Älä pukeudu päivälliselle – kepeää, ranskalaista suhdekomediaa

Ranskalaisen näytelmäkirjailijan Marc Camolettin komedia Älä pukeudu päivälliselle on saapunut Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämölle. Jaakko Saariluoman ohjaaman komedian ensi-ilta oli perjantaina 2.2.2018.

Näytelmässä ensimmäinen valhe johtaa toiseen, joka taas seuraavaan ja lopulta ollaan melkoisessa liemessä. Miksi valehdellaan? No, kun yhdellä puolisolla on salarakas, ja kas kummaa niin on toisellakin ja tilannetta pimittääkseen kaikki joutuvat selittämään salarakkaiden kylään saapumista mitä merkillisimmillä tekosyillä.

Helsingin Kaupunginteatteri – Älä pukeudu päivälliselle – Kuvassa Pertti Sveholm, Sanna-June Hyde ja Pekka Strang – Kuva © Tom Röllich

Teatterintäysi katsomo naurahti jo aivan ensi hetkillä, kun Pertti Sveholmin esittämä Matti yritti saada Jonna Järnefeltin esittämää Linda-vaimoaan lähtemään viikonlopuksi äitinsä luokse. Matti oli nimittäin kutsunut tyttöystävänsä kylään. Joukkoon liittyivät vielä Matin kaveri Harri (Pekka Strang), Matin tyttöystävä Janita (Sanna-June Hyde) ja pitopalvelun kokki Janita (Katja Küttner).

Teksti oli melkoista tykitystä, nokkelaa sanailua ja lukemattomia toistoja. Helppo kuvitella, että esityksen alkukieli on ranska, sillä puhetta pulppusi. Taitavat näyttelijät pitivät hyvän rytmin, repliikit siirtyivät iskusta ja valhe toisensa jälkeen sai tarinan tilanteen menemään entistä enemmän solmuun.

Ensimmäinen puoliaika piti koko ajan hymyn huulilla ja ääneenkin sai naurahtaa moneen kertaan, viimeistään Puoli Chanelin kohdalla. Tämä komedia on kepeää hupailua, mutta se todella toimii! Arjen asiat kaikkosivat mielestä, kun heittäytyi suhdekiemuroiden virtaan, kuka olikaan kenenkin rakastaja, rakastajatar, salarakas, eno, kokki, valekokki, siskontytär…

Helsingin Kaupunginteatteri – Älä pukeudu päivälliselle – Kuvassa Katja Küttner, Jonna Järnefelt ja Sanna-June Hyde – Kuva © Tom Röllich

Kuten aina, Jonna Järnefelt oli upea, kaunis ja nappivalinta Linda-vaimon rooliin. Minulle uusi näyttämötuttavuus Katja Küttner oli hulvaton toisena Janitana, hänestä huokui tekemisen ilo katsomoon asti. Kaikki olivat hyviä, mutta illan tähti oli Pekka Strang. Hän teki roolinsa kuivakkaana kirjanpitäjänä tyylikkäästi kautta linjan, säädellen juuri sopivasti ilmaisuaan, jottei menty överiksi.

Helsingin Kaupunginteatteri – Älä pukeudu päivälliselle – Kuvassa Pertti Sveholm, Jonna Järnefelt, Pekka Strang ja Sanna-June Hyde – Kuva © Tom Röllich

Toisella puoliajalla intensiteetti hieman laski, vitsit alkoivat toistaa itseään ja selittelyt menivät yhä hullummiksi. Kokonaisuus oli kuitenkin mitä mainiointa komediaa, joka pohjautui enemmän sanailulle kuin näyttämöllä olleen viiden oven paukuttelulle. Pukeutumisella, tai pukeutumatta jättämisellä, ei myöskään ollut mitenkään ihmeellistä roolia tarinassa, joten nimi johtaa hieman harhaan. Älä pukeudu päivälliselle -näytelmää voi hyvin suositella kepeäksi iltaohjelmaksi, josta jää taatusti hyvä mieli!

Ensi-illassa 2.2.2018

(Niin hyvä, että jaksoin vielä nauraa, kun huomasimme, että Hakaniemen parkkihalli oli mennyt kiinni, ennen kuin näytelmä loppui ja automme jäi yöksi sinne. No, mennään metrolla, päätimme, paitsi että metro oli mielenilmauksen vuoksi suljettu. Bussit kulki, mutta ei Espooseen, joten taksi oli ainoa vaihtoehto. Kuski kaahasi Länsiväylää runsasta ylinopeutta ja vasta kolmannella pyynnöllä suostui hiljentämään.  Matkalla luin kännykästä, että Jenni Haukio oli juuri synnyttänyt poikavauvan. Sydämelliset onnittelut!)

Kommentoi