Kesän 2018 lukumaraton – lukupiiri osallistuu mökeiltä ja matkoilta

Kirsin Book Club on jo kolmannen kerran mukana suomalaisten kirjabloggareiden kesäisessä lukumaratonissa, tällä kertaa lauantaina 7.7. 2018. Lukumaratoonarit lukevat yhden vuorokauden aikana niin paljon kuin mahdollista, kuitenkin ilman ylenmääräistä stressiä. Mukana voi siis olla omaan tahtiin ja myös äänikirjaa kuunnellen. Kirsin Book Club osallistuu joukkueena kuten lukupiirille sopiikin. Tämänvuotiset kisalähetyksemme koostaa Minna, ja kaikkien heinäkuun lukumaratonille ilmoittautuneiden parinkymmenen blogin matkantekoa ja tuloksia voi seurata Unelmien aika -blogista.

Kirjaan lauantaipäivän 7.7. mittaan tähän lukupiiriläisten kesäisiä lukuhetkiä, missä päin Suomea tai maailmaa he ovatkaan. Me olemme olympiahengen mukaisesti mukana osallistumisen ja lukemisen ilosta, vaikka päivän päätteeksi kirjaankin, kuinka monta sivua kirsinbookclubilaiset saivat kauniina kesälauantaina luettua.

Vuorokauden vaihtuessa

Tämän kesän sääolotko vai mikä on syynä siihen, että Polka-mansikat ovat tavallistakin makeampia?

Olin varannut maratoniin monipuolisen pinon, jossa romaaneja, sarjakuva- ja runokirjakin. Niin vaan kävi, että kesän mansikoiden pakastus tulevan talven iloksi vaati huomioni myöhään iltaan. Niinpä avasin pelin käsien ahkeroidessa marjoja peraten itselleni uuden kirjailijan äänikirjalla perjantaina puolisen tuntia ennen vuorokauden vaihtumista. Liane Moriartyn  Nainen joka unohti ei lähtenyt vetävään kiitoon ihan ensi minuuteilla, mutta reilun kolmen tunnin kohdalla päähenkilön tilanteen haasteet ja kutkuttavuus ovat herättäneet uteliaisuuteni.

Kirsi pakkasi ison pinon kirjoja mukaan mökkiviikolle.

Kirsi matkustaa maratonpäivänä mökille, joten koko päivää ei voi omistaa lukemiselle. Hän kertoi, että viime vuoden Man Booker -voittaja George Saundersin Lincoln in the Bardo on luettava ensin loppuun ja sitten voi poimia seuraavaksi vaikkapa jonkun kustantajilta saaduista ennakkokappaleista, jotka ilmestyvät elokuussa. Niitä ovat Ina Westmanin Henkien saari, Hanna Vellingin avioerotarina Kirjosieppo, C.J. Tudorin karmeaksi mainostettu Liitumies ja ranskalaisen psykologin menetysromaani surusta ja rakkaudesta Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia.

Aamupäivän tunnelmia

Päivin japanilainen aamunavaus matkoilla jossain Tanskassa.

Päivi lähettää meille terveisensä lomamatkalta:
Aloitin ihanan aurinkoisen aamuni lukemalla 35 sivua japanilaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista Minna Eväsojan kauniista Shoshin – aloittelijan mieli -kirjasta.

Päivi siis varautuu elokuun lukupiiritapaamiseemme, jonka kirjana on juuri Shoshin. Ja kirsikkana kakussa: Minna Eväsoja on lupautunut keskustelemaan kanssamme tuona iltana, luvassa siis taas hieno ilta!

Airin eväät lukumaratonpäivään.

Airin terveiset: ”Aamun, joku voisi korjata aamupäivän, paras hetki: aamu-uinnin jälkeen aamiainen ja päivän lehti, ja mieluiten tietenkin ulkona nauttien. Tänään Hesarin lisäksi pinossa ovat kirjat, joita aion lukumaraton-lauantaina lukea. Käytän tietoisesti partitiivia, sillä en todellakaan kuvittele lukevani tänään Alastalon salissa -kirjaa loppuun. Se taas ei johdu muusta kuin tämän klassikon tekstin määrästä. Itse teksti on, yllätyksekseni, todella herkullista. Nauttien sitä lukee. Olen vasta luvussa neljä, ja Pukkilan kateuden sappea tihkuvat, oikeastaan pursuavat ajatukset naurattavat melkein ääneen. Helsingin Sanomien esseessä puhuttiin tänään, sievistellen Kilven tekstiin verrattuna, somen aiheuttamasta riittämättömyyden tunteesta. Samasta kateudesta on kyse kuin se, jolla Pukkila mittailee Alastalon salin pituutta ja mattojen määrää.

Tapio ja VIrpi Liinojan yhteistyö kirjojen tekijöinä ilahduttaa.

Pitkien unien jälkeen oma aamuni jatkui muistinsa menettäneen Alicen seurassa. Lapsen lähdettyä kaverin mökille pääsin viimein lukumaratonin ytimeen: heittäydyin sohvalle seljälleni kirjojen pariin. Luettavaksi valikoitui Tapio ja Virpi Liinojan lämminhenkinen sarjakuvakirjanen Kumpuset & Horsmala, joka näyttää tuokiokuvia tämän päivän Kumpulasta ja vilauttaa myös välähdyksiä menneiltä vuosikymmeniltä. Ollaan Helsingissä, joka ei minulle ole savuinen eikä sumuinen kaupunki, vaan kokoelma omaleimaisia ja jokainen omalla tavallaan maailman parhaita kyliä.

Iltapäivän matkantekoa

Millan kyydissä voi mökkimatkallakin maratoonata.

Kirsi on matkalla mökille Äijännokkaan, Näsijärven rannalle. Hän lukee autossa Pauliina Vanhatalon Toinen elämä -kirjaa, jossa käsitellään vakiintuneen aikuisuuden mukanaan tuomia muutoksia. ”Kirjasta löytyy samaistumispintaa, vaikka minä olenkin lähes kaksikymmentä vuotta Pauliinaa vanhempi, Konkreettisesti käsillä on ”toinen elämä”, kun voin lukea autossa kirjaa 18-vuotiaan tyttären ajaessa!”.

Varpulla on upeat lukumaisemat!

Kirsin vieraillessa aiemmin tänä vuonna Skotlannissa Varpun Robert sai tuliaisiksi Kjell Westön kirjan Kangastus 38 englanninkielisenä (The Wednesday Club). ”Siitä olen nyt nautiskellut 30 sivua sohvalla. Westö on yksi kirjailijasuosikeistani. Käännös on Neil Smithin ja teksti tuntuu ihan aidolta Westöltä”, kertoo Varpu.

Hirvensalmen mökkimaisemissa Raila aloitti heti puolen yön jälkeen urheilutoimittaja & tietokirjailija Oskari Saaren kirjoittamaa elämäkertaa Aki Hintsa – voittamisen anatomia. Kirjan ensimmäiset 60 sivua ovat olleet piristävä muutos eilen loppuun saadusta Elena Ferranten Hylkäämisen päivistä.

Päivään ei toistaiseksi ole isoja sivumääriä mahtunut, kun aamupäivällä käytiin Hirvensalmen jokakesäisillä Tervaleppäjuhlilla katsastamassa museot, taidenäyttelyt ja markkinameininki.

Käsityökeskuksessa oli vanhoista kirjoista tehtyjä enkeleitä sekä kierrätyskirjoja myynnissä. Nyt pitää kipin kapin palata vielä hetkeksi kirjan pariin, jotta lukumaraton edistyy ennen päivän MM-jalkapallo-otteluiden alkua!

Päivin matka on edennyt pysähdykseen Odensessa H.C. Andersenin museossa ja hänen synnyinkodissaan.

Päivi vieraili H.C. Andersenin maisemissa ja raportoi maratonistaan: ”Satusedän kunniaksi luin netistä löytämäni sadun ”Todellinen prinsessa”, joka teki minuun vaikutuksen jo hyvin nuorena (arvioisin parin sivun verran lukumaratonia). Museossa oli nähtävänä myös todellisen prinsessan sänky patjoineen. Sen jätin kuitenkin kuvaamatta, kun en ollut aivan varma saako museossa kuvata.”

Vielä riittää ruusuloistoa, vaikka tänä vuonna kaikki on kukkinut etuajassa.

Minna teki päivällä Coco-koiran kanssa kunnon lenkin, kolmantena mukana oli edelleen Moriartyn Nainen joka unohti äänikirjana. Iltapäivällä vuorossa oli Leena Krohnin kesken olevan Tainaronin jatkaminen. Ei voi kirjaa syyttää siitä, että päikkärit veivät mennessään. Olo oli herätessä kuin Ruususella, ja matka jatkuu kohti loppukiriä! Tainaron on kiehtova ja ajatuksia herättävä kirja, ja odotankin mielenkiinnolla sen teatteriversiota, jonka ensi-ilta on Kansallisteatterissa 11.10.2018.

Loppusuoralla

Varpu on ehtinyt The Wednesday Club -kirjassa (Kangastus 38) sivulle 81. ”Onpa jännää taustaa talvisodalle ja niin uskottavaa henkilökuvausta!”

Kirja vei Kirsin Nässyn rannalta sodanjälkeiseen Englantiin.

Kirsi raportoi Näsijärveltä: ”Maraton-päivään osui kaksi futismatsia, joista Ruotsi-Englanti oli henkilökohtaisesti hankala, kun olisin halunnut molempien voittavan. Englanti oli tällä kertaa myös kotikatsomon mielestä parempi, niinpä valitsin sen kunniaksi iltakirjaksi englantilaisen The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Societyn, joka on juuri ihastuttanut myös leffana. Kirjan sain lainaksi Varpulta, niinpä luemme näköjään toisiltamme saamiamme kirjoja! Alku oli jo kiinnostava, mutta nyt on kirja jätettävä saunomisen ajaksi sivuun!”

Sukumökin parhaita puolia on, että maailmalla asuvat serkukset näkevät toisisan.

Kirsin kirjallinen ilta jatkuu: ”Kun tulin saunasta, mökissä Milla ja serkkutytöt Ella ja Bea lukivat Iltasatuja kapinallisille tytöille. Heti kuuli, että kirja ei ollut iltasatuna ensimmäistä kertaa, sillä niin hyvin pikkuneidit tarinat tunsivat. Minäkin sain lukea parin rohkean naisen tarinan.”

Airi ahkeroi Alastalon salia leppoisasti ja suosittelee sitä muillekin.

Airin tunnelmia maraton-päivästä: ”Eipä juuri keskenään erilaisempia kirjoja olisi voinut lukuvuoroon valita. Eivätkä Volter Kilven Alastalon salissa ja Maggie Nelsonin Argonautit myöskään ole lukumatoniin sopivia kirjoja, ainakaan, jos luettujen sivujen määrää pitää tärkeänä mittarina.
Alastalon salissa on ollut hyllyssä jo pitkään ja pari vuotta sitten menin lupaamaan, että lukisin sen ennen kuin ystävien kanssa purjehtisimme Kustavin vesille. Olen siirtänyt ja siirtänyt lukemista, kirjan maine vaikealukuisena on pelottanut. Toistaiseksi olen nauttinut joka sivusta, välillä hihitellyt, mutta erityisesti makostellut mielessäni Kilven mahtavaa kieltä.
Mikään helposti nieltävä lukuromaani ei ole Argonautitkaan. Yhdysvaltalaisen kirjailija-feministi-filosofi-taiteentutkijan autofiktio, joka ei siis ole fiktio, kuvaa kirjailijan suhdetta muunsukupuoliseen taiteilijaan Harry Dodgeen ja kirjailijan raskautta ja äitiyttä. Vielä enemmän kirja on pohdintaa sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Kesken en ole kirjaa jättänyt, vaikka välillä on mielessä käynytkin.”

Paul Kalanithi kirjoittaa siitä, miten tulevaisuudensuunnitelmat muuttuvat, kun nuori lääkäri saa oman diagnoosinsa.

Sasu ehti lukea Paul Kalanithin omaelämäkerrallista kirjaa Henkäys on ilmaa vain 59 sivun verran ja vaikuttui: ”Upea ja koskettava kirja.”

Inari Krohnin kuvitusta Leena Krohnin teokseen Tainaron.

Minna luki illalla Tainaronin loppuun. Nautiskellen ja vähän hidastellenkin ja takaisin palaten. Ei siksi että teksti olisi vaikeaa, se on vain niin monikerroksista ja ajatuksia herättävää, ettei nopea lukeminen tälle kirjalle sovi. Mieli on siis hyvä, vaikka sivumäärä jäi vaatimattomaksi – ainakin tavoitteeseen verrattuna. Maraton on lopuillaan, mutta lukeminen jatkuu!

Jälkitoimitus
Jostain syystä sähköinen postipoika oli hukannut Marjan maratonraportin lauantailta matkalle, niinpä se tulee toisen lähetyksen jälkeen tässä:

Pena näyttää nauttivan lukemisesta yhtä paljon kuin emäntänsä.

”Padasjoella, Virmailansaaressa piti tänään sataa mutta aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Mikä sen mukavampaa kuin loikoilla laiturilla aurinkotuolissa ja lukea kirjaa, jonka bongasin viime syksynä Turun Kirjamessuilla. Historia kiinnostaa ja varsinkin Suomen ja Pohjoismaiden yhteinen menneisyys.
Ehrnrooth Kenraali- ja liikesuku modernin Suomen synnyssä 1750-1950” valottaa Ehrnroothin suvun merkitystä Suomen historiassa kahden vuosisadan ajan. Seitsemän kirjoittajaa kertoo seitsemässä artikkelissa Ehrnroothin suvun jäsenistä ja siitä miten Ehrnrootheista tuli vaikutusvaltainen mahtisuku Suomeen.
Alkuun olen päässyt, nyt sivulla 38. Pena-bokseri kuitenkin sitä mieltä, että pitäisi hänen kanssaan seurustella eikä uppoutua kirjaan 

Tulosluettelo

Lukumaratonin saldoksi Kirsin Book Clubilla tuli:

 • Kirsi luki 45 sivua Lincoln in the Bardoa, 22 sivua The Guernsey Literary and Potato Peel Societya, 12 sivua Iltasatuja kapinallisille tytöille ja 86 sivua Toista elämää, jota myös kuunteli tunnin ja 15 minuuttia
 • Airi luki 70 sivua Volter Kilven Alastalon salia ja 60 sivua Maggie Nelsonin Argonautteja
 • Sasu luki 59 sivua kirjaa Henkäys on ilmaa vain
 • Marja luki 127 sivua artikkelikirjaa aiheesta Ehrnrooth Kenraali- ja liikesuku modernin Suomen synnyssä 1750-1950
 • Raila luki 139 sivua kirjaa Aki Hintsa – voittamisen anatomia
 • Varpu luki 81 sivua The Wednesday Clubia
 • Päivi oli tänäkin vuonna matkoilla ja luki 35 sivua elokuun lukupiirikirjaamme Shoshin ja H.C. Andersenin sadun Todellinen prinsessa, noin kaksi sivua
 • Minna luki 78 sivua Tainaronia ja kuunteli 5 tuntia 46 minuuttia Naista joka unohti

Yhteistuloksemme tällä kertaa 816 luettua sivua ja 7 tuntia ja yksi minuutti kuunteluaikaa. Nyt meitä osallistui 8 lukijaa, ja keskimäärin sivuja per lukija oli 102. Jäimme siis numeroissa mitattuna edellisistä vuosista (167 ja 164). Kellään ei tänä vuonna muun tekemisen vuoksi ollut mahdollisuutta heittäytyä varsinaisesti ahmimaan, vaan perheet ja ystävät veivät ansaitun osansa kauniista kesälauantaista. Tärkeintä meille on edelleen osanotto ja yhdessä lukeminen!

 • Blogistanian koonnin voi lukea Unelmien aika -blogista
 • Lue Kirsin Book Clubin viime vuoden lukumaratonkooste tästä ja vuoden 2016 kooste tästä.
Kommentit
 1. Katriina
  • Avatar photo Minna Väisälä
 2. Avatar photo Kirsi Ranin
  • Avatar photo Airi Vilhunen
 3. Tea
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *