Kevään 2016 uutuuskirjojen TOP 10

Tiffany

Tiffany on hyvää lukuseuraa.

Olemme koostaneet sinulle suosikkilistamme kevään uutuuskirjoista. Listalle on voinut päästä vain ne vuoden 2016 puolella ilmestyneet kirjat, jotka olemme lukeneet ja arvioineet, joten esimerkiksi Jonas Hassen Khemirin Kaikki mitä en muista ei ole vielä mukana, sillä luemme sen vasta toukokuun lukipiirikirjanamme. Tai lukupinossa odottavat Katri Lipsonin Detroit ja Minna Eväsojan Melkein geisha.

Arvioimme kirjoja lukukokemuksen perusteella, joten kaikki bookclubilaiset antavat tähtiä yhdestä viiteen oman henkilökohtaisen arvostuksensa mukaan. Jokainen on myös poiminut luettavakseen itseään lähtokohtaisesti kiinnostaneet kirjat. Kun luet juttuja lukupiiri-illoistamme, niin ainahan meillä on niitä, jotka rakastivat kuukauden kirjaa ja niitä joihin ei kolahtanut ollenkaan. Kannattaa siis lukea koko arviot! Kaikki kirja-arviot löydät KIRJAT-kategoriasta.

Kevään uutuuskirjojen Kirsin Book Clubin TOP 10

Arviona 4,5 tähteä

Arviona 4 tähteä

Arviona 3,5 tähteä

Arviona 3 tähteä

DSC05968

Tommi Kinnunen: Lopotti – parasta on se, joka on takanapäin

Tommi Kinnusen toisen kirjan, Lopotinjulkkarijuhlat olivat helmikuun kirjallinen kohokohta. Tommin esikoista, vuonna 2014 ilmestynytt Neljäntienristeystä, on myyty jo 66.000 kappaletta ja Lopotti kiilasi välittömästi myyntilistojen kärkeen ja pitää edelleen kärkipaikkaa. Eikä ihme, sillä Tommi on onnistunut kuvaamaan yksittäisiä hetkiä ja niiden ketjuista muodostuvia elämäntarinoita niin uskottavasti, kauniisti ja koskettavasti, että heittäydyin tuntemaan päähenkilöiden, sokean Helenan ja homo Tuomaksen kohtaloita. Annoin Lopotille 4,5 tähteä.

 

Akvarelleja 1
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista – ikävästä syntynyt kaupunki

Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista on oivaltava ja sekä sisäisesti että ulkoisesti kaunis kirja. Se on kirjoitettu Engelin yöpäiväkirjan muotoon, merkinnöiksi ennen nukkumaanmenoa. Kaikki kirjan arviot ovat olleet ylistäviä, joten ei ihme, että Airikin antoi 4,5 tähteä!

 

loistava ystavani 03

Elena Ferrante: Loistava ystäväni – kehuttu ja kohuttu

Italialaisen Elena Ferranten sensaatioksi nousseen sarjan ensimmäinen osa Loistava ystävä ilmestyi maaliskuun lopulla suomeksi. Napolin köyhiltä alueilta tavoitellaan parempaa elämää. Tarina etenee kahden tytön, Lenuccian ja Linan, elämää seuraamalla. Toinen heistä etenee taloudellisista vaikeuksista huolimatta opinnoissa toisen valitessa traditionaalisemman naisen osan. Varpun arvio: 4 tähteä.

 

Kotiinpaluu 02

Sadie Jones: Kotiinpaluu – viiltävän kipeää

Sadie Jones tulee toukokuussa 2016 Helsinki Lit -tapahtumaan! Hänen ensimmäinen suomennoksensa viime vuodelta, Ehkä rakkaus oli totta, jäi niin Airin mieleen, että hän jopa lisäsi arvioonsa tähtiä jälkikäteen (3,5). Nyt keväällä ilmestyi Kotiinpaluu, jonka motoksi sopisi Anna Kareninan kuuluisa alku: ”Kaikki onnelliset perheet muistuttavat toisiaan, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan.” Kotiinpaluun alussa 19-vuotias Lewis palaa kotiin Waterfordiin, junamatkan päähän Lontoosta. Vuosi on 1957 ja täällä parempien perheiden kylässä julkisivut ovat moitteettomia, mutta seinien sisällä kipeys on viiltävää. Airin arvio taitavan kertojan Kotiinpaluu-kirjalle oli 4 tähteä.

 

Puhu Eevalle 01

J.P. Pulkinen: Puhu Eevalle – muistanko oikein kun muistan väärin?

Kuusi päivää ja kolme elämää. Niistä yksi on loppumassa. J.P. Pulkkisen Puhu Eevalle on kolmen sukupolven ketjun kuvaus. Eero Oksanen, Eeron äiti Eeva ja Eeron tytär Aino. Kuolemassa ei ole vanhin eli Eeva vaan Eero, 51-vuotias, ”mies parhaassa iässä”, kuten on tapana sanoa. Eeva on välittäjä ja kuuntelija, sovittelija isän ja tyttären välillä. ”Älykäs ja sivistynyt kirja”, arvioi Airi ja antoi 4 tähteä.

 

artikkeli

Samuel Bjørk: Minä matkustan yksin – vahva dekkarisarjan aloitus

Jälleen uusi, vahva Nordic Crime -tulokas, norjalainen Samuel Bjørk , jonka ensimmäisessä dekkarissa Minä matkustan yksin hirveää rikosta ratkoo kokenut poliisi Holger Munch ja kompleksinen Mia Kruger. Juoneen on hienosti ympätty yhteiskunnallisia asioita niin vanhusten kuin lastenkin hoitoon liittyviä. Sasu antoi 3,5 tähteä ja suositteli kirjaa kaikille dekkarien ystäville.

 

DSC05956 (1)

Milena Busquets: Tämäkin menee ohi – vai meneekö?

Espanjalainen nykykirja, Milena Busquetsin  Tämäkin menee ohi, on kirjailijan omaan elämään perustuva tarina. Vahva äiti on juuri kuollut ja Milenan alter ego suree ystävien ympäröimänä, uutta rakkaussuhdetta kartoittaen. Tarinan yllä on suunnaton äidin kaipuu, toisaalta tästä alkaa aikuisen naisen aikuistuminen ja itsenäistyminen. Jäi tunne, että olin lukumatkallani vieraillut Almodóvarin elokuvassa! Arvioini oli 3,5 tähteä.

 

DSC06077

Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Nainen parvekkeella

Yli 60 kirjaa julkaissut Eppu Nuotio ja bloggari Pirkko Soininen kirjoittivat yhdessä taidemaailmaan sijoittuvan dekkarin Nainen parvekkeella. Tarina kietoutuu kiehtovasti Albert Edelfeltin taulun Nainen parvekkeella ympärille ja kirjan julkkareissa oli taulun aito luonnos esillä. Kirjan teksti on soljuvaa ja helppoa, juonen rytmitys sopivan vaihtelevaa ja itse Edelfelt-case tavattoman kiinnostava! Yksinkertaisesti kiva kirja, ja arvioni 3,5 tähteä.

 

9789511295334.jpg;jsessionid=edqvq227pc4f1r3b7k6tnpcow

Renée Knight: Kenenkään ei pitänyt tietää -menestystrilleri

Renée Knightin esikoistrillerin, Kenenkään ei pitänyt tietää, aloitus on painajaismainen: Catherine löytää yöpöydältään oman elämänsä suljetuimmasta salaisuudesta kertovan romaanin. Kenenkään ei pitänyt tietää salaisuudesta, jota hän on kantanut 20 vuotta. Minnan mielestä taitavasti, mutta hieman karrikoidusti rakennettu tarina, joka mustista sävyistään huolimatta lupaa eloon jääneille paremman tulevaisuuden. Arvio 3 tähteä.

 

DSC06067

Hannu Väisänen: Elohopea – aistillisia kohtaamisia Pariisissa

Hannu Väisäsen autofiktiosarjan viides osa vei Pariisiin. Elohopea on lukukokemuksena mielenkiintoinen. Suosittelen sitä erityisesti sarjan aiemmat osat lukeneille eli Anteronsa tunteville sekä Pariisin ja klassisen musiikin ystäville. Melkoinen renesanssimies tuo Hannu, sillä kirjan julkkarit pidettiin tunti ennen Hannun uusimman taidenäyttelyn avajaisia Galerie Forsblomilla. Annoin 3 tähteä.

 

Kirsin Book Clubin blogissa on paljon muutakin suositeltavaa luettavaa kuin tämä kevään tähtilista. Mukana on viime vuosien uutuuksia sekä vanhempia klassikoita. Käy katsomassa lisää vinkkejä KIRJAT-valikosta.

Olisi hienoa, jos seuraisit Kirsin Book Clubia myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Näissä kanavissa kirjoitamme lähes joka päivä jotain kirjoihin, lukemiseen, teatteriin, leffoihin, kulttuuriin tai ajankohtaisiin ilmiöihin liittyviä postauksia. Kaikissa kanavista löydät meidät Kirsin Book Clubin nimellä.

Ilahdumme suuresti jokaisesta uudesta ystävästä, peukutuksesta, retweettauksesta ja ennen kaikkea kommentista! Koetaan yhdessä!

Kirsin Book Club oli Akateemisen Kirjakaupan vieraana Café Aallossa. Pöydän päässä oikealla tj Venla Silanterä.

Kirsin Book Club oli maaliskuussa Akateemisen Kirjakaupan vieraana Café Aallossa. Tapaamme siellä taas Kirjan ja ruusun päivänä 23.4.2016, tule sinäkin (klo 12-13 Blogistanian palkintojenjako).

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *