Almodóvar tekee sen taas: Julieta on kompakti, kaunis ja koskettava

julieta_juliste_hires

Pedro Almodóvarin uusin elokuva, Julieta, ei petä suuria odotuksiani. Ikuiset teemat, rakkaus ja kuolema, saavat seurakseen mm. uskollisuuden, syyllisyyden, petoksen ja suojelun. Toivoisin voivani kertoa sinulle tästä elokuvasta kaiken. En kuitenkaan halua pilata katselukokemusta niiltä joilla tämän herkku on vielä edessä, joten tyydyn yksinkertaiseen viestiin: Mene katsomaan Julieta, se on loistava elokuva!

Julietan käsikirjoitus perustuu kolmeen Alice Munron novelliin, jotka Almodóvar hitsasi yhteen käsikirjoitukseksi. Parin vuoden kypsyttelyn jälkeen tapahtumat siirtyivät Espanjaan, ja tarina sai siivet. Munron Karkulainen-kokoelman novellit elävät Julietan käsikirjoituksessa edelleen, mutta Almodóvarin mukaan on erittäin vaikeaa kääntää kanadalaisen kirjoittajan tekstejä niin erilaiseen ilmaisuun kuin elokuva on. Aivan mahdotonta on tehdä niistä espanjalainen tarina. Niinpä Alice Munron ihailijoiden tulisikin katsoa Julietaa tribuuttina Munrolle, kertoi Almodóvar Cannesissa toukokuussa 2016.

Xoan ja Julieta

Xoan ja Julieta

Elokuvaa ja sen tunnelmia muistellessa mieleeni nousee Kieslowski, näen kerronnassa samanlaista keskittynyttä voimaa. Ihmisen hyvä tarkoitus ei toteudu tapahtumien edetessä oman tahtonsa mukaan. Kerronta Julietan perheistä – toisessa hän on lapsi, toisessä äiti – täydentää ja syventää kuvaa hänestä. Tarkka ja rajattu kurkistus lapsuudenperheeseen auttaa katsojaa ymmärtämään Julietan reaktioita.

Äitinä Julieta haluaa vaikenemalla suojella tytärtään Antíaa. Vasta liian myöhään hän ymmärtää, että salaisuus on kuin virus, joka hyvistä tarkoituksista huolimatta tarttuu lapseen tämän aistiessa ympäristöään.

Julieta äitinsä ja tyttärensä Antían kanssa

Julieta äitinsä ja tyttärensä Antían kanssa

Lukupiirin Pirjo on Almodóvar-fani, näin hän arvioi elokuvaa:

Pedro Almodóvarin elokuvat ovat vahvoja ja täynnä suuria tunteita. Värit ovat voimakkaita ja kuvaavat elokuvissa tunnetasoja, niin Julietassakin punainen väri on useassa kohtauksessa mukana. Julieta on naisten elokuva, ja mielestäni miehet jätetään taka-alalle. Tämä elokuva oli hieman erilaista Almodóvaria, sillä yleensä hänen elokuvissaan vaihtelevat jopa absurdiuteen yltävä huumori ja erikoiset, suurieleisesti esitetyt elämäntarinat. Julieta on kauttaaltaan vakavamielinen elokuva, jossa tunteet ilmennetään pienin elein, mutta ne jättävät jäljen katsojaan ja kasvattavat tarinaa. Elokuvan kaksi aikatasoa vuorottelivat, ehkä liiankin paljon. Emma Suarez vanhempana ja Adriana Ugarte nuorena Julietana tekivät hyvin vaikuttavat ja mielestäni loistavat roolisuoritukset. Nostan Julietan Almodóvarin parhaiden elokuvien joukkoon, tämä elokuva kannattaa kokea.

Julieta kirjoittaa tuskansa kirjeeksi tyttärelleen Antíalle

Julieta kirjoittaa tuskansa kirjeeksi tyttärelleen Antíalle

Leffaillassa mukana ollut toinen Pirjo kiteytti:

Kun ratio alkaa elämyksen jälkeen kokemusta käsitellä, on kokemusta vaikea purkaa. Pelkkiä kysymyksiä, eikä yhtään vastausta.

Meille kaikille elokuva oli elämys, joka jää elämään mieliimme ja josta riittää pohdittavaa.

Kävimme katsomassa Julietan Korjaamo Kinossa Helsingissä. Hieno uusi leffateatteri kotikulmillani, suosittelen!

Kirsin Book Club luki yhdessä Alice Munron novellikokoelma Hyvän naisen rakkaus keväällä 2015. Täältä voit lukea miksi me ihastuimme Munroon.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *