Parempaa kuin partavesi, kymmenen kirjavinkkiä isänpäivälahjaksi

Isänpäivää vietetään aina marraskuun toisena sunnuntaina, tänä vuonna 12. marraskuuta. Ilahduttavasti isänpäivälahja on usein kirja ja pakettiin päätyy myyntitilastojen mukaan varsin ennakoitavia teoksia, joiden yhteinen nimittäjä on jännitys, sota, urheilu tai politiikka.

Moni isä ilahtuu juuri siitä uusimmasta Remeksestä, Dan Brownista, Jere Karalahden tai Alex Stubbin kirjasta, ja hyvä niin, lahjanhan on tarkoitus olla mieluinen. Jos uskot oman isäsi kiinnostuvan myös muunlaisista kirjoista, niin kokosimme kymmenen kirjan vinkkilistan avuksesi:

1. Toinen tuntematon -novellikokoelma

Jos isäsi pitää sotakirjallisuudesta, on Toinen tuntematon -novellikokoelma erinomainen valinta. 22 nykykirjailijaa ovat kirjoittaneet Tuntemattoman sotilaan henkilöiden naisten tarinat, mitä tuumii Kariluodon morsian tai Rokan vaimo. Koskettava ja kiinnostava kirja kotirintamalta. Tähän voisi yhdistää yhteisen leffareissun katsomaan Aku Louhimiehen Tuntematonta.

2. Booker-voittaja Arundhati Royn kaksi kirjaa

Suomessa on käynyt syksyllä kirjallisuuden maailmantähtiä. Dan Brown ja Paul Auster saivat joukot liikkeelle, hieman vaisummalle huomiolle Suomessa jäi intialainen Arundhati Roy, joka oli Göteborgin Kirjamessujen ylivoimainen tähti. Molemmat Arundhati Royn kirjat on suomennettu, valitse joko Joutavuuksien jumala tai Äärimmäisen onnen ministeriö. Näiden kirjojen yhteyteen sopisi hyvin intilaisen keittiön mukainen isänpäiväateria, curryt ja naanit pöytään.

3. WSOY:n klassikot

Klassikko on aina klassikko, lukijat ovat ihastuneet siihen vuosikymmenten, jopa vuosisatojen ajan. WSOY järjesti äänestyksen ja laittoi uusiin kansiin 12 suomalaisten äänestyksellä valitsemaa klassikkoa. Niistä on jo 10 ilmestynyt,  tuoreimpana Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla 1-3, joka on vuoden 1918 lähestyessä todella ajankohtainen. Mukana on myös Edith Södergranin runoja, Sofi Oksasta ja Tove Janssonia. Katso sarjan kaikki kirjat tästä. Klassikon seuraksi sopii toinen klassikko, vaikkapa ihonhoitotuote Lumenen Klassikko-sarjasta.

4. Jenni Haukion Katso pohjoista taivasta

Runoja isälle! Jenni Haukion koostamassa antologiassa on suomalaisia runoja koko historiamme ajalta. Tässä teoksessa riittää luettavaa ja mietiskeltävää myös moneksi tulevaksi isänpäiväksi. Jos perinteisiinne kuuluu aamukahvin vieminen isälle sänkyyn, voisi sitä juhlistaa onnittelujoukkojen runonlausunnalla, kirjasta lainaten tai ihan oman onnittelurunon riimitellen.

5. Ääni- ja e-kirjoja kännykällä

Mitä jos antaisitkin isälle 10.000 kirjaa kerralla? Lahjoita hänelle ääni- ja e-kirjojen suoratoistopalvelu, joko BookBeat tai Storytel. Itse olen aivan koukussa, kuuntelen päivittäin automatkoilla ja koiralenkeillä äänikirjaa, jota saatan sitten jatkaa e-kirjana vielä kotona. Palvelut eroavat kirjavalikoimiltaan, kustantajat ovat vain jommassakummassa palvelussa. Molemmissa palveluissa on myös parin viikon ilmainen kokeilujakso, jos annat isän itse tehdä valinnan. Tämä lahja vaatii ehdottomasti hienoa korttia kuten aineettomat lahjat aina! Korttiin voit listata omat kuuntelu- ja lukusuosituksesi, jotta isä pääsee sujuvasti alkuun.

6. Meik Wikingin hyggeilyoppaat

Tanskalaiset ovat luoneet mukavasta kotoilusta eli hyggeilystä maailmantrendin. Alan ykkösmies on Meik Wiking, The Happiness Research Institutin pomo. Hieman vielä emmityttää, onko tämä oikeasti tiedettä vai pilaa, mutta suosiosta kertonee esimerkiksi se, että hyggeily oli vuoden sana -kisassa Englannissa toisena heti Brexitin jälkeen. Joten kynttilät palamaan, villasukat jalkaan, isälle suklaakakkua ja pakettiin Meikin uudet kirjat Hygge – Hyvän elämän kirja tai Lykke – Onnellisten ihmisten salaisuudet.

7. Nobelisti Kazuo Ishiguron kirjat

Kirjallisuuden Nobel myönnettiin Japanissa syntyneelle ja vuodesta 1960 Englannissa asuneelle Kazuo Ishigurolle. Hänen kuudesta teoksestaan viisi on tällä hetkellä saatavissa suomeksi, uusimpana Haudattu jättiläinen. Nobelisti on aina varma valinta, mutta Ishiguron kohdalla kannattaa olla tarkkana, minkä teoksen valitsee, sillä ne ovat teemoiltaan kovin erilaisia. Päiväkahvilla voi isälle tarjoilla Nobel-leivoksia, joiden resepti löytyy tästä.

8. Päivi Storgårdin Olet valaissut minun tietäni

Jos Toinen tuntematon tuo fiktiivisiä naisia esiin, niin Päivi Storgårdin Olet valaissut tietäni esittelee Suomen presidenttien puolisot. Mikä on ollut kunkin rooli maamme historiassa, minkälaisia naisia – ja yksi mies – nämä puolisot ovat presidentinsä rinnalla olleet. Vanhemmuuskin on yhteispeliä. Isänpäivän päiväkävelyllä pääkaupunkiseudulla voi virittäytyä presidentilliseen tunnelmaan käymällä museokierroksella Tamminiemessä ja herkuttelemalla pihapiirissä olevassa Café Adjutantissa.

9. Anni Kivimäen Kivitasku

Anni oli heti ensimmäisellä Kultarinta-kirjallaan Finlandia-ehdokkaana ja hänen uusimpansa Kivitasku on huikea sukupolviromaani, joka vie luontoon, veden ääreen ja kalliolle. Se puhuttelee monella tasolla, monen symboliikan kautta, ja suurissa rooleissa ovat vapaus ja rakkaus. Sopii muillekin kuin kivimiehille! Koko porukka isän kanssa luontoretkelle, oli marraskuun keli mitä tahansa ja juhlaeväät mukaan!

10. Maaret Kallion Inhimillisiä kohtaamisia

Psykoterapeutti Maaret Kallion edellinen kirja Lujasti lempeä sai suuren suosion, sitä myytiin yli 15.000 kpl, mikä on Suomessa paljon. Minuun teki vaikutuksen eräs töissä tapaamani perheenisä, joka oli lähdössä viettämään viikonloppua kahdestaan vaimonsa kanssa. Hän kertoi, että oli juuri ostanut Maaretin kirjan ja halusi keskustella siitä vaimonsa kanssa. Maaritin uusin kirja on nimeltään Inhimillisiä kohtaamisia. Isänä, ja ihmisenä, oleminen on täynnä inhimmilisiä kohtaamisia. Miten osaamme keskustella toistemme kanssa, miten olla arjen kiireessä oikeasti läsnä. Halataan isää, kuunnellaan isää,  tehdään yhdessä juttua niin isänpäivänä kuin muulloinkin.

Lista olisi voinut olla tietenkin paljon pidempikin. Tähän poimimme vain tuoreita kirjoja, jotta varmuudella löytäisit ne kirjakaupasta. Lisää ihmeessä omat suosikkisi kommenttikenttään, mistä sinun isäsi, lastesi isä tai sinä isänä ilahtuisit?

P.S. Aiemmat isänpäiväjuttumme:

Kommentit
 1. Minna Vuo-Cho
 2. Anu Hirsiaho
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Mai
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Katriina
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. Laura
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Hande
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 7. Avatar photo Airi Vilhunen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 8. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 9. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 10. Suketus
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 11. Tuulevi
 12. Linnea
 13. Jassu / Hurja Hassu Lukija

Kommentoi