Bloggaajat valitsivat vuoden 2017 parhaat kirjat

Rosa Liksomin Everstinna oli kirjabloggareiden mielestä viime vuoden paras kotimainen kaunokirja. Käännöskirjoista ykköseksi bloggarit äänestivät Hanya Yanagiharan Pieni elämän. Samat kirjat olivat kärkisijoilla myös Kirsin Book Clubin omassa äänestyslistassa.

Kirjabloggaajilla on oma aktiivinen yhteisönsä, joka vaihtaa ajatuksia lukemastaan, tapaakin aina välillä ja äänestää vuosittain siitä, mitkä olivat edellisenä vuonna ilmestyneistä kirjoista bloggareiden mielestä parhaita. Lopputulos on punnittua tietoa, sillä palkittavaksi voi ehdottaa vain kirjaa, jonka on bloggari on paitsi lukenut myös kirjasta kirjoittanut. Runebergin päivän kunniaksi  5.2.2018 julkistettiin bloggareiden valinnat vuoden 2017 parhaiksi kotimaisiksi kaunokirjoiksi (Blogistanian Finlandia, käännöskirjoiksi (Blogistanian Globalia), tietokirjoiksi (Blogistanian Tieto) ja lasten- ja nuortenkirjoiksi (Blogistanian Kuopus).

Yli 40 bloggaajaa osallistui äänestykseen ja ehdokkuuksia sai yhteensä 175 kirjaa Blogistanian kirjallisuuspalkintojen neljässä eri kategoriassa. Kirsin Book Clubin ehdokkaat esittelimme tässä jutussa (klik).

Blogistanian Finlandian voitti Everstinna

Vuoden parhaaksi kotimaiseksi kaunokirjaksi äänestettiin Rosa Liksomin Everstinna (Like). Myös Kirsin Book Club asetti Everstinnan ykköseksi. Näin Kirsi kirjoittaa Everstinnasta:

Everstinna-kirja on yksinkertaisesti huikea! Ehjä, kypsä ja taitavasti rakennettu. Lauseet pursuavat runsautta, ymmärtävät vanhan naisen viisaudella omaa nuoruuden heikkoutta ja heittäytymistä intohimon vietäväksi. Tarinassa ei mässäillä millään, kaikki esitetään toteavasti ja ylivertaisen kuvailevalla kielellä, niin rakkauden hekuma kuin väkivaltakin.

Rosa Liksom Kirsin kanssa Otavan kirjakaupassa.

Toiselle sijalle tuli Katja Kallion Yön kantaja (Otava), sekin bookclubilaisten hyväksi havaitsema. Näin Airi kirjoitti Yön kantajasta:

Katja Kallion kieli on rikasta ja kuvailevaa. Yksinäisyys, epätoivo, kylmä hohkaa kirjasta. Myös vähät kauniit hetket Kallio kuvaa hienovaraisen herkästi:

Yötuulen pahastunut kollotus ja kimakat kirkaisut ikkunalaseissa tuntuivat unennäöltä tässä kirkkaassa valossa, jossa aamu nyt seisoi hämmästyneenä kuin hiukset hajallaan yllätetty nainen.

Katja Kallion Yön kantaja oli myös yksi Helsingin Kirjamessujen lukupiirikirja. Tästä lisää (klik)

Bloggarit äänestivät kolmanneksi Anneli Kannon Lahtarit (Gummerus). Sekin sai omassa blogissamme neljä tähteä ja Airilta mm. seuraavan arvion:

Anneli Kanto on kirjoittanut tärkeän romaanin, tärkeän varsinkin nyt kun hymistelemme kaikin mahdollisin tavoin itsenäisyytemme ylistystä. Vaikein askelin alkuun päästiin ja kuraiset, veriset jäljet jäivät pitkäksi aikaa. Lahtarit ei ole kummankaan puolella, ei meirän eikä noiren, mutta ihmisten, hevosten ja puiden puolella se on:

Ajattelin, että puutkin vuotavat verta haavoistaan ja itkevät. Ilmassa liikkui isoa surua, joka meni meistä kaikista läpi, sellainen yhteinen murhe, että pitää ihmisenä olla tällaisena aikana, kun puutkin ammutaan. Siinä kohdin ei vihattu, surtiin vain, ja ymmärsin, että samalla lailla punikit omiansa murehtivat kuin valkoiset. Äidit, isät, vaimot, siskot ja morsiamet itkivät niiden saven sotkemien ja mädäntyneiden vainajien äärellä, olivat he sitten punaisia tai valkoisia, ja minä itkin Samulia. (Kirjuri Helena Malmberg)

Blogistania Globalia Pienelle elämälle

Globalia-palkinnon voitti yhdysvaltalaisen Hanya Yanagiharan Pieni elämä (Tammi, suom. Arto Schroderus). Se oli Kirsin Book Clubin ehdokaslistan kakkonen, ja Sasu tähditti sen viidellä tähdellä ja ylisti näin:

Pieni elämä on rankka kirja, mutta samaan aikaan niin hienosti kirjoitettu, että yli 900 sivua vain koukuttaa lukemaan eteenpäin.  Tämä on ehkä vaikuttavin romaani moneen vuoteen, mitä olen lukenut, ei tarinan traagisuuden takia vaan ainoastaan niin hienon kuvauksen ja kirjoitustyylin ansiosta. Tarina etenee verkkaisesti mutta pitää sisällään niin moninaisia nyansseja ilosta, surusta ja vihasta ja ihmismielestä että se aivan pakahduttaa lukijan.

Toiselle sijalle äänestettiin niin ikään yhdysvaltalaisen Lucia Berlinin novellikokoelma Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (Aula & Co, suom. Kristiina Drews). Tämä kirja on maaliskuun lukupiirikirjamme, joten kirjoitusta siitä pitää vielä hetki odottaa.

Myös kolmanneksi tullut eteläkorealaisen Han Kangin Vegetaristi (Gummerus, suom. Sari Karhulahti) oli omallakin listallamme. Näin siitä kirjoitti Kirsi:

Lukupiirissämme [Kirsin vetämä yrityslukupiiri, ei Kirsin Book Clubin lukupiiri]peukut nousivat ylös yhtä lukuunottamatta. Vegetaristia pidettiin vaikuttavana, kaleidoskooppimaisena, älyttömän visuaalisena ja niin moniuloitteisena, että sulatteluun menee aikaa, ehkäpä toinenkin lukukerta. Se tarjosi mahdollisuuden psykologisiin määrittelyihin ja kulttuurinäppäröintiin. Loppupäätelmänä totesimme, että eteläkorealaisesta kontekstista huolimatta, tarina voisi tapahtua missä vain, sillä siinä syväsukelletaan yhteisen ihmisyyden tummiin vesiin. Kirjailija Han Kang on itse todennut haastatteluissaan, että Vegetaristi kuvaa väkivaltaa ja mahdollisuutta/mahdottomuutta pysyä viattomana.

Vegetaristi sijoitettuna korealaisen hääkaapin laatikkoon.

Blogistanian Kuopus ensimmäistä kertaa käännöskirjalle

Kuopus-palkinnon voitti Angie Thomasin Viha jonka kylvät (Otava, suom. Kaijamari Sivill). Toiselle sijalle äänestettiin Elina Rouhiaisen Muistojenlukija (Tammi) ja kolmanneksi Becky Albertallin Minä, Simon, Homo Sapiens (Otava, suom. Lotta Sonninen). Viha jonka kylvät on ensimmäinen käännösteos, joka voittaa Kuopus-kategoriassa. Kirsin Book Clubin blogissa emme juurikaan ole kirjoittaneet lasten- ja nuortenkirjoista tai ns. YA-kirjoista, nuorille aikuisille tarkoitetuista, emmekä osallistuneet tämän palkinnon äänestykseen.

Blogistanian Tieto Koko Hubaran Ruskeille tytöille

Tieto-palkinnon voitti Koko Hubaran Ruskeat tytöt – tunne-esseitä (Like). Toiseksi eniten ääniä sai Emmi Niemisen ja Johanna Vehkoon sarjakuvamuotoinen tietoteos Vihan ja inhon internet (Kosmos). Kolmannelle sijalle ylsi neurokirurgi Henry Marshin muistelmateos Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta (S&S, suom. Ulla Lempinen). Henry Narsin teos oli Kirsin BHook Clubin tietokirjaehdotusten ykkösenä, ja näin kirjasta kirjoitti Marja:

Kuka uskoisi, että kirja neurokirurgin työstä olisi best seller -ainesta, mutta näin vain on! Hienosti ja mielenkiintoisesti kirjoitettu kirja. Eri aivoleikkaukset on kuvattu selkeästi ja yksinkertaisesti joten näin maallikonkin on varsin helppoa ymmärtää mitä tapahtuu. Leikkausten eteneminen on jännittävää ja tulee samanlainen tarve kuin jännitysromaanissa saada tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Suomalaiset kirjablogit julkaisevat vuosittain tuhansia kirja-arvioita, jotka tavoittavat satojatuhansia lukijoita. Kirjablogeja pitävät sekä lukuharrastajat että kirja-alan ammattilaiset. Äänestys on epäkaupallinen ja järjestetään vapaaehtoisvoimin.

Eri kategorioita emännöineistä blogeista voit lukea lisää myös muista ääniä saaneista kirjoista:

Blogistanian Finlandia: Hurja Hassu Lukija -blogi (http://hh-lukija.blogspot.fi)

Blogistanian Globalia: Oksan hyllyltä -blogi (http://oksanhyllylta.blogspot.fi)

Blogistanian Kuopus: Yöpöydän kirjat -blogi (http://kirjakissa.blogspot.fi)

Blogistanian Tieto: Hannan kirjokansi -blogi (http://hannankirjokansi.blogspot.fi)
Hanna Ontero, 045 6300982, hannan.kirjokansi@gmail.com

Kommentoi