Runebergin päivä – kirjapalkintoehdokkaat ja vuoden parhaat tortut
Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) oli tunnettu ja arvostettu kirjailija jo eläessään. Porvoon kodissa kävi sankoin joukoin vieraita, joita kirjailijavaimo Fredrika kestitsi. Runebergin päivänä julkaistaan myös Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittaja ja kuinkas muuten, tilaisuus järjestetään Runebergin kodissa, joka on erinomainen museokohde ympäri vuoden. Tässä koonnissa on maisteltu jälleen torttuja, muisteltu Runebergin luomaa Saarijärven Paavoa ja lopussa vielä kirjallisuuspalkintoehdokkaat.
Fredrikat ja muut Runebergin tortut
Kirsin Book Club on parina vuonna maistellut Runebergin torttuja ja poiminut omat suosikkinsa. Nämähän ovat makuasioita, mutta omasta mielestäni yksi torttu maistui vuonna 2018 paremmalta kuin muut ja – tadaa – se oli Ekbergin kahvilan mini-Fredrika. Ihanan kostea, josta ei erotu yksittäiset raaka-aineet, vaan ainoastaan täyteläinen maku.
Maistelin myös samalla reseptillä tehtyjä, normaalin kokoisia Fredrikoita ja täyteläistä torttua oli mielestäni yksinkertaisesti kerralla syötäväksi liikaa, ja mineissä taitaa olla hilloa ja kreemiä suhteessa enemmän.
Aiempina vuosina olemme olleet sitä mieltä, että Fazerin tortut ovat kärjessä. Resepti on kuulemma ollut sama vuodesta 1975, mutta nykyään tortut leivotaan Latviassa. En pystynyt erottamaan, mikä minua tämänvuotisissa Fazerin tortuissa tökki, aivan kuin taikinaan olisi lipsahtanut liikaa leivinjauhetta tai jotain muuta, joka ei hyvään torttuun kuulu. Torttu oli myös kuivanpuoleinen.
Mukana maistelussa olivat vielä Leipomo Elosen torttu, sekä Hakaniemen hallista ostettu torttu, joka tuli lähimpää Runebergin kotikaupunkia Porvoota. Elosen torttu oli ihan kelvollinen, hyvä kosteus ja suutuntuma, mutta mini-Fredrika oli jo maisteltu ja Elonen ei sitä kyllä voittanut. Sitä paitsi minua ärsytti pakkauksessa ollut markkinointilause ”Kukaan ei osaa tehdä liian hyvää, mutta me yritetään”, sillä miten mikään voisi olla liian hyvää. Tämä toki ei vaikuttanut tortun makuun!
Vielä kokeilin torttuja. Hakaniemen hallista kerrottiin, että Luhtikylän leipomo sijaitsee Porvoon tuntumassa ja sillä perusteella ajattelin, josko joku salaisuus Fredrika Runebergilta olisi siirtynyt torttuihin. Taas pitää sanoa, että ihan ok, mutta eivät erottuvia. Torttu maistui eniten raa’alta taikinalta. Kosteus kohdallaan, mutta makeutta todella paljon. Hilloa hitusen, mutta sokerikuorrutusta runsaasti.
Viimeisenä maistatukseen pääsi Stockmannin minitortut, joista olin kuullut kehua. Mutta eivät olleet minun makuuni. Mini on hyvä koko, kosteus oli kohdallaan, mutta tortuissa maistui vain kardemumma. Maistoin muutaman, ihan varuiksi, jos kaikki eivät vaikka olisi samasta taikinasta, mutta sama überkardemummamainen maku vallitsi. Ei jatkoon!
Jos olet löytänyt erinomaisia torttuja jostain muualta, niin kerro ihmeessä vinkkisi tämän jutun kommenttikentässä!
Aiempia makutestejä ja Runebergin torttujen salainen resepti
Aiemmin useampi kirsinbookclubilainen on osallistunut maisteluun. Aikakin Titti ja Varpu ovat leiponeet torttuja myös itse. Lue arviomme ja poimi resepti vuodelta 2016 tästä. Jutussa on myös tarinaa käynnistä Runeberg-museossa Porvoossa.
Runebergin tuotantoa ja ulkolukua
Högt bland Saarijärvis moar bodde
bonden Paavo på ett frostigt hemman,
skötande dess jord med trägna armar;
men av Herren väntade han växten.
Lue lisää Airin muisteloista (KLIK), mitä Runebergiä hänen piti koulussa opiskella ja miten siihen liittyy M.A. Numminen!
Runeberg-palkinto
Ja päivän tärkeimpänä on kuitenkin Runebergin kirjallisuuspalkinto. Tämän vuoden ehdokkaat on kolmehenkinen raati poiminut 200 ehdokkaasta:
- Johanna Holmström: Själarnas ö, Sielujen saari
- Anu Kaaja: Leda
- Olavi Koistinen: Mies joka laski miljardiin
- Juha Kulmala: Ränttätänttä
- Rosa Liksom: Everstinna
- Miki Liukkonen: O
Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti
Asko Sahlberg: Amandan maailmat
Runeberg-palkinto on 10.000 euroa. Runebergin päivänä selviää myös Blogistanian kirjallisuuspalkinnot eli ne kirjat jotka Suomen bloggariyhteisö on äänestänyt parhaimmiksi. Siinä kisassa ei ole rahapalkintoa, mutta paljon kunniaa!
P.S. Katso tästä, mitkä olivat Kirsin Book Clubin ehdokkaat viime vuoden Blogistanian parhaiksi kirjoiksi.