Kolmas Helsinki Lit kutsuu – kiinnostavia kirjailijoita ja innostavia keskusteluja

Savoy-teatterin sali täyttyy taas. Ainakin lauantain liput on jo loppuun varattu.

Kirjojen ystävän kevään huippuhetki on taas täällä!

Kolmatta kertaa järjestettävä Helsinki Lit starttaa perjantaina 12. päivä klo 17.00 Savoy-teatterissa. Kirsin Book Club on ollut Helsinki Litissä myös aiempina vuosina ja olemme olleet ihastuksissamme kuten voit lukea jutuistamme:

Iloinen uutinen teille, jotka ette pääse paikan päälle on, että koko ohjelma näkyy suorana Yle Areenassa ja Yle  Teemalla molempina tapahtumapäivinä. Kirsin Book Clubissa olemme valmistautuneet Helsinki Litiin jo muutaman viikon ja lukeneet mahdollisimman monta kirjailijavieraiden teoksista. Luetun pohjalta ja muutenkin olemme koonnet valmistautumisvinkit tulevista keskusteluista, ole hyvä!

Tärkeä vinkki paikalle tuleville: Saavu Savoy-teatteriin kuin tulisit teatteriin. Narikka vie aikansa ja ohjelma alkaa minuutilleen, joten silloin on hyvä olla jo istumassa katsomossa. Tosin saliin on ainakin aiemmin päässyt myös kesken ohjelman, silloin kannattaa mennä suoraan parvekkeelle.

Perjantai 12.5.

Klo 17.00 Helsinki Litin avausanat lausuu todennäköisesti tapahtumaidean isä ja festivaalin johtaja Philip Teir. Hän on julkaissut tänä keväänä toisen romaaninsa Näin maailma loppuu, joka kertoo kolmesta kesäkuukaudesta Pohjanmaalla, kesäparatiisissa, joka ei sitten olekaan niin  paratiisimainen. Parisuhde-, suku- ja ilmastoteemoja, tuttuja jo Philipin esikoisromaanista Talvisota – avioliittoromaani.

Klo 17.10 Ensimmäisinä keskustelijoina lavalle nousevat Linda Boström Knausgård, Märta Tikkanen ja Juha Itkonen. Keskustelussa on varmasti vahvasti mukana perheteema ja aivan varmasti jotenkin myös avioliittoteemakin, sillä molemmilla naisilla kun on takanaan avioliitto vaativan taiteilijan kanssa, joka on tuonut vaimonkin asiat julkisuuteen. Lue arviomme Lindan Tervetuloa Amerikkaan -uutuudesta. Amerikkaanhan siinä ei matkusteta, kuten Juha Itkonen teki ja kirjoitti uusinpansa Minun Amerikkani, joka on Kirsin Book Clubin lukulistalla Itkosen kerrotaan olevan paras suomalainen Knausgård-tuntija, ja silloin tarkoitetaan sekä Lindaa että hänen ex-aviomiestään.

Linda Boström Knausgårdin uutuus Tervetuloa Amerikkaan (Like)

Klo 18.10 vuorossa on mielenkiintoinen ranskalaiskirjailija Laurent Binet, jonka murhamysteeri Kuka murhasi Roland Barthesin leikittelee kaikilla mahdollisilla (ja mahdottomilla) ranskalaisfilosofeilla ja poliitikoilla ja tarjoaa älyllistä pähkinää ja oivaltamisen iloa muillekin kuin Barthesin kuolemaa selvittelevälle komisariolle. Kirjan ranskankielinen nimi ’Kielen 7. funktio’ kertoo jo paljon. Juttu kirjasta tulossa blogiimme, mutta kuunnellaan ensin, mitä Binet’n ja Tuomas Nevanlinnan keskustelusta irtoaa.

Laurent Binetin Kuka murhasi Roland Barthesin? (Gummerus)

Käännöskirjallisuuden Jarl Hellemann -palkinto on jaettu Helsinki Litissä, ja niin myös tänä vuonna. Tässä tämän vuoden ehdokkaat ja kirjojen suomentajat: Elena Ferrante: Loistava ystäväni suom. Helinä Kangas / WSOY, Kuninkaiden kirja suom. Jaakko Hämeen-Anttila / Otava, Emma Cline: Tytöt suom. Kaijamari Sivill / Otava, David Foster Wallace: Kummatukkainen tyttö suom. Juhani Lindholm / Siltala ja Linn Ullmann: Rauhattomat suom. Katriina Huttunen / Like.

Klo 19.20 Toistaiseksi ei ole joukostamme ilmaantunut vapaaehtoista lukemaan ja kirjoittamaan Andrew Michael Hurleyn palkitusta teoksesta Hylätty ranta, sillä luvassa on goottilaista kauhua. Mielellämme tätäkin kirjailijaa kuuntelemme. Astetta vähemmän hurja on hänen keskustelukumppaninsa eli Antti Tuomaisen dekkari Mies joka kuoli.

Andrew Michael Hurleyn Hylätty ranta (WSOY)

klo 20.00 Perjantai-illan viimeiseen keskusteluun on koottu hieno kolmikko: Petina Gappah, Aris Fioretos ja Sirpa Kähkönen. Zimbabwelaisen Gappahin Muistojen kirja on juuri suomennettu, se on vahva tarina kuolemanselliin tuomitusta naisesta. Myös ruotsalaisen Fioretosin Maryn tapahtumat kytkeytyvät pahamaineiseen vankilasaareen 1970-luuvun sotilasjuntan Kreikassa. Kukapa olisi osuvampi suomalaiskirjailija heidän kanssaan keskustelemaan kuin Sirpa Kähkönen.

Aris Fioretosin Mary (Teos)

Lauantai 13.5.

Klo 13.00 Lisää syitä ahmia ruotsalaisia dekkareita! Lauantaipäivän aloittaa Malin Persson Giolito, jonka juuri suomennetun teoksen Suurin kaikista Ruotsin Dekkariakatemia palkitsi viime vuoden parhaana rikoskirjana. Hänen kanssaan keskustelee Elina Hirvonen, jonka kirjoista Kun aika loppuu on esitelty blogissamme.

Klo 13.45 Lukupiiristämme ne, jotka eivät ole Savoyssa, rynnistävät takuulla katsomaan Yle Areenasta, kun festivaalijohtaja Philip Teirin keskustelukumppanina on Tom Malmqvist.  Hänen autofiktionsa Joka hetki olemme yhä elossa oli huhtikuun lukupiirikirjamme ja jakoi mielipiteitä. Moni piti siitä tavattomasti, joidenkin mielestä kirjan Tom oli suorastaan raivostuttava. Keskustelu varmaan antaa lisävalaistusta myös kirjailijan persoonasta.

Tom Malmqvistin Joka hetki olemme yhä elossa (S&S)

Klo 14.30 Mielenkiintoista on myös odottaa keskustelua, jossa aivokirurgi ja elämän suuria kysymyksiä pohtiva kirjailija kohtaavat. Henry Marsh on aivokirurgi ja hänen muistelmansa Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta on olleet kirjallinen menestys. Hänen kanssaan keskustelee niin viisas, niin ajatteleva Merete Mazzarella.

Henry Marshin Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Klo 16.15 Helsinki Litin ”pohjustustilaisuuksissa” olleet jo kertovat, että Garth Grenwell on hurmaava. On todella mielenkiintoista nähdä, minkälaiseen keskusteluun hän yltyykään Jari Tervon kanssa. Hänen kirjallaan Kaikki mikä sinulle kuuluu on paljon enemmän universaaleja ulottuvuuksia kuin vain homoeroottinen tarina, millä sitä markkinoidaan.

Garth Greenwell Kaikki mikä sinulle kuuluu (Nemo)

Klo 17.00 Sokeri on jätetty pohjalle, sillä Helsinki Litin odotetuin vieras Nobel-kirjailija Orhan Pamuk on tapahtuman viimeinen esiintyjä, ja kun häntä haastattelee Helsingin Sanomien loistava toimittaja Heikki Aittokoski on tältä keskustelulta lupa odottaa paljon. Pamukin Kummallinen mieleni on juuri ilmestynyt suomeksi, mutta sitä kirsinbookclubilaiset eivät vielä ole ehtineet lukea, vaan perehdyimme Istanbul-teokseen, lue juttu.

Orhan Pamukin teoksista kaksi: Lumi ja Istanbul (Tammi)

Älä jätä väliin upeaa mahdollisuutta kuunnella viisaita ajatuksia ja säkenöivää keskustelua kahden päivän ajan!

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *