13 vinkkiä Helsinki Litiin osallistuville ja kotikatsomoihin!

17-542715731cf40ab2aaKirjallisen kevään huipputapahtuma on alkamassa. Toista kertaa järjestettävä Helsinki Lit starttaa perjantaina 13. päivä klo 17:00 Savoy-teatterissa. Kirsin Book Club oli Helsinki Litissä myös viime vuonna ja olimme ihastuksissamme kuten voit lukea jutustamme.

Iloinen uutinen heille, jotka eivät pääse paikan päälle on, että koko ohjelma näkyy suorana Yle Teemalla ja Yle Areenassa molempina tapahtumapäivinä.

Olemme koonnet valmistautumisvinkit sekä paikan päälle että kotikatsomoon, ole hyvä!
 1. Saavu Savoy-teatteriin kuten tulisit teatteriin. Narikka vie aikansa ja ohjelma alkaa minuutilleen, joten silloin on hyvä olla jo istumassa katsomossa.
 2. Helsinki Litin avausanat lausuu tapahtumaidean isä Philip Teir. Hän on julkaissut novellikokoelman ja  romaanin Talvisota – avioliittoromaani, ja kolmas kirja on tekeillä. Se kertoo kolmesta kesäkuukaudesta Pohjanmaalla, kesäparatiisissa, joka ei sitten olekaan niin paratiisimainen. Ilmestyminen ajoittuu noin maaliskuulle 2017.
 3. Näkyvässä roolissa Helsinki Litissä on myös Sofi Oksanen. Viime vuonna hän keskusteli Venäjän nykytilanteesta Mihail Šiškinin kanssa, nyt Putin-kriittisen Masha Geshenin. Masha asuu Yhdysvalloissa, missä Sofikin on viettänyt viime kuukaudet. Lue arvio Sofin uusimmasta, Normasta.

  Sofi Oksanen kohtasi Kirsin Book Clubin Piian ja Maija-Riitan Helsingin Kirjamessuilla 2015.

  Sofi Oksanen kohtasi Kirsin Book Clubin Piian ja Maija-Riitan Helsingin Kirjamessuilla 2015.

 4. Perjantaina lavalle nousevat myös Venäjästä kirjoittanut Rosa Liksom (lue arvio Rosan Finlandia-voittajasta Hytti nro kuusi) ja monasti suosituimmaksi suomalaiseksi Ruotsissa mainittu Mark Levengood. Rosa on värikäs ja Mark leimallisen positiivinen, joten kiinnostava kuulla heidän keskustelunsa ulkopuolisuudesta, kotimaasta ja vieraudesta.

  Rosa Liksom

  Rosa Liksom

 5. Seuraavaksi onkin vuorossa ruotsalainen Jonas Hassen Khemiri. Me keskustelemme hänen tuoreimmasta romaanistaan, Kaikki mitä en muista, lukupiirissä nyt toukokuussa. Olen kirjan jo lukenut ja todella odotan hänen kuulemistaan! Jonas nousee lavalle Riikka Pulkkisen kanssa (tuorein kirja Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän). Olin kuuntelemassa viikolla Nide-kirjakaupassa keskustelua, jossa nousi esiin Litinkin teema ”Kenen suulla kirjailijan on lupa puhua?” Hieman ihmettelen teemaa, sillä luulisi kirjailijan saavan puhua kirjassaan ihan miltä kannalta tahansa, käyttää kaikkia mielikuvituksensa ulottuvuuksia ja luoda uusia sisäisiä ja ulkoisia maailmoja. Kuinka todenmukaisia tai puhuttelevia tai koskettavia luodut henkilöt tai maailmat ovat on tietenkin eri asia. Jonaksen kirjaa lukiessani en erikseen miettinyt, minkä värisiä kirjan henkilöt ovat tai mikä heidän etninen taustansa on. Mutta katsotaan, mikä mieltä Jonas ja Riikka ovat!

  Lavalla Radio Helsingin Taru Torikka, Koko Hubara ja Maria Pauliina Säkö, yleisössä Riikka Pulkkinen.

  Lavalla Radio Helsingin Taru Torikka, Koko Hubara ja Maria Pauliina Säkö, yleisössä Riikka Pulkkinen.

 6. Perjantain kirjallisen annin päättää Jarl Hellemann -palkinnon jako. Ehdokkaita on viisi, esimerkiksi meille tuttu Oili Suominen Günther Grassin Grimmin sanojen suomennoksesta ja Mihail Šiškinin upean Neidonhiuksen suomentanut Vappu Orlov. 

  Mihail Šiškin

  Mihail Šiškin

 7. Lauantain avaavat suosikkini Tommi Kinnunen ja Katri Lipson keskustellen toistensa uutuuskirjoista, joissa on samankaltaiset henkilöt, vai onko? Määrittelemmekö me homon ja sokean näiden määreiden vai aivan muiden kautta? Tästä tulee hieno keskustelu, olen siitä aivan varma! Valmistaudu lukemalla arvioni Lopotista  ja Detroitista.
  Tietenkin halusin meistä yhteiskuvan! Tommi Kinnunen ja Kirsi Ranin

  Tietenkin halusin meistä yhteiskuvan! Tommi Kinnunen ja Kirsi Ranin

  Perheeni ei jaa kiinnostustani jääkiekkoon, vaan pitävät minua hieman hulluna", kertoi Katri Lipson.

  Perheeni ei jaa kiinnostustani jääkiekkoon, vaan pitävät minua hieman hulluna”, kertoi Katri Lipson.

 8. Tuulahduksen Pariisin keväästä tuo Hannu Väisänen, jonka autofiktiosarja jatkui Elohopea-kirjalla. Hannulta voi odottaa kommentteja kirjallisuudesta, kuvataiteista, musiikista, Pariisista, rakkaudesta tai mistä vain!

  Hannu Väisänen

  Hannu Väisänen

 9. Sadie Jonesilta on suomennettu kaksi teosta Ehkä rakkaus oli totta ja Kotiinpaluu. Molempia Airi hehkutti blogiarvioissaan, jotka kannattaa lukea ennen lauantain klo 12.30 alkavaa keskustelua. Sadien ehdin jo tavata Akateemisessa Kirjakaupassa. Häntä kannattaa kuunnella loistavien kirjojen ja ihanan puhetyylin vuoksi! Sadie on ensimmäistä kertaa Suomessa ja oli kovin tyytyväinen näkemäänsä, vaikka Akateemiseen häntä olikin tullut kuuntelemaan vain kourallinen ihmisiä. Litissä hänen kanssaan keskustelee Juha Itkonen.
  Sadie Jones

  Sadie Jones

  Juha Itkonen Blogiarvioinneista Akateemmeidän jälkeemme.

  Juha Itkonen

 10. Toinen englantilainen kirjailija Litissä on Helen Macdonald. En ole vielä hänen H kuin haukka -kirjaansa lukenut, mutta listalla on. Helen vaikutti heti ensikohtaamisella hurmaavalta naiselta, joka kertoi, kuinka outona häntä pidettiin jopa kaikkeen tottuneessa Cambridgessäkin, kun hän kulki haukan kanssa. Häntä haastattelee Sirpa Kähkönen.

  Helen Macdonald ja Kirsi Ranin

  Helen Macdonald ja Kirsi Ranin

 11. Käytännön vinkkinä vielä ruokapuoli. Savoyssa on tarjoilua, mutta viimeksi jonot olivat pitkät. Lauantain lounaspaikka kannattaa suunnitella etukäteen ja kipaista pikaisesti, jotta ehtii takaisin tunnin lounastauolta. Kotikatsomossa on tietenkin myös varauduttava asianmukaisesti. Keskustelut ovat niin kiehtovia, että voi olla, että niitä seuratessa perjantai-ilta ja lauantaipäivä hurahtavat.
 12. Savoyn aulassa Nide hoitaa kirjamyynnin. Viimeksi kirjailijat signeerasivat kirjojaan.
 13. Jos Helsinki Lit inspiroi ja ilahduttaa sinua, huikkaa kiitokset myös tapahtuman tuottajalle Heidi Backströmille!

  Heidi Backström

  Heidi Backström

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *