Kurkistus kirjasyksyyn – Mielensäpahoittaja, Aira Samulin, Poromafia & co
Syksyn kirjasadosta on jälleen tulossa runsas. WSOY ja Johnny Kniga olivat poimineet näytteen omasta tuotannossaan ja kattaneet sen aurinkosena aamuna Hietaniemen hiekkarannan tuntumaan. Tässä kimara kirjoista, jotka ovat ilmestymässä tänä syksynä.
Linnea Alho: Todistaja
Linnea Alhon esikoiskirja Todistaja liippaa läheltä häntä itseään, sillä se kertoo hänen isoisänsä Keijo Alhon tarinan. Linnea ei pikkutyttönä tiennyt, miksi perhe aina hiljeni, kun isoisästä keskusteltiin. Vasta teini-iässä hän sai kuulla, että isoisä oli puuhannut aktiivisesti vastaehdokasta presidentti Kekkoselle ja jopa suunnitellut ampuvansa hänet. Hän oli käynyt aseen kanssa sen aikaisen sisäministeri Väinö Leskisen luona, joka lähetti poliisit Keijon perään surullisin seurauksin. Keijo ampui poliisiin ja joutui itse mielisairaalaan.
Linnea kertoi, ettei ole paljoa aiemmin kirjottanut. Suvun salaisuuksia ronkkiva aihe ei myöskään ollut varsinaisesti miellyttävää kirjoitettavaa. Työ lähtikin kunnolla käyntiin vasta kun Linnean isä ojensi hänelle Keijon päiväkirjat, jotka olivat Linnean mukaan todella tylsästi kirjoitetut. Niinpä Linnea kaivoi historioitsijan itsestään, ryhtyi etsimään ja keksimään syitä ja seurauksia isoisänsä tarinaan. Kirjan nimi – Todistaja – viittaa moneen henkilöön, mutta eniten siihen, että todistajan tehtävänä on kertoa totuus, tässä tapauksessa fiktiivinen totuus.
Jari Mentula: Bull´s All Out
Jari Bull Mentula on melkoinen tekijä kehonrakennus- ja fitness-maailmassa. Monelle hän saattaa olla tuttu eri mediaprojekteistaan, joihin hän kertoi ison osan ajastaan tällä hetkellä menevän. Kiireinen mies on koonnut elämänarvonsa kansien väliin Elina Tanskasen kanssa. Kirjassa mennään tekijöiden mukaan aika syvälle, sillä tekovaiheessa pienestäkin asiasta saatiin aikaiseksi iso keskustelu.
Bull´s All Out -kirjassa Jari kertoo elämästään, periaatteistaan ja treenistään. Tilaisuudessa hän kertoi menneensä juuri naimisiin, kertoi yhtiökumppaninsa Jutta Gustavsbergin olevan aivan onneton paperiasioissa ja sen, ettei poikkeuksellisesti ollut ehtinyt tehdä aamutreeniä. Kaikilla pikkutarinoilla oli kytky Jarin pyhään kolminaisuuteen eli treenaamiseen ja kilpailemiseen, businekseen ja työhön sekä perheeseen ja parisuhteeseen. Sanonta ei kuulemma enää olekaan No pain, no gain vaan No brain, no gain. ”Tehtiin mitä hyvänsä, niin tehdään täysillä”, sanoi Jari.
Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan
Riku Korhonen on tarttunut vaimonryöstöön uudessa kirjassaan Emme enää usko pahaan. Hän on pohtinut, miksi antiikin klassikoista lähtien teemana toistuu naisten valta-aseman heikentäminen. Viime aikoina Riku on seurannut yhdysvaltalaista mieskeskustelua, jossa toivetilana on saada nainen jälleen hellan ja nyrkin väliin. Heidän iskulauseenaan toimii: ”Me olemme antaneet naisille vapauden, me myös voimme ottaa sen pois.” Tätä toteutetaan jo äärimmillään Syyriassa.
Emme enää usko pahaan -kirjassa elvytetään vanhoja myyttejä tavallisen suomalaisen miehen, Eeron, toimesta. Hän on tossuhko Paintball-yrittäjä, joka päättää näyttää olevansa mies ja järjestää ystävänsä avustuksella jännitystä elämään, ratkaisuna vaimonsieppaus mökille. Sitten askelmerkit eivät enää osukaan kohdalleen, vaan tapahtumat alkavat mennä traagisesti pieleen. Tekstistä kaikuu laajempi teema, miksi ihmeessä naisenryöstö kiehtoo miehiä?
Sauli Miettinen: Uskomaton Aira Samulin
Aira Samulin on koonnut koko ikänsä leikekirjaa. Ajatellut, että joku kirjoittakoot materiaalista elämäkerran Airan kuoleman jälkeen, jos haluaa. Tämä joku astelikin 89-vuotiaan Airan elämään yllättäen, kun Marlene Dietrich -elämäkerran kirjoittanut Sauli Miettinen alkoi jututtaa Airaa kutsuilla. Aira antoi leikekirjat Saulille ja sanoi, että älä sitten tee mitään ylistyskirjaa!
Airasta on jo tehty kaksi kirjaa, Soturi ja sunnuntailapsi (1987) sekä Auringonpimennys (1989). Molemmissa käsiteltiin vain tiettyä aikakautta, mutta Uskomaton Aira Samulin pyrkii antamaan Airan elämästä kattavan kuvan. Sauli sanoi tilaisuudessa, että oli kuvitellut tuntevansa Airan kirjojen ja lukuisten lehtijuttujen perusteella, mutta paljon yllättävää tietoa tuli esiin niin materiaalista kuin haastatteluissa. Sauli kirjoitti niin rehellistä ja kursailematonta tekstiä, että oli huolissaan Airan palautteesta. Lopulta puhelin soi ja Airan kommentti oli: ”Tämä on helvetin hyvä!”
Kaisa Haatanen: Ylipainolisämaksu
Kaisa Haatanen riemastutti viime vuonna esikoisteoksellaan Meikkipussin pohjalta. Hänen autofiktiivinen sankarittarensa Tytti Karakoski on myös uuden Ylipainolisämaksu-kirjan kokijana, tällä kertaa Tytti havainnoi humoristisen loopin kautta keski-ikäisen naisen elämää matkoilla. Osa matkoista on tutkimusmatkoja itseen ja toiset tarkkailua eri puolilla maailmaa.
Kaisa on tuonut Turkey Lit -genren eli kalkkunakirjallisuuden Suomeen. Termi on johdettu Chick Litistä ja erona on tietenkin kohderyhmän ikä. ”Chick Litissä juonena on saada lopussa haviteltu mies tai jos ollaan Amerikassa, niin tavoitteena on päästä naimisiin. Kalkkunakirjallisuudessa tiedetään jo, että mies ei ehkä tuo onnea, vaan kenties siitä miehestä eroon pääseminen”, kuvaili Kaisa. Vielä lopuksi Kaisa luetteli tyttimäisesti Britannian edut matkakohteena: siellä ollaan sisäsiistejä, puhutaan ymmärrettävää kieltä ja saarella ei ole vaarallisia eläimiä!
Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia
Mikko-Pekka Heikkinen on syntynyt poroperheeseen, sillä Suomussalmella asuneet vanhemmat olivat saaneet poron häälahjaksi. Poroista tuli Mikko-Pekan isän harrastus, niinpä Mikko-Pekka oli porohommissa pikkupojasta lähtien. Uuteen kirjaan, Poromafiaan, idean antoi kuitenkin Lapissa tavattu saamelainen poromies, joka avautui elinkeinostaan. Kertoi silmät kiiluen, kuinka raakaa touhua porobusiness tänä päivänä on. Kaikki keinot gansterimaisesta kiristyksestä ja uhkailusta alkaen ovat kuulemma käytössä.
Tarina sai Mikko-Pekan innostumaan, sillä hän näki sen jo rakastamanaan mafiaelokuvana, jossa Poromafian poromiehet suihkivat jänkhällä moottorikelkoilla. Tarinassa pororuhtinaan poika riitautuu isänsä kanssa ja perustaa rikollisen moottorikelkkajengin, Ahma SC:n, joka haastaa niin isän arvovallan kuin ansaintakeinot ja valta-aseman Lapissa. ”Tarinassa on totuuden siemeniä, mutta paljon on mukaan laitettu Lapin lisää”, kertoi Mikko-Pekka.
Liisa Keltikangas-Järvinen: Hyvät tyypit
Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen tuulettaa kirjassaan käsityksiä siitä, ketkä ovat oikeasti niitä hyviä tyyppejä työelämän eri paikoille. Hyvät tyypit, persoonallisuus ja työelämä -kirjassa Liisa kysyy, yliarvostetaanko esimerkiksi sosiaalisuutta ja aktiivisuutta hakuprosesseissa. Miltä nämä piirteet näyttävät työelämässä, kysyy Liisa, ja vastaa, että sähläämisenä, suunnittelemattomuutena ja lyhytjänteisyytenä. Esimerkit naurattavat, mutta tärkeistä asioista on kyse.
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan hiihtokirja
Syksyllä on tulossa useita Mielensäpahoittaja-kirjoja. Minä olen erittäin innoissani yhdestä, nimittäin Mielensäpahoittajan hiihtokirjasta. Tuomas Kyrön haastattelussa oli minulle, lahtelaisen mäkihyppääjän tyttärelle, monia tuttuakin tutumpia asioita ja nimiä. Kirjan on tarkoitus toimia koko kansakunnan virittäjänä Lahden MM-kisoihin, jotka järjestetään helmikuussa 2017.
Hiihtokirja kertoo totuuden urheilusankareistamme. Tai siis Mielensäpahoittajan totuuden ja tämän vuoksi Tuomas Kyrö totesi, että on parempi, ettei hän tapaa kirjassaan esiintyviä urheilijoita, että fiktio säilyy. Suunnitteilla on myös Mielensäpahoittajan katsomo Lahden kisojen maastoon, ladun varteen, missä totuus suomalaisesta hiihdosta paljastuu, ainakin kaikille niille, joilla on oma pullo mukana! Tuomas Kyrö kertoi, että hän oli jo pikkupoikana ollut katsomassa Salpausselän kisoja, kuten minäkin, joten luotan, että hän käsittelee aihettaan MM-kisoihin kuuluvalla asiantuntemuksella ja intohimolla!
Kirjasyksyn uutuuksista olemme ehtineet arvioida jo Minna Rytisalon kehutun Lempin. Ja monta on vielä tulossa.