero-näyttämön tila tuntui paljon suuremmalta. Kuvissa käytettiin yhdysvaltalaisen Edward Hopperin (1882–1967) maalauksia, jotka kuvaavat modernin amerikkalaisen elämän vieraantuneisuutta ja yksinäisyyttä.

Taustalla Münchenin olympialaisten terroriteot 1972

Vuoden 1972 kesäolympialaiset Münchenissä muistetaan paremmin Münchenin verilöylystä. Palestiinalaisjärjestö Musta syyskuu otti 11 israelilaista panttivankia, jotka kuolivat kaappauksessa.

Terroristit tunkeutuivat 5.9.1972 israelilaisten urheilijoiden majoitustiloihin Münchenin kisakylässä. Kaksi panttivangeiksi joutunutta ammuttiin heidän tehdessään vastarintaa. Sissit vaativat 234 palestiinalaisvangin sekä Baader-Meinhof-järjestön johtajien vapauttamista. He vaativat myös lentokonekuljetusta Kairoon. Saksan poliisi teki lentokentällä epäonnistuneen yrityksen panttivankien vapauttamiseksi. Tulitaistelussa kuolivat loput yhdeksän panttivankia, viisi sissiä ja yksi poliisi.

Olympialaiset keskeytettiin terrori-iskun johdosta 34 tunniksi. Verilöylystä ja sen jälkeisistä teoista on tehty vuonna 2005 valmistunut elokuva München (Munich), jonka ohjasi Steven Spielberg.

Rainer Werner Fassbinder

Rainer Werner Fassbinder (1945–1982) oli saksalainen elokuvaohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja. Fassbinderia pidetään yleisesti 2. maailmansodan jälkeisen uuden saksalaisen elokuvan merkittävämpänä ohjaajana.

Fassbinderin tuotannot olivat suuria menestyksiä, erityisesti Saksassa. Televisiosarjoista tällaisia olivat varsinkin Kahdeksan tuntia ei ole päivä (Acht Stunden sind kein Tag, 1972) ja Fassbinderin lempiprojekti, kolossaalinen Berlin Alexanderplatz (1980).

Tie kansainväliseen menestykseen aukesi Fassbinderin parhaaksi tunnustetulla elokuvalla Pelko jäytää sielua (Angst essen Seele auf, 1974). Hän myös käsikirjoitti, tuotti ja lavasti elokuvan.

Suomennos: Jukka-Pekka Pajunen
Ohjaus: Saana Lavaste
Lavastus ja pukusuunnittelu: Minna Välimäki
Valo- ja kuvasuunnittelu: Kari Laukkanen
Äänisuunnittelu: Tatu Virtamo
Rooleissa: Aleksi Holkko, Liisa Loponen, Anna Pitkämäki, Mikko Pörhölä, Jari-Pekka Rautiainen, Aarre Reijula, Sirja Sauros (vier.) ja Ritva Sorvali sekä Hamid Arifai / Kardo Shiwan (vier.)

Ensi-ilta Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 4.2.2016
Kesto: 2 tuntia 15 min.
Kuvat: Lahden kaupunginteatteri

****

Kommentit
  1. Avatar photo Airi Vilhunen

Kommentoi