Kirja vieköön vol 3 toi esiin naisia, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan

Baba aloitti Kirja vieköön -illan jälleen tekstitulkinnalla, Savoy-teatteri 15.3.2017

Kevään kolmas Baba Lybeckin Kirja vieköön -ilta oli vahvojen ja karismaattisten naisten juhlaa. Kirsin Book Clubista paikalla olivat Kirsi, Marja, Minna ja Pirjo. Yleinen tuntemus oli, että ensimmäinen ilta tammikuussa oli onnistunut, toinen helmikuussa pienoinen notkahdus ja tämä kolmas lunasti jälleen mielenkiinnon.

Seuraava Kirja vieköön on syyskuussa, mutta toukokuussa on odotettavissa todellista herkkua Helsinki Litin muodossa!

Illan teemana oli naiset, jotka eivät ole sopineet muottiin

Baba Lybeckin haastattelemat naiset olivat Katja Kalliota lukuunottamatta juuri ilmestyneiden elämäkertojen tähtiä. Lenita Airisto on itse kirjoittanut näyttävän elämäkerran  Elämäni ja isänmaani (Bazar),  Stig Hansén kirjoitti näyttelijä Birgitta Ulfssonista Mikä ettei? (Teos) Med och mot min vilja (Förlaget), Raila Kinnunen kansanedustaja Nasima Ratzmyarista kirjan Nasima (Tammi) ja Patrik Pehkonen Suomen pitkäaikaisimmasta naisministeristä Sinikka Mönkäreestä elämäkerran Orpotytöstä ministeriksi (Art House). Kaikkien heidän tarinansa ovat toki osittain tuttuja jo eri medioista.

Katja Kallion keskustelu pysyi eniten hänen uunituoreen kirjansa Yön Kantajan tapahtumissa ja avasi hienosti kirjan Amanda-päähhenkilön todenpohjaista historiaa (1865-1918) . Katja kertoi, miten hän itse kulki kadulla ja mietti mitä on olla irtolainen, jolla ei ole paikkaa, kotia, minne mennä. Kirjaa varten hän vietti kaksi viikkoa Seilin saarella pienessä huoneessa, joka oli mahdollisesti ollut Amandan mielisairaalaselli. Korkeanpaikan kammostaan huolimatta Katja suostui myös kuumailmapallon kyytiin, sillä 1800-luvun lopulla oli Euroopassa yleistä, että nuoret naiset, kuten Amanda, olivat kuumailmapallolentojen houkuttimina. Amanda oli irtolainen, joka ei sopeutunut yhteiskunnan ja sen ajan naisen sääntöihin, ja jonka mieli järkkyi ja sen seurauksena hänet vangittiin ja eristettiin Seilin saarelle loppuelämäkseen.

Birgitta Ulfsson

Seuraavaksi lavalle nousi 88-vuotias Birgitta Ulfsson joka vetäisi vuosien kokemuksella Pikku Myyn laulun! Esitys oli kerrassaan hersyvä, upea, katso video tästä! Bissen energia täytti näyttämön ja säteily jatkui koko haastattelun ajan. Siihen sisältyi hauskoja tarinoita ja myös kiinnostavasti teatterin historiaa. Hän puhui paljon myös sota-ajasta, joka kehitti sitkeyttä sen ajan nuoriin. Elämäkerran arvio on tulossa Kirsin Book Clubin -blogiin.

Väliajan jälkeen lavan täytti Lenita Airiston karisma. Hän on myös nainen, joka ottaa näyttämön haltuunsa, tahdon nainen, joka omalla yrittämisellään on pärjännyt ja päässyt pitkälle myös julkisessa roolissaan. Hän kehui vuolaasti isänsä kannustusta, joka neuvoi nuorinta tytärtään olemaan aina rehellinen ja luottamaan itseensä.  Lue lisää hänen elämäkertansa arviosta.

Äitiyslomalla olevan kansanedustaja Nasima Razmyarin haastattelu oli hyvin kiinnostava.  Hän kertoi taustastaan, miten diplomaattiperheen oli pakko paeta Afganistanista, ja sukulaisista, jotka jäivät sinne taleban-hallinnon alaisuuteen. Hän on kasvanut Suomessa ja päässyt nyt 32-vuotiaana jo pitkälle politiikassa. Hän kertoi perheyhteisöstä ja miten paljon se on aina merkinnyt hänelle ja myös isän jatkuvasta tuesta ja kannustamisesta.  Hieno puheenvuoro.

Viimeiselle haastateltavalle Sinikka Mönkäreelle jäi lyhyempi osuus. Tässä olisin mielelläni halunnut kuulla enemmän hänen yksityisestä henkilöstään. Hän on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori. Lääkärinä hän on tehnyt mittavan työuran ennen ministerin uraansa, mutta asia sivuutettin. Myös pitkäaikaisen ministerin työn ja vapaa-ajan yhteensovittemisesta olisin halunnut kuulla. Nyt käsiteltiin pääsääntöisesti politiikkaa ja toki, oli tärkeää puhua naisen asemasta hyvin miehisessä politiikassa.

Lenita energisoi haastattelut keskusteluksi.

Jälleen oli sali lähes täysi, enemmistönä naiset, jotka varmasti saivat kotiinviemisinä ajatuksia ja inspiraatiota joltain lavalla olleelta naiselta.


Lue myös muiden bloggareiden jutut Savoyn illasta ainakin seuraavista blogeista: Tuijata,  Kirja vieköön!  Kulttuuri kukoistaa ja  Aina joku kesken.

sekä meidän juttumme aiemmista tapahtumista ja poimi vinkit tämän vuoden Litiin!

Kirja vieköön tammikuussa 2017

Kirja vieköön helmikuussa 2017

Helsinki Lit toukokuussa 2016 / 1. päivä

Helsinki Lit toukokuussa 2016 / 2. päivä

13 vinkkiä Helsinki Litiin osallistuville ja kotikatsomoihin

Helsinki Lit toukokuussa 2015

Kommentoi