Q-Teatterin Nuorten Teatterin SUOMI 2016. repii auki Suomi-brändin, huh huh!

QOlen neljänä perättäisenä vuotena ollut toukokuussa katsomassa nuorten teatteria, jossa tyttäremme Kirre on ollut mukana. Kerta toisensa jälkeen olen poistunut Kansallisteatterista tai Q-teatterista rosoisten tunteiden koskettamana, toisaalta onnellisena nuorten heittäytymisestä ja ilmaisuvoimasta, toisaalta järisytettynä siitä, miltä nuorten elämä nyky-Suomessa heidän silmin kuvattunaan näyttää.

Jokaisessa produktiossa on ollut aikuinen ammattiohjaaja ja huipputeatterin tekninen tuki, mutta teatteriesityksen sisältö on tullut nuorilta, heidän itsensä ideoimana ja osin kirjoittamana. Tarinoissa on ollut poissaolevia vanhempia, alkoholismia, masentuneisuutta, kiusaamista, toiseutta, eroja ja vain aniharvoin turvallisia aikuisia. Usein pilkahdus toivoa ja rakkautta on tullut toisilta nuorilta, kun on löytynyt joku, joka ymmärtää ja tukee.

Q-teatterin Nuorten Teatterin dramaturgi ja ohjaaja Jaana Taskinen.

Q-teatterin Nuorten Teatterin dramaturgi ja ohjaaja Jaana Taskinen.

Tänä keväänä oli vuorossa Q-teatterin Nuorten teatterin musikaali Suomi 2016. Nyt ei edetä ensisijaisesti yksilön tasolla, vaan Puoli-Q:n näyttämöllä on sellaista yhteiskuntakriittistä tykitystä, että huh, huh! Jos tämä olisi ollut aikuisten produktio, sanoisin, että olisi pitänyt karsia, eikä tuoda ihan kaikkia maailman ongelmia tarjottimelle. Mutta nyt huolien runsaus tuntuu pelkästään hätkähdyttävältä, näin tämä setämiesten pyörittämä maailma nuorille näyttäytyy, koko touhussa ei tunnu olevan mitään järkeä!

Jo Suomi 2016 -musikaalin alku on tehoava. Lämpiössä esityksen alkua odotellessamme sivuovesta joukkoomme pelmahtaa Suomi 2016 -brändityöryhmä, joka etsii Suomelle uutta suuntaa. He hakevat ideoita, jotka kelpaisivat englantia karjuvalle maailmannavalle, akuankkapukuiselle Donaldille, jota esittää Jalmari Pajunen. Käsiohjelma vahvistaa, että Donaldin repliikit ovat suoraan aidolta Donaldilta, ei ankalta vaan presidettiehdokkaalta.

Donald, Jalmari Pajunen

Donald (Jalmari Pajunen)

Retkellä olevat tuulipukuinsinöörit ohjaavat meidät katsomoon, joka onkin yllättäen ketjuin eristetty, sillä mustanahkatakkiset odinit eivät halua joukkoonsa ulkopuolisia. Me katsojat seisomme tovin keskellä esitystilaa ja olemme osana kiivasta sanaharkkaa. Tunnetasolla tämä ja muut esityksen osallistavat elementit toimivat loistavasti! Puoli-Q on muutoinkin oivallinen tila, sillä kaikki tapahtuu aivan vieressä, ihan iholla.

Kaksikymmentäneljä nuorta on harjoitellut yhdessä koko vuoden. Suomi 2016 -musikaalissa heidät on jaettu viiteen ryhmään. Jo mainittujen brändityöryhmän, retkeilijöiden ja uusnatsien lisäksi on vielä luontoa symboloiva eläinten ryhmä sekä joukko nuoria sivistyspakolaisia, jotka lähtevät koulutusleikkauksia pakoon kumiveneellä kohti Tallinnaa.

Sarah, Meri Luukkanen ja Rob, Oliver Härkönen

Sarah (Meri Luukkanen) ja Rob (Oliver Härkönen)

Brändityöryhmän johtohahmoina toimivat Sarah Palin (Meri Luukkanen) ja sliipattu Alex (Samuli Hokkanen). Ei tarvitse arvailla, kuka hänen esikuvansa on, vaikka ulkonäkö onkin Kellopeli Appelsiinin Alexilta. Mukana menossa ovat myös nuorisoidoli Rob (Oliver Härkönen), Milla Magia (Sonja Sassi) ja Marilyn (Veera Wahlroos). Työryhmän ideoiden tuottaminen on yhtä epätoivoista kohellusta, eikä olekaan ihme, että Donald kirjaimellisesti ampuu ryhmän ehdotukset, niin Jerusalemit kuin Jeesuksetkin.

Alex (Samuli Hokkanen)

Alex (Samuli Hokkanen)

Äärimmäisen puhutteleva porukka on sivistyspakolaiset, viisi nuorta, jotka pohtivat tulevaisuuttaan. Sofia (Ainu Kortelainen) haluaa opiskelemaan neurokirurgiaa, mutta sitä ei enää opeteta Suomessa, joten hän saa muut (Otso Aunola, Aamu Milonoff, Marikki Vasantola, Viola Sarstila) mukaansa kumiveneeseen paremman tulevaisuuden toivossa. Spinaalikanavaan erikoistunut tutkijakin on teatterin äänimiehenä (esittää oikea teatterilainen, Tomi Flyckt), kun sillä saa sentään jonkun elannon perheelle. Keskustelu nuorten ja henkisesti luovuttaneen aikuisen äänimiehen kanssa on kolahduttava. Väliin brändityöryhmä lukee opetusministeriön tiedotetta.

Odin (Freddie Sukura) pistää toimeksi joukkonsa (Riia Hätönen, Carita Marin, Eugenio Colaneri) kanssa ja rakentaa rajat ja aidat, jotka jättävät toiset ulkopuolelle, toiset sisälle. Luonto jää välikappaleeksi kaikkeen tähän, eläimiä (Vilma Sippola, Tommi Kokkonen, Kirre Ranin, Katja Luukanen ja Louisa Mäkynen) retuutetaan ja mietitään brändin tueksi. Villit eläimet taltutetaan ja vangitaan väkivaltaisesti.

Eläin (Kirre Ranin)

Eläin (Kirre Ranin)

Nuorten Teatterin dramaturgi ja ohjaaja Jaana Taskinen on tehnyt upean työn nuorten kanssa. Olen toki hieman jäävi, kun äitinä aina liikutun katsomossa, mutta jos tämä esitys ei pistä katsojaa pohtimaan Suomen tilaa ja ennen kaikkea nuorten näkymää nykymenosta, niin ihmettelen. Ihailen myös sitä intensiteettiä, jolla nuoret näyttelevät ja laulavat. Missään kohdassa ei ole tyydytty helppoon ratkaisuun, vaan he heittäytyvät täysillä rooleihinsa. Upeita ja koskettavia yksilösuorituksia on useita, mutta ennen kaikkea tämä joukko toimii ryhmänä, yhtenä äänenä yhteiselle viestille.

q2Suosittelen Suomi 2016 -musikaalia etenkin vanhemmille ja muille aikuisille oman ajankuvan päivitykseen. Mielenkiintoinen, koskettava ja hieno esitys!

Esityksiä on vielä ti 17.5 / ke 18.5. / pe 20.5 / ti 24.5. / ke 25.5. / to 26.5. / pe 27.5.

Kaikki esitykset alkavat klo 19. Esityksen kesto noin 2 tuntia väliajalla. Ikäraja: K-12

Ensi-ilta 13.5.2015 Q-teatterin Puoli-Q näyttämöllä

Lavalla: Maija Alander, Otso Aunola, Meri Bäckström, Eugenio Colaneri, Emilia Harjukangas, Samuli Hokkanen, Oliver Härkönen, Riia Hätönen, Tommi Kokkonen, Ainu Kortelainen, Katja Luukanen, Meri Luukkanen, Carita Marin, Aamu Milonoff, Louisa Mäkynen, Jalmari Pajunen, Kirre Ranin, Diego Salvador, Viola Sarsila, Sonja Sassi, Vilma Sippola, Freddie Sukura, Marikki Vasantola ja Veera Wahlroos.
Käsikirjoitus: Työryhmä
Dramaturgia ja ohjaus: Jaana Taskinen ja Anni Tani
Sävellys, sovitus ja äänisuunnittelu: Jani Orbinski
Visuaalinen suunnittelu: Tomi Flyckt

Liput:
10€ (peruslippu) |10€ (eläkeläinen) | 5€ (opiskelija/työtön/varus- ja siviilipalvelusmiehet)
Q:n lipunmyynti puh. 09-4542 1333, ti-pe klo 11-15
Tai Tiketistä: verkkokauppa 24/7 | puhelinpalvelu klo 9-21
p. 0600-1-1616 (1,78 eur/min + pvm), ja tiketti.fi.

LISÄYS 21.5.2016 Suomi 2016 on arvioitu myös Teatterikärpänen-blogissa, lue tästä.

Kommentit
  1. Linnea / kujerruksia

Kommentoi