Rakastunut Shakespeare – hyvän mielen riemukas näytelmä

Kun olin menossa katsomaan Helsingin Kaupunginteatterin Rakastunut Shakespeare -näytelmää, päätin yrittää pyyhkiä teoksen huikean elokuvaversion (Shakespeare In Love) mielestäni. Seuranani ollut tyttäreni Kirre painotti, että jokainen adaptaatio on oma teoksensa, eikä niitä kannata vertailla. Tässä tapauksessa se ei ollut helppoa, sillä näyttämöversio mukailee tarkasti Marc Normanin ja Tom Stoppardin Oscar-palkittua elokuvakäsikirjoitusta ja jopa Kaupunginteatterin pääpari näyttää Joseph Fiennesiltä ja Gwyneth Paltrowlta.

Helsingin Kaupunginteatteri – Rakastunut Shakespeare – Kuvassa Heikki Ranta – Kuva Tapio Vanhatalo

Aloitetaan siitä, sillä Rakastunut Shakespeare -näytelmän tarina on mielestäni loistava. Se on kepeää ajankuvaa Elizabeth I ajan teatterimaailmasta 1500-1600-luvulta, missä naiset eivät päässeet näyttämölle, eivätkä myöskään voineet mennä naimisiin haluamansa miehen kanssa. Mutkia on tarinassa myös suoristettu, sillä oikeasti kuningatar ei käynyt salaa kansanteattereissa, vaan hänelle näyteltiin hovissa. Ylistää pitää tietenkin myös Shakespearen alkuperäistä tekstiä, jota käytetään niin vuorosanoissa kuin näytelmän teatterikohtauksissa.

Näytelmässä William Shakespeare (Heikki Ranta) on uransa alkutaipaleella. Hän on saapunut Lontooseen ja kituuttaa satunnaisten näyttelijän ja käsikirjoittajan töiden varassa. Muutama teatterinjohtaja ostaisi häneltä näytelmän, mutta tekstiä ei synny, sulkakynä ei liiku, kuuluisa Writer’s Block on iskenyt. Shakespeare lupailee ennakkomaksujen toivossa pikaisesti valmistuvaksi merirosvonäytelmää, jossa ovat Romeo ja Esteri, mutta sekään ei ota syntyäkseen, vaikka kuuluisa Kit Marlowe (Tuukka Leppänen) antaa tarinaan syöttöjä.

Sen verran on juonentynkää olemassa, että Rose-teatterin johtaja Henslowe (Jari Pehkonen) pistää koe-esiintymiset pystyyn. Kokelaat ovat toivottoman kehnoja kunnes lavalle hypähtää Thomas Kent (Miila Virtanen), joka heittää pätkän Shakespearen Kaksi nuorta veronalaista -näytelmästä. Shakespeare on ihastuksissaan, mutta Kent livahtaa paikalta. Niinpä Shakespearen on lähdettävä jäljittämään Kentiä ja näin hän päätyy ylhäisiin tanssiaisiin, jossa kohtaa ihanaisen, rikkaan talon tyttären Viola de Lessepsin. Se on menoa, lempi leiskuu ja Willin runosuoni avautuu. Menoa ei haittaa, että Viola on menossa naimisiin iljettävän lordi Wessexin (Mikko Vihma) kanssa, eikä lopulta sekään, että Will on jo tahollaan naimisissa.

Teatterikuviot etenevät, näytelmästä on muotoutumassa Romeo ja Julia, Willin ja Violan suhteessa tulee sähläystä, kuningatar Elizabeth I (Helena Haaranen) puuttuu peliin ja lopulta sopasta enää puuttuu se koira, joka kävi näytelmän alussa pyörähtämässä lavalla.

Saattaa vaikuttaa sekaiselta kesäteatterifarssilta, mutta Rakastunut Shakespeare on kotikutoisuudessaankin aidon Shakespearen sukulainen, vaikkakin kaukainen. Lavasteet ja puvustus ovat todella hienot ja uudistettua teatteritekniikkaa käytetään tyylikkäästi. Näyttelijät heittäytyvät rooleihinsa antaumuksella. He ovat epämääräisen näyttelijäseurueen jäseniä, ja esimerkiksi Jari Pelkonen teatterinjohtajana vetää roolinsa oikein oivallisesti. Voi vain kuvitella, kuinka tuttua näyttelijöille on seurueen tunnelmat, kun uutta näytelmää harjoitellaan. Oikein söpö kuva jäi mieleen, kuin näyttelijäseurue kököttää lavan kupeessa Romeon ja Julian ensi-illan aikana ja kuuntelee pääparin vuoropuhelua. Heistä pursusi jännitystä ja intoa, vaikka he olivat aivan paikallaan.

Helsingin Kaupunginteatteri – Rakastunut Shakespeare – Kuvassa Miila Virtanen ja Heikki Ranta – Kuva Tapio Vanhatalo

Pääroolit ovat haasteelliset. Niissä saisi käyttää osaamista laajalla skaalalla, kun siirrytään Shakespearen sonetista roolihenkilön omaan tunneilmaisuun. Olimme ennakkonäytännössä ja siellä vaikutti, että hetkittäin keskittyminen runsaan tekstin muistamiseen meni vielä tunteenpalon edelle. Heikki Ranta ja Miila Virtanen ovat nuoria näyttelijöitä ja rooleissaan ihanan raikkaita. Useammat esityskerrat tuonevat syvyyttä tulkintaan ja tarvittavaa rakkaudentuiketta katseeseen.

Kokeneempi kaarti, esimerkiksi Heidi Herala imettäjäemona, Helena Haaranen kuningattarena ja  Risto Kaskilahti kuningattaren hovimarsalkkana, tekee taattua laatutyötä.

Helsingin Kaupunginteatteri – Rakastunut Shakespeare – Kuvassa Helena Haaranen, Risto Kaskilahti, KIrsi Karlenius, Petrus Kähkönen, Unto Nuora ja Heppu – Kuva Tapio Vanhatalo

Näytelmän on ohjannut Kaupunginteatterin uusi johtaja Kari Arffman. Kokonaisuus toimii, vaikka välillä intensiteetti notkahti pieniin kuoppiin.

Kaiken kaikkiaan esitys oli mitä mukavin. Viihdyttävä, kiva ilta, johon näytelmän loppupuolella alkoi jo suhtautua tunteikkaasti. Suosittelen hyvän tekstin ystäville, iloista mieltä  hakeville, tyttöporukan illanviettoon tai vaikkapa koko perheelle.

Rakastunut Shakespeare -teemaleivos (9 €) on melkoisen makea suklaasydämineen, mutta sopii hyvin jaettavaksi seuralaisen kanssa.

Helsingissä on Shakespearen näytelmiä näyttämöllä myös Kansallisteatterissa. Jussi Nikkilän ohjaama Richard III on meneillään ja Julia ja Romeo ensi-illassa maaliskuussa.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *