Helsinki Lit 2018 – varaa perjantai-ilta ja lauantai-iltapäivä kirjallisuudelle

Yksinkertaiset ratkaisut ovat usein parhaita, ne jotka eivät kaipaa ympärilleen mitään kuorrutusta. Helsinki Lit -kirjallisuustapahtuma ei ole kuorruttanut ydintään, mielenkiintoista sisältöä millään ylimääräisellä. Kaksi kirjailijaa keskustelemassa, toinen ulkomainen kirjailija, toinen suomalainen, mielenkiintoinen aihe, riittävästi aikaa. Tällä konseptilla syntyi kolme vuotta sitten ensimmäinen käännöskirjallisuuteen keskittyvä Helsinki Lit ja samalla mallilla jatketaan nyt neljättä kertaa.

Kirsin Book Clubilla on ensimmäisestä Helsinki Litistä alkaen ollut hyvä edustus Savoy-teatterin katsomossa. Jo vuonna 2015 hehkutimme festivaalia:

HelsinkiLit osoitti, miten nautittavaa on kuunnella kaikessa rauhassa, ilman esim. messuhälyä kirjailijoiden keskustelua, eikä vain omista kirjoistaan vaan myös maailmasta ympärillämme.

Seuraavatkaan vuodet eivät pettäneet odotuksia ja niinpä jatkoimme kiitoksia myös vuonna 2016 ja 2017:

Julistimme vuosi sitten ensimmäisen kerran järjestetyn festivaalin viime vuoden parhaaksi kirjallisuustapahtumaksi, eikä festivaali ole ainakaan huonommaksi muuttunut toisena järjestämisvuonna

Kirjojen ystävän kevään huippuhetki on taas täällä!

Ylisanojako? Ei, vaan katsomossa koettua tyytyväisyyttä. Katsomon voi pystyttää muuallakin kuin Savoyn saliin, sillä Yle välittää tapahtuman keskustelut kokonaisuudessaan Yle Areenassa ja lisäksi Yle Teema lähettää osan keskusteluista. Tässä Yle-lähetysten ajat:

Yle Areena perjantaina 25.5. klo 16.45 alkaen ja lauantaina 26.5. klo 12.45 alkaen sekä pienen tauon jälkeen klo 15.05 alkaen.

Yle Teema perjantaina klo 16.55- 18.00 ja lauantaina klo 12.55-14.40 ja 15.15 – 17.35.

Perhetragediaa, dystopia rasistisesta Ruotsista, voimaa raivosta

Helsinki Litin vieraaksi tulee taas mielenkiintoisia kirjailijoita, useat heistä aikaisemmin tuntemattomia suurimmalle osalle lukevistakin suomalaisista. Tänä vuonna luimme Kirsin Book Clubin lukupiirissä Domenico Starnonen ensimmäisen suomeksi ilmestyneen kirjan Solmut. Perhetragediaa kuvaava kirja keskustelutti meitä pitkään ja useampi heräsi seuraavanakin aamuna miettimään kirjan tematiikkaa. Starnonea ja/tai hänen vaimoaan Anita Rajaa on pitkään epäilty Elena Ferranten nimen taaksi kätkeytyviksi kirjoittajiksi. Solmut luettuani voin vakuuttaa, että Starnone on hieno kirjailija, vaikkei hänellä olisikaan mitään yhteyttä menestyskirjailija Ferranteen. Domenico Starnone keskustelee Helsinki Litin kirjallisen johtajan Philip Teirin kanssa lauantaina klo 15.25 – 16.00.

Itse (Airi) olen tänä vuonna ilokseni ehtinyt lukea useamman Litiin tulevan kirjailijan teoksen. Keskustelua odottaa toisenlaisella kutinalla, kun kirjailija on edes yhden kirjan verran tuttu. Kaksi kirjoista on ollut ylitse muiden, viiden tähden kokemuksia: Johannes Anyurun He hukkuvat äitiensä kyyneliin on monikerroksinen kuvaus terrorismin syntymisestä ja tulevaisuuden uhkakuvista,  Golnaz Hashemzadeh Bonden Olimme kerran on Iranista Ruotsiin pakolaisena muuttaneen naisen elämän kuvaus. Molemmat kirjailijat ovat ruotsalaisia ja heidän perheillään on maahanmuuttajatausta. Johannes Anyuru keskustelee Kjell Westön kanssa heti tervetuliassanojen jälkeen perjantaina klo 17.05-17.45. Golnaz Hashemzadeh Bonde heti seuraavaksi Jani Toivolan kanssa perjantaina klo 17.50 – 18.20.

Naapurista, päivää!

Hätkähdyttävän huonosti tunnemme usein naapurimaiden aikalaiskirjallisuutta. Kiitos Helsinki Litin pohjoismaisista kirjailijoista on tutustuttu muihinkin kuin dekkaristeihin. Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon vuonna 2013 kirjallaaan Ikuisuusvuonon profeetat voittanut norjalais-tanskalainen Kim Leinen viimeisin kirja Kuilu koskettaa Suomenkin historiaa ja kansalaissotaa, ja hänen kanssaan lauantaina klo 16.05 – 16.45 keskustelee Sirpa Kähkönen. Toinen tanskalaisvieras on Naja Marie Aidt, jonka koskettava kirja oman pojan kuolemasta on saanut paljon kiitosta. Lauantaina klo 14.10 – 14.40 on hänen ja John Freemanin keskustelun vuoro. Freeman on itsekin Lit-vieras, amerikkalainen journalisti ja kirjallisuukriitikko. Aikaisemmin hän kuului Grantan toimituskuntaan ja nyt hän toimittaa omaa nimeään kantavaa kirjallisuuslehteä Freeman’s.

Mielenkiinnolla odotan myös norjalaisen Morten Strøksnesin ja Juha Hurmeen keskustelua perjantaina klo 20.05 – 20.45. Strøksnesin Merikirja on minulla vielä kesken, mutta niin pitkällä olen, että uskon keskustelusta syntyvän jotakin enemmän kuin 1 +1. Miehiä yhdistää ainakin meri ja kiinnostus historiaan.

Eteläistä naapurimaatamme Viroa edustaa Litissä Ilmar Taska ja hänen itseoikeutettu keskustelukumppaninsa perjantaina 18.25 – 18.55 on Sofie Oksanen. Taskan Pobeda 1946, nimensä mukaisesti Neuvosto-Viron ensimmäisistä raskaista vuosista pienen pojan näkökulmasta kertova romaani julkaistiin suomeksi viime vuonna.

Todella naapurista on ruotsalainen kirjailija ja helsingin yliopiston Pohjoismaisen kirjallisuuden professori Ebba Witt-Brattström, jonka autofiktiivinen romaani Vuosisadan rakkaussota osoittaa jo nimellään kunnioitusta Märta Tikkaselle. Witt-Brattsrömin keskustelukumppani lauantaina klo 16.50 – 17.20 on kuitenkin toinen mielenkiintoinen suomalainen nainen, Koko Hubara.

Perhetragediaa ja hiipivää kauhua

Nigerialaisen Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois on kuvaus murskautuvasta avioliitosta ja afrikkalaisten perinteiden ja nykypäivän törmäyksestä. Hänen keskustelukumppaninsa lauantaipäivän avaukseksi klo 13.00 – 13.30 on mielenkiintoinen hänkin eli Laura Lindstedt.

Argentiinalaisen Samanta Schweblinin Houreuni puistattaa eikä ole jättänyt minua rauhaan. Kauhu ei ole minun lajini, mutta yritän ehtiä vielä kirjoittaa tästäkin Lit-vieraan kirjasta. Hänen kanssaan keskustelee perjantaina klo 19.20 – 20.00 Hannele Mikaela Taivassalo.

Cristóvão Tezza on brasiliaisen kirjallisuuden suuria nimiä, joten oli aikakin saada hänen kirjansa suomeksi ja kirjailija itse vieraaksi Litiin. Valitettavasti Professori ilmestyi suomeksi niin myöhään, etten ole ehtinyt saada sitä kirjastosta luettavaksi vaikka ensimmäisenä jonossa jo olenkin. Maria Manner keskustelee hänen kanssaan lauantaina klo 13.35 – 14.05.

Käännöskirjojen juhlaa

Helsinki Lit on omistettu käännöskirjoille, mutta hyvin on kotimainenkin kirjallisuus edustettuna, kun ulkomaisia kirjailijavieraita pääsääntöisesti haastattelevat tutut kirjailijamme. Litissä jaetaan taas Jarl Hellemann -palkinto parhaalle viime vuonna ilmestyneelle käännökselle eli palkittavaina ovat siis kirjat ja kääntäjät. Tämän vuoden ehdokaslistan kirjoista olemme blogissamme kirjoittaneet kolmesta. Tässä koko lista ja kirjan yhteydessä linkki blogijuttuun:

Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta, suomentanut Hanna Tarkka (Siltala 2017)
Kyung-sook Shin: Jään luoksesi, suomentanut Taru Salminen (Into 2017)
Zadie Smith: Swing Time, suomentanut Irmeli Ruuska (WSOY 2017)
Ilmar Taska: Pobeda 1946, suomentanut Jouko Vanhanen (WSOY 2017)
Hanya Yanagihara: Pieni elämä, suomentanut Arto Schroderus (Tammi 2017)

Nauti kirjallisuudesta tänä viikonloppuna

Savoy-teatteriin kannattaa tulla hyvissä ajoin, sillä paikat eivät ole numeroitu. Mikään ei tietysti voita tunnelmaa tapahtumapaikalla, mutta  tv- tai tietokoneruudun ääressä kotisohvalla tai kesämökkilaiturilla voi luoda oman yksityisen festivaalinsa. Vähän syötävää ja juotavaa ja etukäteistutustuminen kirjailijavieraisiin Helsinki Litin kotisivuilla. Suosittelen myös lukemaan ainakin jonkin blogijutun kirjailijan kirjoista. Tässä vielä koko ohjelma ja linkit Kirsin Book Clubin blogijuttuihin.

Perjantai 25.5.

Juontajana Pekka Strang

17.00 Tervetuliaissanat

17.05-17.45 Johannes Anyuru (SE) – Kjell Westö (ruotsiksi)

17.50-18.20 Golnaz Hashemzadeh Bonde (SE) & Jani Toivola (englanniksi)

18.25-18.55 Ilmar Taska (EE) – Sofi Oksanen (englanniksi)

19.20-20.00 Samanta Schweblin (AR) – Hannele Mikaela Taivassalo (englanniksi)

20.05-20.45 Morten Strøksnes (NO) – Juha Hurme (englanniksi)

20.50-21.20 Berlin Sound Poets – Äänirunokonsertti (monikielinen)

Lauantai 26.5.

13.00-13.30 Ayòbámi Adébáyò (NG) – Laura Lindstedt (englanniksi)

13.35-14.05 Cristóvão Tezza (BR) – Maria Manner (englanniksi)

14.10-14.40 Naja Marie Aidt (DK) – John Freeman (US) (englanniksi)

14.40-14.55 Jarl Hellemann -palkinnon jako (suomeksi)

15.25-16.00 Domenico Starnone (IT) – Philip Teir (englanniksi)

16.05-16.45 Kim Leine (DK) – Sirpa Kähkönen (englanniksi)

16.50-17.20 Ebba Witt-Brattström (SE)  – Koko Hubara (englanniksi)

Kommentit
  1. Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi