Vuoden 2016 parhaat kirjat – bloggareiden äänestys on ratkennut

Minna Rytisalo toukokuussa Gummeruksen kesäjuhlassa.

Minna Rytisalon Lempi oli kirjabloggareiden mielestä viime vuoden paras kotimainen kaunokirja. Kolmen ehdokkaan kärkeen se nousi myös Kirsin Book Clubin omissa ehdokkaisssa Blogistanian Finlandian voittajaksi.

Kirjabloggaajat ovat jälleen äänestäneet vuoden parhaista kirjoista. Avoin verkkoäänestys järjestettiin 27. tammikuuta, ja siihen osallistui 50 bloggaajaa, jotka jakoivat ehdokkuuksia kaikkiaan 193 kirjalle Blogistanian kirjallisuuspalkintojen neljässä eri kategoriassa. Bloggaajat antavat ääniä kotimaisille kirjoille Finlandiassa, käännöskirjoille Globaliassa, lasten- ja nuortenkirjoille Kuopuksessa ja tietokirjoille Tiedossa.

Suomalaisissa kirjablogeissa julkaistaan vuosittain tuhansia kirja-arvioita, jotka tavoittavat satojatuhansia lukijoita. Kirjablogeja pitävät sekä lukuharrastajat että kirja-alan ammattilaiset. Bloggareilla on myös oma aktiivinen yhteisönsä, joka järjestää Blogistanian äänestyksen. Yhdessä kirjabloggaajat ovat mukana myös Yle Kirjojen Suomen 101 kirjaa -kokonaisuudessa.

Blogistanian Finlandia Lempille

Blogistanian Finlandia -voittajien kärki oli sama kuin Kirsin Book Clubin ehdokkaat, vain eri järjestyksessä. Bloggarit siis äänestivät parhaaksi Minna Rytisalon Lempin (Gummerus), toiseksi tuli Riitta Jalosen Kirkkaus (Tammi) ja kolmanneksi Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus).

Näin Kirsin Book Clubin blogijutuissa kirjoitimme näistä kolmesta. Täydelliset jutut voit lukea linkeistä kirjojen nimen kohdalta.

”Minna Rytisalon Lempi on hieno kuvaus rakkaudesta ja menettämisestä. Nuorten ihmisten tunteet ja teot saavat kipinää olosuhteiden poikkeuksellisuudesta, eletään Lapissa jatkosodan viimeisiä hetkiä, evakkoa ja paluuta poltettuun maahan.” (Kirjan luimme yhteisessä lukupiirissä, poikkeuksellisessa, sillä keskustelimme  heinäkuussa kirjasta Facebookissa. Tähtiä annoimme Lempille 4 ja puoli.)

Riitta Jalonen vierailulla yrityslukupiirissämme Edita Publishingin tiloissa 23.11.2016

”– kaikki sanani tuntuvat vaatimattomilta, totaalisen riittämättömiltä, kun kuvaan Riitta Jalosen Kirkkautta. Tämän blogiarvion kirjoittaminenkin on viipynyt, kun pohdin, miten osaan kuvata jotain niin elämyksellistä kuin Kirkkauden teksti, joka oikeasti nosti kaamoksesta kirkkauteen tai Kirkkauden tarina, joka kosketti ja puhutteli syvältä jotain kauan sitten kadotettua.” (Kirsi antoi Kirkkaudelle täydet 5 tähteä.)

”– Jukka Viikilän oivaltava ja sekä sisäisesti että ulkoisesti kaunis kirja Akvarelleja Engelin kaupungista rakentuu [tälle jännitteelle]. Toisaalta huima mahdollisuus kunnianhimoiselle arkkitehdille, toisaalta elinikäinen ikävä Berliiniin pois pienestä provinssikaupungista.” (Airi antoi kirjalle 4 ja puoli tähteä.)

** Lisäys 29.1.:  Tarkistuslaskennassa Riitta Jalosen ja Jukka Viikilän kirjat vaihtoivat paikkaa, eli Akvarelleja Engelin kaupungista äänestettiin toiseksi ja Kirkkaus kolmanneksi.

Myös Blogistanian Finlandia -kisan neljännestä Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet (WSOY ) ja Tommi Kinnusen Lopotista (WSOY) on kirjoitus blogissamme.

Globalia Sadie Jonesin Kotiinpaluulle

Sadie Jones vieraili Suomessa viime toukokuussa HelsinkiLitissä.

Globalia-palkinnon voitti Sadie Jonesin Kotiinpaluu (Otava, suom. Marianna Kurtto). Toiseksi sijoittui Elena Ferranten Loistava ystäväni (WSOY, suom. Helinä Kangas), ja kolmannen sijan vei Colm Tóibínin Nora Webster (Tammi, suom. Kaijamari Sivill). Nora Webster oli Kirsin Book Clubin ykkösehdokas Globalian voittajaksi.

Näin kirjoitimme omissa blogiteksteissämme kärkikolmikosta:

”Sadie Jones on taitava kertoja, ja Kotiinpaluun kipeys viiltävää. Lukiessani huomasin joskus pidättäväni hengitystä odottaessani, mitä tapahtuu. Vaikka asetelmat ovat kärjistyneitä ja henkilöhahmoistakin moni luokiteltavissa hyviksi tai pahoiksi, tarina koskettaa syvästi ja aidosti. ” (Airi antoi kirjalle 4 tähteä)

[Elena Ferrante: Loistava ystäväni] ”Luin teoksen englanninkielisenä käännöksenä ja olen jo jatkanut kirjasarjan kakkososaan The Story of a New Name. Tarina tempaa mukaansa ja henkilökuvaus päästää lukijan päähenkilöiden nahkoihin niin, että voi melkein haistaa naapurin hengityksestä tämän haukkaaman saippuan.” (Varpu antoi kirjalle 4 tähteä)

”Colm Tóibínin henkilökuvaus on tarkkaa ja tarkkanäköistä, vie lukijan mukanaan Noran suvun ja tuttavien piiriin. Myös ympäristö kuvataan niin tarkasti, että melkein on valmis päivittelemään ovensuusta Noran verhovalintaa. Hieno kirja.” (Varpu ja Airi antoivat kirjalle 4 ja puoli tähteä)

Blogistanian Tieto Yhden lapsen kansa -kirjalle

Tieto-palkinnon voitti Mari Mannisen Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena). Mannisen kirjahan voitti myös tietokirjojen Finlandia-palkinnon. Toiseksi sijoittui Yuval Noah Hararin Sapiens: ihmisen lyhyt historia (Bazar, suom. Jaana Iso-Markku) ja kolmannelle sijalle äänestettiin Rosa Meriläisen ja Saara Särmän Anna mennä! Opas hauskempaan elämään (S&S).

Näistä voittajakirjoista Kirsin Book Clubin blogissa on kirjoitettu vain Anna mennä! -oppaasta:

”Anna mennä -kirja on opas, sitä voi selailla ja lukea luvun sieltä toisen täältä. Siitä voi hakea voimaannusta ja hupia juuri sopivina annoksina.” (Kirsi ja Minna antoivat kirjalle 3 tähteä)

Saara Särmä ja Rosa Meriläinen kirjansa julkkareissa.

Kuopus-palkinnon voittaja on Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava). Toiseksi tuli Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin Kepler62 Kirja kolme: Matka (WSOY). Kolmas sija päädyttiin jakamaan, sillä eroa ehdokkaiden välille ei kyetty tekemään. Kolmanneksi sijoittuivat Janne Kukkosen Voro (Like) ja Seita Vuorelan Lumi (WSOY).

Yhtään pienten lasten äitiä ei Kirsin Book Clubin ryhmässä ole, joten johtuisiko tästä, että lasten- ja nuortenkirjojen bloggauksia meillä ei juurikaan ole. Isoäitien määrä kuitenkin on vuosien varrella lisääntynyt, joten ehkä haastamme toisemme tänä vuonna kirjoittamaan myös lastenkirjoista. Toisaalta monet nuortenkirjoiksi luokitelluista ovat erittäin sopivaa luettavaa myös aikuisille, muiden bloggareiden arvion mukaan kärkikolmikosta mm. Siri Koulun ja Seita Vuorelan kirjat.

Näin on sopiva ja hyvä lopullisesti sulkea mahtava kirjavuosi 2016! Vuosi 2017 on jo korkattu.

 

Kommentoi