101 kirjaa – kirjojen itsenäinen Suomi

101-kirjaa-2Millainen Suomi välittyy kaunokirjallisuudestamme sadan vuoden ajalta? Ei pieni kysymys vastattavaksi. Pieni ei myöskään ollut Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin tehtävä, kun he valitsivat jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta yhden kirjan vastaamaan tähän kysymykseen. Näistä 101 kirjasta syntyi pohja Ylen itsenäisyyden juhlavuoden laajalle kirjallisuuskokonaisuudelle Kirjojen Suomi.

101 kirjaa ei ole vain Ylen projekti, kirjabloggaritkin ovat laajasti mukana tässä hankkeessa, myös Kirsin Book Club. Yhteensä 81 bloggaria kirjoittaa valitusta 101 kirjasta blogitekstin (jokainen yhden tai kaksi tekstiä), ja ne julkaistaan blogeissa ja Ylen verkkosivustolla yle.fi/kirjojensuomi samana päivänä kuin näistä kirjoista kertovat radio- ja tv-ohjelmat esitetään. Samalla haastamme kaikki lukevat suomalaiset mukaan lukemaan 101 vuoden kirjoja, 1917-2017.

Uusimmasta aloitetaan ja vanhimpaan päädytään, eli ensin vuorossa on vuoden 2016 kirja, sitten 2015, 2014 jne., toiseksi viimeisenä vuoden 1917 kirja. Kokonaisuus huipentuu itsenäisyyspäivänä 2017 tämän vuoden kirjaan, joka valitaan vasta vuoden lopussa.

Aamu-TV, Yle Radio 1, Yle Areena, yle.fi/kirjojensuomi

Kaikki 101 kirjaa saavat omat ohjelmansa Ylen Aamu-tv:ssä tiistaisin ja torstaisin 10.1. alkaen ja samana iltapäivänä klo 17.15 Yle Radio 1:ssä 20-minuuttisena nimellä Sadan vuoden kirjat. Ohjelmien keskustelijoina kirjailijoita, tutkijoita, kulttuurihenkilöitä, lukijoita, myös bloggareita vuoden mittaan.

Mikä parasta, melkein kaikki kirjat ovat ladattavissa ja vapaasti luettavissa verkossa yle.fi/kirjojensuomi.

Ylen kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak tekivät ison työn ja valitsivat yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta.

Ylen kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak tekivät ison työn ja valitsivat yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta.

Mitkä 101 kirjaa?

Listat herättävät aina intohimoja, ja nyt on kiinnostavaa arvioida, mitkä kirjat Nadja ja Seppo ovat listalle valikoineet. 4500 mahdollisesta kirjasta valikoitui 101. Valinnat ovat näiden kahden kirjallisuustoimittajan, mutta toki taustakeskusteluja on käyty paljon. Mikään itsestäänselvyys lista ei ole, se ei ”noudata kirjallisuushistorian kaanonia”, kuten tekijät muistuttavat. Mukana on myös yllätyksiä. Kaikki kirjat näet tästä linkistä ja voit arvioida itse.

En yhtään yritä leikkiä tietävämpää kotimaisen kirjallisuuden tuntijaa kuin olen, joten perusteellinen ruodinta jääköön muille. Kirjalistaa läpikäydessä moni kirja ilahdutti: ”Hei, tämänkin haluaisin lukea!” Jokin käsitys minulla sentään oli melkein kaikista kirjailijoista. Kaarlo Hännisen nimi (Kiveliön karkurit vuodelta 1923) ei sanonut minulle mitään, ei myöskään Erkki Palolampi, mutta hänen kirjansa nimi Kollaa kestää (vuodelta 1940) jo kilitti kelloja. Konrad Lehtimäen nimeen olen luultavasti joskus törmännyt, mutta en ole aikaisemmin kuullut hänen kirjastaan Ylös helvetistä, joka siis on listan vanhin kirja, vuodelta 1917. Useimmat vanhimmistakin kirjailijoista ja heidän kirjoistaan olivat kuitenkin sillä tavoin tuttuja, että kiinnostus heräsi. Koko vuosi 2017 kuluisi kevyesti vain valittuja kirjoja lukien. Samalla moninkertaistuisi kotimaisen kirjallisuuden tuntemus.

101-kirjaa-3

Lista kirjoista, jotka haluaisin lukea uudelleen tai ensimmäistä kertaa on pitkä: Reko Lundánia, Veronica Pimenoffia, Annika Idströmiä, Joni Skiftesvikiä, Tytti Parrasta, Lassi Sinkkosta, Marja-Liisa Vartiota jne, jne. Ja niistä vanhimmista Eila Pennasta, Pentti Haanpäätä, Unto Seppästä jne. Kirjoista ainakin 20 löytyi omasta hyllystä, ja yllätyksiä oli niidenkin joukossa, kirjoja joita en edes muistanut olevan. Kääntelin Kari Kontion ja Tuomas Nevanlinnan Kirjavaa lehmää ja luin takakannesta: ”Kirjava lehmä on posthaavikkolaista historiointia. Mitään ei kaihdeta—” Ja vuosi oli 1988. Koska kirja hyllystäni löytyi, se on selvästi julkaisuvuotenaan puhuttanut. Hyvä perustelu tulla joukkoon valituksi.

101-kirjaa-4

Eniten minua nikotti viime vuotta eli vuotta 2016 edustava kirja, Ilkka Remeksen Kiirastuli. Hieno kirjavuosi ja tällaisen kirjan valitsivat, ajattelin. Mm. Kirsi ravisteli ennakkoluulojani, ja pakko todeta, että perusteluja Remeksen kirjan valinnalle on: Vuodesta toiseen myydyin kirja ja ajankohtainen aihe, vaikkei nirppanokalle kelpaisikaan. Mielenkiintoista lukea, millaisia blogitekstejä Kiirastuli synnyttää, yksi niistä Kirsin täällä meidän blogissamme 7.1.

Seuraa blogeja!

81 bloggaajaa 78 kirjablogista tuottaa 101 blogitekstiä (itse asiassa vähän enemmänkin, sillä ainakin ensimmäisestä kirjasta kirjoittaa useampi bloggari). Kirsin Book Club on vahvasti mukana, ja sen verran kehaisen, että bloggarien ja Ylen yhteistyö syntyi Kirsin Book Clubin aloitteesta. Kirjat on arvottu bloggareiden kesken eikä vaihto-oikeutta ollut. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten erilaiset ja eri-ikäiset bloggarit omia kirjojaan lukevat. Millaisena näyttäytyy 30-luvun kirjan Suomi 80-luvulla syntyneelle.

Kirsi bloggaa jo heti 7.1. Remeksestä, minä seuraavaksi vuoden 1980 kirjasta Kauko Röyhkän Tien varrella Waterloo, Minna vuoden 1967 kirjasta Hannu Salaman Minä, Olli ja Orvokki , Maija-Riitta vuorostaan jne. Myös lukupiirikirjaksi valitsemme listalta yhden tai useamman kirjan. Elämme tätä vuotta vahvasti Kirjojen Suomessa.

Eri kirjablogien uusimpia juttuja voit seurata mm. yhteisen blogisivun kotimaisetkirjabogit kautta.

Kaikki voivat osallistua

Tule sinäkin mukaan lukemaan! Kaikki kirjojen ystävät voivat osallistua hankkeeseen seuraamalla kirjablogeja, hankkeen Facebook-sivustoa ja Ylen ohjelmistoa, sekä tietysti lukemalla näitä 100 itsenäisyyden vuoden kirjoja. Kirjoja pääsee vapaasti lukemaan yle.fi/kirjojensuomi-nettisivuston kautta Kirjojen Suomi -verkkokirjastosta. Sivusto avautuu tänään, tämän blogitekstin ilmestymispäivänä 3.1., jolloin myös Ylen valitsema sadan kirjan lista julkistetaan. Yle Areenassa on ennakkoon katseltavissa ja kuunneltavissa ohjelmat 50 ensimmäisestä kirjasta. Niitä katsomaan pääset tästä.

Ylen Kirjojen Suomi -kokonaisuuteen kuuluu myös Yle Teemalla 10-osainen kirjallisuuskeskustelujen sarja Pilkun jälkeen 13.2. alkaen.

kirjablogit_pysty

 

 

Kommentit
  1. Reijo Moilanen
    • Avatar photo Airi Vilhunen
      • Reijo Moilanen
        • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi