Osallistuitko näihin huippuhetkiin Helsingin Kirjamessuilla?

Helsingin Kirjamessuilla kävi 2016 yli 80.000 ihmistä.

Helsingin Kirjamessuilla 2016 kävi yli 80.000 ihmistä.

Helsingin Kirjamessut 2016 ovat päättyneet. Niin paljon ohjelmaa neljässä päivässä, että vaati hetken miettiä, mitkä olivat niitä kokemuksia, jotka jättivät vahvan muistijäljen, mitkä hetket sykähdyttivät eniten.

Kirsin Book Clubin messuilla vierailleet jäsenet poimivat kukin viisi henkilökohtaista huippuhetkeä. Ei ollut helppoa kiteyttää, kun kaikkien lista olisi helposti ollut pidempi. Mutta päätimme olla tiukkoina, joten tässä meidän suosikkimme perusteluineen.

Airin suosikit
Kaksi hienoa kirjailijaa Lena Andersson ja Pirkko Saisio (takana) ja Airi.

Huippuhetki tämäkin. Kaksi hienoa kirjailijaa Lena Andersson ja Pirkko Saisio (takana) ja Airi.

 1. Pirkko Saisio, Tommi Melender ja Riku Korhonen keskustelemassa hyvinvointivaltiosta ja kirjallisuudesta Imagen päätoimittajan Heikki Valkaman ennakkohypoteesien vastaisesti. Vaikkei puolessa tunnissa vielä maailmoja liikuteta, tiivistä puhetta ja ajatuksia siihenkin mahtuu paljon. Miten nautinnollista oli kuunnella ajattelevia ja hyvin itseään artikuloivia puhujia, jotka kuuntelevat toistensa puhetta ja jatkavat siitä, mihin edellinen lopetti. Riitti terävyyttä ja kärjekkyyttä. Alas tuli ammutuksi väite, että suomalainen kirjallisuus ei käsittele hyvinvointivaltion sokeita pisteitä, ja pitäisikö edes. Eikä tule ”uutta hyvinvointivaltio-Linnaa eikä samastuttavaa, viihdyttävää, jännittävää joulun jättipottikirjaa”, vaikka olisi millainen tilaus ja toive. Ei kirjallisuus niin toimi.

  Tommi Melender, Riku Korhonen, Pirkko Saisio ja Hyvinvointivaltion kipupisteet.

  Tommi Melender, Riku Korhonen, Pirkko Saisio ja Hyvinvointivaltion kipupisteet.

 2. Suuren joukossa pieni tarjoaa Kirjamessuilla usein suurimmat yllätykset ja elämykset, jotka muistaa. Puolituntisesta Tiedekirjan osastolla kehkeytyi hauska tilaisuus, jossa huomasin innokkaasti ”haastattelevani” fennougristiikan tutkijoita. Baltilaisten lainasanojen etymologiasta väitellyt Santeri Junttila esitteli minulle väitöskirjaansa, Ksenia Shagai kertoi mordvalaisten kielten tutkimuksesta ja 70-luvun suomen kielen opiskelija kuuli Janne Saarikiveltä nykymetodeista.
 3. Naapuruus oli vetänyt kuuntelemaan Veikko Neuvosta ja Kati Lintosta, jotka kertoivat valokuva- ja tietokirjasta I.K.Inha toiveiden mailla. Kaksi Inhan tuotannon perinpohjin tuntevaa tekijää esittelivät Inhaa sekä rakastuneena että suomalaisen luonnonsuojelun pioneerina niin innostuneesti ja tietävästi, että innostus tarttui. Nyt unohdetaan Panu Rajalan tilaus- vai lainauskirja ja haetaan uusia puolia kansallisvalokuvaajasta.
 4. Claes Anderssonia voisin kuunnella loputtomiin: levollista puhetta, viisaita ajatuksia, elämän rajallisuuden hyväksymistä. Anna-Riikka Carlson haastatteli Anderssonia Bonnierin bloggariaamiaisella ja hänelle myös kunniamaininta. Anna-Riikka tuntee kirjailijansa ja kirjat ja tekee kysymyksiä, jotka antavat kirjailijalle mahdollisuuden puhua pintaa syvemmältä.

  Claes Andersson Bonnier Booksin bloggaribrunssilla Anna-Riikka Carlssonin haastattelemana.

  Claes Andersson ja Anna-Riikka Carlson

 5. Tämän huippuhetken olisin halunnut kokea. Olisin halunnut vierailla lasten alueella, joka houkuttaa pieniä lapsia ja koululaisia kirjan luokse, lukemaan ja kahlaamaan kirjoja ja kirjoissa. Joka näyttää sadun tai fantasian maailmalta, iloiselta seikkailulta. Jossa kirjoista puhutaan pienen lukijan tasolta ja hänelle, ei toiselle aikuiselle. Joka on kiinnostavampi kuin kännykän ruutu. Tätä en tämän vuoden Kirjamessuilla kokenut.
Kirsin suosikit
 1. Mark Levengood lukupiirissä. Kuva puhukoon puolestaan.

  Kirsi ja Mark

  Kirsi ja Mark

 2. Minna Eväsojan haastattelu Melkein geisha -kirjasta oli niin kiinnostava, että halusin vaihtaa hänen kanssaan vielä muutaman sanan sen jälkeenkin. Muutkin olivat ihastuneet ja signeerausjono oli pitkä. Minna sitkeästi leimasi jokaisen nimikirjoituksensa kahdella leimalla, sillä yksi ei ole mitään japanilaisen teekoulun kasvatille! Jäimme juttelemaan pitkäksi aikaa Minnan kanssa ja Melkein geisha siirtyi lukupinooni. Ihana kohtaaminen!

  Sensein opissa Japanissa asunut Minna Eväsoja on kirjoittanut huikean kirjan Melkein geisha.

  Sensein opissa Japanissa asunut Minna Eväsoja on kirjoittanut huikean kirjan Melkein geisha.

 3. Toinen maailmansota oli taustana monelle kirjailijahaastattelulle. Kuuntelin Anders Rydelliä natsien taidevarkauksista (Kirjavarkaat), Simo Muiria yhden juutalaisen suvun tarinasta Suomessa ja Puolassa (Ei enää kirjeitä Puolasta) sekä Katarina Baeria hänen isovanhemmistaan, jotka olivat olleet natseja (He olivat natseja). Bloggarina minua lämmitti kuulla, että Simo oli lukenut arvioni.

  Simo Muir ja tärkeä Ei enää kirjeita Puolasta.

  Simo Muir ja tärkeä Ei enää kirjeita Puolasta.

 4. Lena Anderssonin ”löysimme” viime vuonna Turun Kirjamessuilta. Nyt kävin juttelemassa hänen kanssaan ja kerroin, että luimme hänen kirjansa Vailla henkilökohtaista vastuuta lukupiirissämme. Hän oli hyvin kiinnostunut palautteesta. Kun näytin kirjoittamaani blogijuttua, hän hieman yllätävästi ensimmäiseksi kommentoi, että hänen hiuksensa olivat viimeksi lyhyemmät.
 5. Vieraat tekevät juhlan, samoin kuin messuseurakin vaikuttaa viihtymiseen. Sain jakaa messukokemuksia mieheni ja molempien tyttärieni sekä ystäväni Päivin kanssa. Kirsin Book Clubin naisten kanssa synkronoimme ohjelmiamme ja pidimme tilannekatsauksia päivittäin. Käytävillä kohtasimme tuttujen ja tuntemattomien bloggarikollegoiden kanssa. Ja yhtäkkiä huomaat juttelevasi käytävällä Kalle Palanderin tai norjalaisen kirjailija Maja Lunden kanssa!
Maija-Riitan suosikit
 1. Lukupiiri Pirkko Soininen ja Eppu Nuotio Hienoa kahden kirjailijan yhteistyötä, upea kirja Nainen parvekkeella taulusta, pelistä, Pariisista…

  Lauantain lukupiirissä Kirsin Book Clubin ja yleisän kanssa Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen. Paljon naurua!

  Lauantain lukupiirissä Kirsin Book Clubin ja yleisön kanssa Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen. Paljon naurua!

 2. Lukupiiri Mark Levengood Suomalainen, katolinen, homo, kalju, änkyttävä…(lähes kaikkia marginaaleja edustava) hurmaava kirjailija. Blingbling-ulkokuoren alla aito humaani ihminen.
 3. Ohjelmajohtaja Jan Erolan vetämä Haluatko käsikirjoittajaksi? Käsikirjoittajaksi haluavat saivat esittää yleisön edessä kirjoitusideansa ja saivat siitä palautetta elokuvatuottajilta, mm. Markus Seliniltä. Osallistujien ideat olivat hyviä ja hyvin valmisteltuja
 4. Esikoiset lavalla on minulle aina messujen mielenkiintoisin osio. Nyt listalla olivat suosikkikirjat/kirjailijat Lempi ja Käyttövehkeitä.

  Esikoiset lavalla.

  Esikoiset lavalla.

 5. Haluatko kirjailijaksi? Suosittu osio, josta aloittelevat kirjoittajat saavat apua ja neuvoja, ammattilaisten palaute on aina arvokasta!
Minnan suosikit
 1. Kirjan kirjoittajiin kuulunut Hannu Salmi kertoi Roman Schatzin haastattelemana SKS:n julkaisemasta Maamme Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria niin kiinnostavasti, että harmittelen että se jäi ostamatta. 2. painos on jo tulossa, joten kirjoja onneksi riittää! Teos on tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas vuonna 2016.
 2. Lukupiiriosallistumiset pitävät pintansa messujen tähtihetkinä. Hienoa nähdä kuinka kirjailijatkin viihtyvät keskustelussa lukijoiden kanssa.
 3. Edith Södergran -lava tarjoaa turvapaikan toiselle kotimaiselle kielellemme. On mukavaa seurata keskusteluja ruotsiksi pakkoenglannin sijaan.

  Anders Rydell Baba Lybeckin haastateltavana kirjastaan Boktjuvarna/Kirjavarkaat

  Anders Rydell Baba Lybeckin haastateltavana ruotsiksi kirjastaan Boktjuvarna/Kirjavarkaat

 4. Saku Tuomisen ja Annamari Heikkilän kirjoittama Uskonko kysyy miksi rakennamme koko elämämme erilaisten uskomusten varaan ja kehottaa kyseenalaistamaan.
 5. Messujen yltäkylläisyys ansaitsee maininnan suosikkien joukossa. Tämä siitäkin huolimatta, että uhkana on ahneuden aikaansaama ahdistus siitä, että kaikkea haluamaansa ei millään ehdi nähdä, kuulla ja kokea. Luovuin tiukasta etukäteissuunnittelusta ja aikataulutin vain ”ihan pakolliset”. Kuinka ollakaan, minun messuni leppoistuivat ja jaksoin kolmen ja puolen päivän tiiviin setin uupumatta.
Pirjon suosikit
 1. Torstain ja perjantain messukävijänä petyin moneen haastattatteluun, koska niissä keskusteltiin kaikesta muusta kuin esilläolevasta kirjasta. Toisin oli Hannu Väisäsen haastattelussa, jossa pysyttiin vahvasti Elohopea-kirjan maailmassa ja joka antoi kuuntelijalle paljon taustatietoa. Hannu Väisänen halusi tuoda kirjassaan esille erilaisen Pariisin kuin “Parfyymi-Pariisin”, josta matkaoppaissa kerrotaan ja johon turistit tutustuvat. Ei voi kuin ihalla monipuolista, lahjakasta kirjailija-taiteilijaa vai pitäisikö sanoa taiteilija-kirjailijaa.
 2. Torstain mielenkiintoisista haastatteluista kuuntelin Anja Snellmanin ja Jari Tervon haastattelut. Harmi, että kummankin kohdalla aika loppui kesken. Molemmilla kirjailijoilla olisi ollut niin paljon enemmän ja syvällisempää kerrottavaa.
 3. Perjantaina  ehdin kuunnella sympaattisen tohtori Kelly A. Turnerin haastattelun. Hän on haastatellut tutkimustaan varten 1500 henkilöä eri puolilla maailmaa. Haastattelun pohjalta syntyi kirja Syövästä voi selvityä. Kirjaan on koottu yhdeksän ratkaisevaa tekijää, jotka yhdistävät näitä syövästä selvinneitä henkilöitä. Aihe oli minulle henkilökohtaisesti ajankohtainen, koska ystäväni lapsi on juuri sairastunut vakavaan syöpään.

  Syövästä voi selviytyä

  Kelly A. Turner ja teoksensa Syövästä voi selviytyä

 4. Hyvin ajankohtaisena koin myös Elä enemmän, stressaa vähemmän -kirjan tekijöiden Susan ja Mats Billmarkin haastattelun. He puhuivat läsnäolon tärkeydestä tässä ja nyt sekä elämisen taidosta ja kyvystä irrottautua stressistä. Mielestäni kirja on hyvä kannanotto tämän päivän ihmisten tapaan suorittaa koko ajan työelämää, jolloin oma elämä jää toiselle sijalle.
Marjan suosikit
 1. Kirjailija ja toimittaja Mari Manninen asuu Kiinassa ja on huomannut, että kiinalaiset on ehkä vieläkin hullumpi sienikansa kuin suomalaiset. Kirjailija ja toimittaja Ina Ruokolainen tuntee sienet, kirjoittaa niistä ja kehittää reseptejä sienistä. Siinä alku kirjalle Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella. Pakko tässä myös mainita, että heti messujen jälkeen saimme tietää, että Mari Manninen on yksi Tieto Finlandian ehdokkaista toisella tänä vuonna ilmestyneellä kirjallaan, Yhden lapsen kansa. Onnea!
 2. Messujen superannoksen hyväntuulisuutta, ystävällisyyttä ja ihania tarinoita tarjoili Mark Levengood. 

  Markin ympärillä Maija-Riitta Mustonen (vas.), Marja Castrén, Minna Väisälä ja Kirsi Ranin.

  Markin ympärillä Maija-Riitta Mustonen (vas.), Marja Castrén, Minna Väisälä ja Kirsi Ranin.

 3. Ruotsalainen kirjailija/toimittaja Herman Lindqvistin haastattelut ja luennot kuuluvat aina niihin, joita tahdon kuunnella messuilla. Hänen kuudeskymmenes !!!! kirjansa käsittelee Vaasa-sukua, Vilda Vasarna- en våldsam historia. Historia on jännittävää ja hauskaa varsinkin kun kertojana on Lindqvist itse.
 4. Toimittaja ja kirjailija Sofia Torvalds kertoi kirjastaan Bliv du hos mig / Luoksein jää, jossa kerrotaan Sofian suvun tarina eroista, suvun naisista ja äitiydestä ja siitä miten aikaisemmat sukupolvet jättävät haavoja ja arpia seuraaviin sukupolviin ja vaikuttavat heidän elämänkohtaloihinsa.

  Sophia Torvalds

  Sofia Torvalds

 5. Satuin ihan vahingossa kuuntelemaan Jukka Viikilän haastattelua hänen romaanistaan Akvarelleja Engelin kaupungista ja vaikka haastattelu oli hiukan flegmaattinen jäin kuuntelemaan, koska jo keväällä hypistelin ja ihailin teosta ja sen ulkoasua kirjakaupassa. Ostin kirjan, joka on nyt Finlandia-ehdokkaana.
Piian suosikit
 1. En ole suuri Remu Aaltonen -fani, mutta hänen tarinoitaan musiikkimaailmasta oli kiinnostava kuunnella.

  Remua haastatteli Baba Lybeck

  Remua haastatteli Baba Lybeck

 2. Tämän hetken hittituote nyhtökaura oli valittu messujen teemaruoaksi. Sitä myytiin messuilla myös Maija Itkosen ja Reetta Kivelän keittokirjan kylkiäisenä. Maistoin ja maku oli melko mieto.
 3. Ihana yllätys oli kuunnella Maria Salosta joka on kirjoittanut Axel Munthen jäljillä. Teoksessa hän kuvaa esimerkiksi elämää Axel Munthen talossa Caprilla, jossa me kävimme aikoinaan häämatkallamme.
 4. Ajankohtainen ja havahduttava keskustelu – Flyktningar, Leros och Europa – käytiin pakolaisten tilanteesta Euroopassa, fokuksena Leroksen pakolaissaaren tapahtumat. Lavalla oli Leros-saaren tunteva Magnus Lindberg ja Janina Orlov. Tämä kosketti, sillä olin juuri palannut Kreikasta.

  Eppu Nuotio signeeraa Nainen parvekkeella -kirjaa Sasulle, seuraavana vuorossa Piia.

  Eppu Nuotio signeeraa Nainen parvekkeella -kirjaa Sasulle, seuraavana vuorossa Piia.

 5. Lukupiirimme Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen kanssa.

Messujen perinne on valita Kirsin Book Clubin tammikuun kirja messuilla ja nyt Piian suosituksesta valitsimme Maylis de Kerangalin Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät (Siltala 2016).

Kirsin Book Clubin joukko lounaalla päättämässä tammikuun lukupiirikirjaa.

Kirsin Book Clubin joukko lounaalla päättämässä tammikuun lukupiirikirjaa. Vasemmalta Minna Väisälä, Piia Fredrikson, Maija-Riitta Mustonen, Airi Vilhunen, Sasu Heikkilä, Marja Castrén ja Kirsi Ranin.

Messutiimimme kiittää. Monta juttua tulee vielä liittymään messuilla kuultuun ja koettuun.

Kerro kommenttikenttään, mitkä olivat sinun viisi huippuhetkeäsi kirjamessuilla!

Kommentit
 1. Päivi

Kommentoi