Pään sisään pääsiäisenä muutakin kuin mämmiä – poimi parhaat lukuvinkit!

Mikä ihana pitkä viikonloppu edessä: joillekin hiihtoa, joillekin ulkoilua, joillekin matkailua. Monelle pääsiäisherkkuja lampaineen, mämmeineen ja pashoineen ja pääsiäismunineen. Perhettä ja ystäviä, yhdessäoloa ja hiljentymistä. Ja tietenkin aikaa nauttia hyvistä kirjoista. Tässä kirjojen ahmijoille, herkuttelijoille ja maistelijoille Kirsin Book Clubin kirjavinkit:

Parhaan ja vielä paremman kirjallisuuden ystäville

Pääsiäisenä voi heittäytyä nautiskelemaan tarinoista, matkustaa toiseen aikakauteen tai vaikkapa tutustua uuteen taiteilijaan. Nämä kaikki löytyvät Hanna-Reetta Schreckin hienosta Ellen Thesleff -elämäkerrasta Minä maalaan kuin jumala. Kirsin Book Club ihastui kirjaan ja suosittelee lämpimästi. Elleniin voi jatkaa tutustumista lukemalla myös Pirkko Soinisen fiktiivisen tarinan Ellenin Firenzen ajoista nimeltään Ellen tai Kati Tervon kuvitelman Ellenin viimeisistä ajoista nimeltään Iltalaulaja.

Minä maalaan kuin jumala oli Kirsin Book Clubin helmikuun lukupiirikirja.

Pääsiäisklassikoksi ehdotamme Kazuo Ishiguron Pitkän päivän iltaa. Viime vuoden kirjallisuuden nobelisti taitaa hienon kerronnan ja aateliskartanon hovimestarin tarina on hyvä muistutus meille kaikille tarttua hetkeen ja muistaa elää. Oli myös miellyttävää palata Downton Abbeyn kaltaiseen, tuttuun palveluskunnan maailmaan ja siihen elämäntyyliin liittyviin muutoksiin.

Pitkän päivän ilta oli Kirsin Book Clubin tammikuun lukupiirikirja.

Olemme valinneet huhtikuun lukupiirikirjaksemme juuri ilmestyneen Olli Jalosen Taivaanpallon. Rohkenemme nostaa sen esiin, vaikka emme ole sitä vielä lukeneetkaan, niin paljon positiivista palautetta se on jo saanut. Viime vuonna lumouduimme saman perheen Riitta Jalosen Kirkkaudesta, joka on yksi lukupiirimme kaikkien aikojen suosikkeja. Ja mihinkäs hyvät tarinat vanhenisivat, joten Kirkkaus on vahva suositus myös tänä keväänä!

Kaikki lukupiiriläisten peukut nousivat Riitta Jalosen Kirkkaudelle.

Kärsimystarinoita

Myös kärsimystarinat kuuluvat pääsiäiseen. Nostamme tähän vuoden 1918 tapahtumia torpparin vaimon kannalta käsittelevän Heidi Köngäksen Sandran ja Rosa Liksomin pohjoista perhehelvettiä kuvaavan Everstinnan, jonka kirjabloggarit valitsivat vuoden 2017 parhaaksi kotimaiseksi kirjaksi. Sarjan jatkoksi voi lisätä palkitun eteläkorealaisen Han Kangin Vegetaristin, jossa on symboliikkaa ja kieltäytymistä upeassa paketissa.

Everstinnassa on kärsimyksen lisäksi myös loistavaa kieltä ja kiinnostavaa historiankuvausta.

Kärsimystarinoihin sopivat myös Kalle Lähteen Happotesti ja Loppuluisu, jossa lukija toivoo alkoholistipäähenkilön ylösnousemusta. Elämää ja surua käsitellään kahdessa vahvassa sairaalakuvauksessa, Maylis de Kerangalin Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät ja Tom Malmquistin Joka hetki olemme vielä elossa.

Tom Malmqvistin Joka hetki olemme yhä elossa oli Kirsin Book Clubin lukupiirikirja huhtikuussa 2017.

Romantiikkaa rakastavalle

”Kaikille joskus rakastuneille” suositteli Kirsin Book Clubin Eija Rintala Jill Santopolon menestysromaania Valo jonka kadotimme ja jatkoi: ”Kirja kuuluu sarjaan ’vie ensi lauseesta ja pakko lukea samantien’  ja minun kohdallani paljon kuvaavaa oli se, että nenäliinalle oli myös tarvetta!”

Pääparin rakkaustarinaa seurataan monien käänteiden kautta.

Upea uusi konsepti on Johnny Knigan suomeksi kustantama Shakespeare-sarja, jossa nykykirjailijat muokkaavat oman versionsa Shakespearen klassikoista. Sarjan aloittaa Anne Tylerin Äkäpussi, joka ilman muuta kuuluu rakkaussektoriin.

Historiaa haluavalle

Kun haluaa kauhallisen historiaa, on viime vuoden Finlandia-voittaja, Juha Hurmeen Niemi oiva valinta pääsiäisen pyhiksi. Kun yhdessä kirjassa lähdetään ajasta 13,9 miljoonaa vuotta sitten ja päädytään vuoteen 1809, on sisältö melkoinen pläjäys syitä ja seurauksia, triviaa ja kokonaisuuksia.

Finlandia-voittaja 2017 Juha Hurmeen Niemi.

Historian ystäville suosittelemme myös Günter Grassin Grimmin sanoja. Teos on kiinnostavaa kulttuurihistoriaa ja ylistyslaulu äidinkielelle. Alkuteos saksalle ja Oili Suomisen käännös suomelle. Tällainen taidokkuus sykähdyttää, erityisesti kun siitä nauttiminen ei ole itsestäänselvyys vaan ennemminkin etuoikeus, käännöksiä Grimmin sanoille kun ei ole julkaistu kuin muutamalle kielelle.

Upea Günter Grassin Grimmin sanat avaa eurooppalaista kulttuurihistoriaa.

Tuoreempaa historiaa on Finlandia-ehdokas Cristina Sandun Valas nimeltä Goliat. Siinä kurkistetaan kiehtovan sukutarinan kautta Romaniaan ja arkiseen elämään ennen ja jälkeen Ceausescun.

Jännityksen ystäville

Kirsin Book Clubin blogissa on arvioitu useampikin tuore jännäri tai dekkari:

  • Pauliina Susi: Seireeni Takaikkunan itsenäinen jatko-osa vie Välimeren risteilylle. Luxuslomaan sisältyy yllättäviä käänteitä.
  • Fiona Barton: Leski – menestysjännäri pohtii, mitä puoliso on tiennyt, kun miestä syystetään pienen tytön katoamisesta. Mukana myös poliisi ja toimittaja, joka esiintyy myös Fionan uudessa kirjassa The Child.

Fiona Barton on palkittu vuoden parhaana journalistina Briteissä.

  • Lina Bengtsdotter: Annabelle – ruotsalaisessa pikkukaupungissa on kadonnut nuori ja kaunis tytto. Mielenkiintoinen tarina ja tutut paheet omaava poliisi, joka vain sattuu olemaan nainen.
  • A.J.Finn: Nainen ikkunassa – nyt on jännäri, jota ei voi laskea käsistään. Älä aloita, jos suku odottaa sinulta seuranpitoa!
  • Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla – taidedekkari, joka on itsenäinen jatko-osa Nainen parvekkeella -teokselle, tarjoaa historiaa, taidetta ja ihmissuhdekäänteitä.

Juuri ilmestynyt Sakset tyynyn alla on viihdyttävä taidedekkari.

Kuninkaallisia käänteitä

Jos ihastuit Netflixin The Crown -sarjaan, niin samanniminen kirja kertoo sarjan tapahtumien todelliset taustat. Oivallinen lisä myös valmistautuessa sarjan uusiin tuotantokausiin. Ja jos Englannin kuninkaalliset kiinnostavat, voi tutustua myös Alan Bennettin The Uncommon Readeriin, jossa kerrotaan tarina siitä, mitä tapahtuikaan, kun kuningatar Elizabeth II alkoi lukea kirjoja. Interesting, indeed!

Kuninkaallista lukemista.

Todellinen jokaisen kuningashuoneista kiinnostuneen sohvapöytäkirja on Monarkian muruset, jossa käydään läpi maailman tärkeimmät kuningashuoneet. Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi ovat kaivaneet faktat, joiden sekaan on laitettu myös viisaiden naisten kommentteja kuninkaallisten edesottamuksista. Tätä on mukava maistella pienissäkin palasissa, kuninkaallinen kerrallaan.

Sormuksena suklaamunan sisällä

Kirsinbookclubilaisten yhteinen kirjasuositus on maaliskuun lukupiirikirjamme Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja. Kyse ei ole siivousoppaasta, vaan hienosta novellikokoelmasta, joka nimenomaan pitää nautiskella yksi novelli kerrallaan. Elettyä elämää, tyttärenä, äitinä, naisena ja mitä hienoimmalla tavalla kuvattuna!

Ihanaa pääsiäistä ja herkullisia lukuhetkiä!

Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja oli Kirsin Book CLubin lukupiirikirja maaliskuussa 2018.

Kommentoi