Kirjasyksy on alkanut – satonäkymiä

Elo-syyskuussa ilmestyy valtaosa syksyn uusista kirjoista, ja ensimmäiset uutuudet ovat jo kirjakaupoissa. Selasin läpi kustantajien jo hyvissä ajoin keväällä ilmestyneitä syksyn kirjaluetteloita, kävin muutamassa kustantajan infossa ja valitsin kirjatulvasta ne kirjat, joita odotan kiihkeimmin. Yritin olla riittävän valikoiva eli realistinen. Koskaan en ehdi lukea kaikkia niitä uutuuskirjoja, joita haluaisin, ja tilaa pitää syksyn lukulistalle jättää myös yhdessä valittaville lukupiirikirjoille ja niille, jotka ovat ilmestyneet aikaisemmin tai joita ei kirjaluetteloa selatessa osannut odottaa. Nyt valitsemistani kirjoista voit suurimmalla todennäköisyydellä lukea blogijutun syksyn mittaan.

Kysyin myös Kirsin ja Minnan valintoja. Entä mitkä syksyn kirjoista kiinnostavat sinua etukäteen eniten?

Kotimaiset kaunokirjat

Anni Kytömäki: Kivitasku (Gummerus, ilmestynyt)
Vahvana elää myytti, että kirjailijan järjestyksessä toinen kirja, toisinkoiseksi kutsuttu, on erityisen vaikea suoritus eikä aina yhtä onnistunut kuin esikoinen. Anni Kytömäen toisinkoinen Kivitasku on jo ehtinyt heinäkuussa ilmestyä ja se odottaa jo kirjapinossani. Kytömäen esikoinen Kultarinta oli yksi vahvan esikoisvuoden 2014 huippuja ja myös Finlandia-ehdokas. Kirjailija kertoi kustantajan kevätjuhlassa kirjoittaneensa Kivitaskua kuusi vuotta, osittain esikoiskirjan kanssa. Se on sukupolviromaani peräti seitsemän sukupolven ajalta, ja kun näin kauas historiassa kuljetaan, ei aivan muutamalla sivulla selvitä. Jokainen sukupolvi kokee omanlaisensa vankeuden, ja mitä kauemmas historiassa mennään, sen konkreettisempaa vankeus on. Millaista mahtaa olla nykyhetken vankaus vai joko voi puhua vapaudesta, sitä jään lukemiselta odottamaan.

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa (Gummerus, ilmestyy elokuussa)
Selja Ahava on omaääninen kirjailija, jonka edellisen romaanin Taivaalta tippuvat asiat olen lukenut ja siitä blogannut. Hänen uuden kirjansa Ennen kuin mieheni katoaa lähtökohtana on oma henkilökohtainen tragedia, aviomiehen iso muutos. Kirjailija itse kuvasi sitä tarinaksi surusta ja luopumisesta, murenemisen prosessista. Rinnalla kulkee myös historiallinen maailmankuvan muuttuminen: Kolumbus löytämässä kuvittelemaansa Intiaa.

Selja Ahavan uuden kirjan lähtökohtana on oman elämän mullistanut hetki. Kirjailijan kustantajan kesäjuhlassa toukokuussa.

Heidi Köngäs: Sandra (Otava, ilmestyy syyskuussa)
Heidi Köngäs on kirjoittanut vahvoista naisista, myös historiallisista henkilöistä kuten viimeksi Hertta Kuusisesta romaanissaan Hertta. Hertasta pidin paljon. Syyskuussa ilmestyvässä Sandrassa tapahtumat liikkuvat Suomen sisällissodan ajassa. Jatkan siis liikkumista samassa ajassa kuin Anneli Kannon Lahtarit ja valmistaudun ensi vuoteen, jolloin Suomen historian synkimmistä hetkistä on kulunut 100 vuotta.

Marjo Heiskanen: Mustat koskettimet (Siltala, ilmestyy elokuussa)
Heiskasen kirjan poimin, koska se kertoo musiikista, soittamisesta ja muusikon elämästä. En itse soita, mutta olen innokas kuuntelija ja konserteissa kävijä, joten mielellään kurkistan myös musiikin taakse.

Käännetty kaunokirjallisuus

Nathan Hill: Nix (Gummerus, ilmestyy elokuussa)
Nathan Hillin esikoisteos Nix on saanut ylistystä lukijoilta ja muilta kirjailijoilta, ja koska olen jo ehtinyt kirjaa lukea parisataa sivua, voin liittyä kehujiin. Kirja on elokuun lukupiirikirjamme, joten pian voit lukea lisää kirjasta blogistamme ja miten se iski Kirsin Book Clubin lukupiiriläisiin.

Gummeruksen toimitusjohtaja ja kustantaja Anna Baijars kustantamon kesäinfossa. taustakuvana Nathan Hillin Nix.

Arundhati Roy: Äärimmäisen onnen ministeriö (Otava, ilmestyy elokuussa)
Göteborgin kirjamessut on nostanut intialaisen Arundhati Royn messulehden kansikuvaan, mutta se ei ole syy, miksi odotan innokkaana hänen toisinkoistaan Äärimmäisen onnen ministeriötä. Luin Royn 20 vuotta sitten ilmestyneen Joutavuuksien jumalan vasta tänä kesänä ja ihastuin kirjailijan melkein maagisrealistiseen kerrontaan ja värivoimaiseen tyyliin. Alkukesästä alkuperäiskielellä eli englanniksi ilmestynyt romaani ei ole saanut varauksetonta vastaanottoa, mutta lukulistallani kirja pysyy. Joutavuuksien jumala tapahtui Intian Keralassa, Äärimmäisen onnen ministeriön tapahtumat sijoittuvat itsenäisyyttä toivovaan Kashmiriin ja tiedossa on, että kansalaisaktivisti Roy ajaa myös Kashmirin itsenäisyyttä.

Sadie Jones: Kutsumattomat vieraat (Otava, ilmestyy elokuussa)
Olen lukenut edelliset Sadie Jonesilta suomennetut romaanit Ehkä rakkaus oli totta ja Kotiinpaluu. Kutsumattomien vieraiden (The Uninvited Guests) tapahtumaympäristö on kartano Englannin maaseudulla. Kovin erilainen lähtökohta kuin Lontoo-kuvauksella Ehkä rakkaus oli totta, ja juuri siksi kiinnostava.

Clarice Lispector: Oppiaika eli Nautintojen kirja (Teos, ilmestyy syyskuussa)
Brasilialainen Clarice Lispector on minulle vielä kirjailijana vieras, mutta tänä syksynä olen päättänyt häneen tutustua. Kirjastosta lainattuna on jo jonkin aikaa ollut hänen pääteoksenaan pidetty Passio. Tarja Härkönen, loistava suomentaja, on kääntänyt kaikki toistaiseksi suomeksi ilmestyneet, vuonna 1977 kuolleen kirjailijan teokset, niin tämän viimeisimmänkin.

Elämänkertoja, faktaa

Elämänkerrat kolmesta vahvasta suomalaisesta naistaiteilijasta, kuvataiteilijasta, kirjailijasta ja teatteritaiteilijasta, ovat faktalistani kärjessä:

Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala – Ellen Thesleffin elämä ja taide (Teos, ilmestyy syyskuussa)
Taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck on tutkinut Ellen Thesleffiä, yhtä harvoista naissymbolisteistamme yli 10 vuotta. Thesleff oli eläessään tunnustettu ja arvostettu. Hän matkusti paljon, oli erittäin kielitaitoinen ja häneltä on jäänyt paljon kirjeitä, päiväkirjoja ja runoaiheistoa, joten mielenkiintoinen teos on luvassa.

Taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck on alun perin tanssija.

Jaana Torninoja-Latola: Yhä katselen pilviä – Elvi Sinervon elämä (Into, ilmestyy elokuussa)
Historioitsija ja väitöskirjan tekijä Torninoja-Latola on kirjoittanut elämänkerran vasemmistolaiskirjailijasta ja jatkosodan aikaan kumouksellisen toiminnan suunnittelusta vankilaan joutuneesta Elvi Sinervosta. Sinervon runoon perustuva Natalia-laulu alkaa heti soida mielessäni.

Annina Holmberg: Tahto ja hohto – Ritva Holmbergin taitelijantie (Siltala, ilmestyy syyskuussa)
Annina Holmberg on kirjoittanut teoksen vuonna 2014 kuolleesta äidistään, teatteriohjaaja ja dramaturgi Ritva Holmbergista. Erityisesti 1960-luvun teatterihistoria kiinnostaa.

Monesta kiinnostavasta faktakirjasta poimin vielä yhden eli

Roger Picard: Salonkien aika (Art house, joulukuu)
Kahdenkin lukupiirin jäsenenä haluan tutustua Roger Picardin vuonna 1943 ilmestyneeseen klassiseen teokseen kirjallisten salonkien historiasta. Ehkä omissakin lukupiireissäni, joista toista salongiksi keskenämme nimitämmekin, on jotakin yhteistä vanhan perinteen kanssa.

Esikoiset

Olemme Kirsin Book Clubin lukupiiriin pyrkineet aina valitsemaan jonkun kuluvan vuoden esikoisista ja muutenkin olen pyrkinyt tutustumaan myös esikoiskirjoihin ja -kirjailijoihin. Tänä vuonna olen lukenut vasta yhden esikoiskirjan, joten syksyn lukipinoon on syytä valita useampia. Tässä lista mahdollisista, joista en vielä osaa kertoa nimeä ja kustantajan mainoslausetta enempää.

Pauliina Lindholm: Komendantti (Otava, ilmestynyt elokuussa)
Tarina Viaporin eli Suomenlinnan rakentamisesta ja sen rakentajasta August Ehrensvärdistä.

Pauliin Lindholmin työhuone on Suomenlinnassa, jonka rakentaminen on hänen esikoisromaaninsa aihe.

Annastiina Storm: Me täytytään valosta (S&S, ilmestyy elokuussa)
”Kuka saa päättää onko tarina totta?” Ajattelin tavata kirjailijan kustantajan tilaisuudessa ja lukea hänen kirjansa.

Maria Mustranta: Sokeita hetkiä (WSOY, ilmestyy elokuussa)
”Psykologinen tutkielma ihmisistä, jotka tekevät parhaansa mutta silti pahaa.”

Hanna Ryti: Syli (Siltala, ilmestyy syyskuussa)
Hanna Ryti on taustaltaan näytelmäkirjailija ja -ohjaaja ja toiminut myös radiotoimittajana. Samoista lähtökohdista on noussut palkittuja esikoiskirjailijoita aikaisemmin, joten lisätään listaan.

Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava, ilmestyy syyskuussa)
Suomalais-romanialaisen esikoiskirjailijan romaani Ceausescun Romaniasta.

Ben Kalland: Vien sinut kotiin (Atena, julkaistu elokuussa)
Musiikki soi tässäkin esikoisessa. SE kertoo huippulahjakkuudesta, vallanhimosta, sivullisuudesta, ja uskonnollisesta yhteisöstä.

Kirsin valintoja
Kjell Westö: Riikinkeltainen taivas/Den svavelgula himlen (Otava, Schildts&Söderströms, ilmestyy 16.8. ruotsiksi ja suomeksi)
Aiemmat Westöt, esimerkiksi Leijat Helsingin yllä ja Missä kerran kuljimme ovat kolahtaneet, ja odotan jälleen vahvaa lukukokemusta, tällä kertaa yhden suvun vaiheiden seurassa 1960-luvulta tähän päivään. Mielenkiintoista lukea, kuinka paljon ajankuvassa on itselle samaistumispintaa.
Eka Kurniawan: Kauneus on kirous (Gummerus, ilmestyy elokuussa)
Ylistetystä indonesialaisen Eka Kurniawanin kirjasta odotan paluuta aasialaiseen maailmaan, nimenomaan aasialaisen naisen yhteiskuntia kannattelevaan rooliin. Olen asunut yli kymmenen vuotta Aasiassa, mutta Indonesiassa olen vieraillut vain pari kertaa Balilla. Ja lukenutkin olen ainoastaan Barack Obaman kuvauksen hänen lapsuusvuosistaan Indonesiassa.
Anne B. Ragde: Perintötila (Tammi, ilmestyy elokuussa)
Rakastettu Berliininpoppelit-trilogia saa kuin saakin jatkoa! Olen lukenut aiemmat Berliininpoppeli-sarjan kirjat ja pitänyt kuvauksesta. Muistan elävästi monta kohtausta ja esimerkiksi Swarowskin kristalliesinekokoelman Tanskan veljen kodissa. Kirjat avasivat myös Norjan historiaa. Railakkaan rehellinen norjalaissarja kuvaa kimurantteja perhesuhteita ja elämän vaikeita valintoja lempeän humoristisesti. Odotetussa Perintötila-romaanissa Anne B. Ragde jatkaa Neshovin perheen ja autioksi jääneen sikatilan tarinaa.
Kotikirjastoon poimin varmasti myös Tove Janssonin uusintapainoksen Det osyndiga barnet (Näkymätön lapsi) (Förlaget, ilmestyy lokakuussa), sillä se on Muumilaakson lempitarinani.
Minnan valintoja
Max Manner: Mayra (Arktinen Banaani, ilmestynyt elokuussa)
Dekkaristina tunnetun Max Mannerin uutuus Mayra vaikuttaa kiinnostavalta, ennakkomarkkinoinnin mukaan se on dekkariaineksista huolimatta jotain ihan muuta.
Antti Tuomainen: Palm Beach Finland (Like, ilmestyy syyskuussa)
Suosikiltani Antti Tuomaiselta ilmestyy syyskuussa uusi. Siinäkin odotukset ovat uusiutumisessa, sen verran erilaisia keskenään olivat edelliset (Kaivos, Mies joka kuoli).
Kirjalistaamme voisi jatkaa ainakin 20 muulla syksyllä ilmestyvällä kirjalla. Osan niistä vuoro varmasti tulee nousta lukupinoon ja blogattavaksi. Niin, ja mitä kirjoja sinä odotitkaan eniten?
Kommentit
 1. Kaisa V
 2. Suketus
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Omppu Martin
 4. Margit/Tarukirja
 5. Tiina / kirjaluotsi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Tea
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 7. Tuulevin lukublogi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 8. Minna Vuo-Cho
 9. Amma
 10. Jane / Kirjan jos toisenkin
 11. Ele
 12. Katriina
 13. Marika Oksa (@MarikaOksa)

Kommentoi