Pride-viikon top 10 lukuvinkkiä sateenkaaren väreissä #LGBT

Tässä nosto kesältä 2017 Pride-viikon tunnelmissa:

Suomi-neidot Helsingin Pride-paraatissa 2017

Pride-viikko huipentui jälleen kulkueeseen Helsingin keskustassa. Tällä kertaa reitti kulki Kansalaistorilta Kiasman kulmalta Kaivopuistoon. Poliisin arvion mukaan paikalla oli 35.000 ihmistä juhlistamasta monenlaista rakkautta. Tunnelma oli iloinen ja välitön, vaikka mereltä puhalsikin melko kalsea viima.

Kirsin Book Clubissa on luettu LGBT-teemaan liittyviä kirjoja sekä yhdessä että yksittäin. Tässä 10 suosikkia mielivaltaisessa järjestyksessä. Klikkaa pinkkiä kirjan nimeä, niin pääset lukemaan kirjan blogiarvion.

 1. Gart Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu 

  Gart Greenwellin tarina pureutuu ikiaiheeseen, mitä oikein on rakkaus. Jutussa on linkki videoon, jossa Jari Tervo haastattelee Garthia Helsinki Litin lavalla. Kirjaa on tituleerattu jo vuosisadan homoromaaniksi.

 2. Antti Holma: Järjestäjä 

  Antti Holma on monitaituri, jonka esikoisromaani sijoittuu kovin Kansallisteatterin oloiseen teatteriin. Lue myös juttu hänen Kauheimmat runot -teoksestaan

 3. Jonas Gardell: Älä koskaan kuivaa kyyneleitä paljain käsin
  • Jonas Gardellin trilogia kuvaa 1980-luvun Tukholmaa ja aikaa jolloin aids alkoi niittää satoa. Olen vasta ensimmäisessä osassa, jota kuuntelen juuri äänikirjana, mutta uskallan jo tässä vaiheessa suositella. Loistavaa ajankuvaa kaikkinensa.
 4. Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän 

  Kissani Jugoslavia oli aivan hengästyttävä esikoinen. Pajtim Statovcin toinen romaani vie jälleen Balkanille ja nuorten miesten itsensä etsimiseen.

 5. John Irving: Minä olen monta
  • John Irving on kuvannut valtavirrasta poikkeavia ihmisiä monessakin mielessä useissa teoksissaan. Minä olen monta -romaanissa ollaan jälleen yliopistomaailmassa ja aids-aikana New Yorkissa. Irving sai kirjasta myös Lambda Literary LGBT-palkinnon. Luimme kirjan lukupiirissä, kuten myös Haruki Murakamin Kafka rannalla, jonka päähenkilö on homoseksuaali. Molemmat innoittivat vilkkaan keskustelun, mutta Murakami todella pääsi lukupiirin suosioon.
 6. Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys ja Lopotti

  Lopotti syventää Tommi Kinnusen palkitun esikoisen Neljäntienristeyksen tarinaa. Lopotissa kuvataan yhtä vahvasti nuoren miehen seksuaalisuuden löytämistä kuin sokean naisenkin tarinaa. Lopotti on loistava.

 7. Katri Lipson: Detroit

  Detroit on Katri Lipsonin kolmas teos. Kirjassa NHL-pelaaja rakastuu pelikaveriinsa. Tämän luettuani olen katsonut jääkiekkoa toisin silmin. En mahdollisen homouden vuoksi, vaan kirjan väkivaltakuvauksen. Katri on intoimoinen NHL:n seuraaja.

 8. Tuula Karjalainen: Tove Jansson – tee työtä ja rakasta
  • Tove Janssonin elämäkerta on ollut yksi kaikkien aikojen lukupiirikirjojen suosikeista. Kirja valottaa taitavasti Tovea taiteilijana, mutta kuvaa myös Toven yksityiselämää. Hieman siitä lisää Tovenäytelmän jutussa. Ja tietenkin suosittelen Muumi-kirjoja kesälukemiseksi. Niissä jos missä, rakkaus kuuluu kaikille!
 9. Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

  Säädyllisessä ainesosassa ollaan 50-luvun Helsingissä, jossa kaksi naista rakastaa toisiaan. Silloin niin säädytöntä ja myös laitonta.

 10. Pirkko Saisio: Signaali

Pirkko Saisio kirjoitti autofiktiivisen trilogian, joka on myös loistava historiallinen kuva siitä, minkälaista oli elää yhteiskunnassa, jossa oma rakkaus oli rikollista. Osat ovat Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen erokirja, josta hän sai myös Finlandia-palkinnon. Pirkolta toki kannattaa lukea ihan mitä vain. Kuva Siltala Kustannus / Laura Malmivaara

Otetaan vielä top 10 -listan bonukseksi klassikko Oscar Wilden Dorian Greyn muotokuva, joka oli yhtenä todisteena oikeudessa, kun Wilde tuomittiin homoseksuaalisuudesta kahdeksi vuodeksi pakkotyöhön.

Voidaan toki sanoa, että kaikkien näiden kirjojen yhteinen nimittäjä on LGBT, mutta ennemminkin toteaisin, että listan kaikki kirjat ovat ensiksi hyviä kirjoja ja sitten vasta kuvaavat LGBT-rakkautta.

Pride Helsinki 2017

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *