Meidän luokka Espoon Kaupunginteatterissa – parasta teatteria juuri nyt

Koko Espoon Kaupunginteatterin katsomotilaa kiertää ladon kaltainen lautaverhoilu.

Koko Espoon Kaupunginteatterin katsomotilaa kiertää ladon kaltainen lautaverhoilu.

Espoon Kaupunginteatterissa esitetään nyt teatteria, joka suorastaan kirvelee mielessä ajankohtaisuudellaan. Puolalaisen Tadeusz Stobodzianekin kirjoittama, tositarinaan perustuva näytelmä Meidän luokka, Nasza klasa, kertoo pienen puolalaisen kylän koululuokan tarinan vuodesta 1925 uudelle vuosituhannelle, pikkulapsista kuolemaan. Lapsina heidän haaveammattejaan olivat suutari, palomies, lääkäri, opettaja, ajuri, ajuri, sotilas, ompelijatar, elokuvatähti ja lentäjä, mutta elämä meni toisin.

Meidän luokka sai ensi-iltansa Espoossa 21.9.2016. Ohjaaja Satu Rasila kertoi teosesittelyssä, kuinka käsittämättömältä tuntui, että näytelmän alussa kansalliskiihkoiset puolalaisnuoret pahoinpitelevät juutalaisen ikätoverinsa kylän keskusaukiolla ja vain viikkoa aikaisemmin Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneen pahoinpitelyn seurauksena nuori mies kuoli. Tämän ajankohtaisempaa ajattelemisen aihetta ei näytelmä oikein voi edes tarjota.

Etualalla vasemmalta Seela Sella, Jukka Rasila ja Wanda Dubiel.

Etualalla vasemmalta Seela Sella, Jukka Rasila ja Wanda Dubiel.

Satu ohjasi vuonna 2012  Anne Frankin päiväkirjat Åbo svenska teaterniin, joten hän tiesi, mihin hän ryhtyi tarttuessaan jälleen aiheeseen, jonka kantavia teemoja on juutalaisten kokemat hirveydet toisessa maailmansodassa. Hän toivoi, että teosesittelyssä olleet Espoon Kaupunginteatterin Ystävät -yhdistyksen jäsenet olivat selvillä, minkälaista esitystä he olivat tulleet katsomaan. Tutkimuksen mukaan nimittäin vain 30 % teatteriyleisöstä on ylipäätänsä etukäteen selvillä näytelmän sisällöstä!

Näyttämö on katsomon keskellä.

Katsomo kiertää näyttämöä kolmella sivulla. Lavastuksessa on käytetty tilan ulottuvuuksia taidokkaasti hyväksi.

Satu kertoi, että näytelmä oli saanut kantaesityksensä Lontoon National Theatressa 2009 ja vasta sen suosion jälkeen vuonna 2010 Varsovan Teatr Na Wolissa. Espoon Kaupunginteatterissa näytelmän tulkinta nähtiin jo huhtikuussa 2015 ruotsalaisen Teater Galeasenin vierailulla.

Puolan historia on miehittäjien historiaa. Puna-armeija ja natsit ovat marssineet kumpaankin suuntaan maan läpi ja aina on osa väestöstä jäänyt jalkoihin. Meidän luokka kertoo vahvasti kaikkien luokkakavereiden tarinan, kuinka ystävä kääntyy toista vastaan, pettää ja murhaa. Samanaikaisesti toinen auttaa, suojelee, rakastaa. Jos Meidän luokka olisi fiktiivinen teos, niin sanoisin, että pitikö ihan kaikki karmeuden versiot ympätä yhteen näytelmään, mutta kun tiedän, että tarina perustuu todellisiin kohtaloihin, niin en voi kuin vaikuttua. Yhdelläkään julmuudella ei mässäillä, monesta vain kerrotaan, mutta ehkä juuri siksi ne iskevät tajuntaan sitäkin voimallisemmin.

Timo Torikka ja Markus Riuttu.

Timo Torikka ja Markus Riuttu.

Meidän luokka ei ole vain juutalaisten ja puolalaisten historiaa. Se on kaikkien eurooppalaisten historiaa, se on ihmiskunnan historiaa. Se, että ihminen pystyi systemaattiseen, massiiviseen joukkomurhaan vain kaksi sukupolvea sitten, on asia, joka meidän täytyy muistaa. Meidän täytyy katsoa, mitä tapahtuu ympärillämme juuri nyt.” ohjaaja Satu Rasila näytelmän käsiohjelmassa.

Meidän luokan kymmenen näyttelijää ovat kaikki lavalla koko kolmen tunnin näytelmän ajan. Satu Rasila kutsui näyttelijäryhmäänsä Dream Teamiksi, eikä syyttä. Kokeneet ja tunnetut näyttelijät kuten Seela Sella, Seppo Maijala, Jukka Rasila ja Susanna Haavisto tekevät roolinsa huolella ja virtaviivaisen eleettömällä tavalla. Näytelmän edetessä tulee tunne, että katsomossakin on päässyt näiden ihmisten ihon alle. Myös muut näyttelijät vakuuttavat kautta linjan, yhtään heikkoa lenkkiä ei ole. Erityisesti pidin uudesta tuttavuudesta, rabbi Abramia esittävästä Samuel Karlssonista.

Samuel Karlsson ja Markus Riuttu.

Samuel Karlsson ja Markus Riuttu.

Kokemustani vahvisti entisestään juuri lukemani Simo Muirin tietokirja Ei enää kirjeitä Puolasta, jossa liikutaan aivan samoissa vuosissa ja kohtaloissa. Käsittelytavassakin on samaa kuin näytelmässä,  molemmat ennemminkin toteavat ja kertovat kliinisesti kuin varsinaisesti pyrkisivät osoittelevasti vetoamaan tunteisiin. Minuun tämä lähestymistapa toimii.

Suosittelenkin lämpimästi Meidän luokkaa. Mielestäni vaikuttavinta teatteria, jota olen nähnyt pitkään aikaan!

Esitykset Espoon Kaupunginteatterissa jatkuvat 3.12.2016 asti.

Ohjaaja Satu Rasila ja Kirsi Ranin.

Ohjaaja Satu Rasila ja Kirsi Ranin.

Näyttelijät: Wanda Dubiel, Seela Sella, Susanna Haavisto, Markus Riuttu, Jukka Rasila, Raimo Grönberg, Timo Torikka, Matti Onnismaa, Seppo Maijala ja Samuel Karlsson.

Teksti: Tadeussz Stobodzianek

Ohjaus: Satu Rasila

Lavastus ja pukusuunnittelu: Markus Tsokkinen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *