On kesäyö – Topi Sorsakosken paluu

Kuva: Daniel Paul

Suomen kesäteatteri esittää kesällä 2018 Sappeella Topi Sorsakosken elämään perustuvaa musiikkinäytelmää On kesäyö. Teatterin sijainti Sappeen matkailukeskuksen vieressä takaa erinomaiset palvelut isollekin joukolle.

On kesäyö kiinnostaa ja menee täysille katsomoille.

Heikki Paavilaisen kirjoittama ja ohjaama esitys tuo nähtäväksemme myös muita legendoja, erityisesti Olavi Virta on tiivisti mukana koko kertomuksen ajan. Tarina kertoo Topin elämänkaaren alkaen syntymästä ähtäriläisen automekaanikko-tangolaulaja Tapio Tammilehdon esikoiseksi, aina siihen asti kun Topi lähtee sinne missä Olavi Virta jo on.

Lavalla nähtiin karismaattisen Topi Sorsakosken lisäksi erinomaisia tanssijoita ja laulajia. Kuva: Daniel Paul

Tarina kulkee mukavasti ja minä aina väliin hyrisen fiilistellessäni biisejä ja niistä nousevia muistikuvia. Taisivat kaikki kappaleet olla tuttuja, monet niistä minullekin muistorikkaita, vaikken nuoruuttani tanssilavoilla viettänytkään.

Raskas työ vaati raskaat huvit. Vapaalla saattoi Baddingkin riehaantua. Kuva: Daniel Paul

Artistin elämä on ollut rankkaa kautta aikojen. Helpolla ei päässyt Topikaan, meno oli paikoin hurjaa. Perhe hajosi ja tyttöystävät vaihtuivat niin tiuhaan että kaveritkaan eivät pysyneet perässä. Onneksi tarina ei sortunut mässäilemään rappioromantiikalla, vaan asiat vain etenivät tällä kertaa näin.

Topilla riitti vientiä. Kuva: Daniel Paul

On kesäyö on selkeästi enemmän kesää kuin teatteria. Ja hyvä niin, sillä hienolla musalla ja oivaltavalla ajankuvalla on paikkansa, ja erityisesti silloin kun muutenkin otetaan rennosti.

Tunnistatko tämän oman aikansa edelläkävijän ja lavakiertueiden uudistajan? Kuva: Daniel Paul

Olisiko loukkaus sanoa, että Ilkka Koivula esittää Topia hyvin? Ehkäpä, sillä Ilkka Koivula ei vain esitä vaan hän on Topi Sorsakoski ja tuo tämän eteemme eläväksi jälleen. Todella hienoa, että Koivulassa yhdistyvät näköisyys ja ääni aivan poikkeuksellisella tarkkuudella. Hänen rinnalleen tämän esityksen timantiksi nostan Mikko Huovialan, jonka esittämät hahmot iskivät tyylillä suoraan huumorihermooni. Tämä taituruus sai minut pohtimaan sitä hiuksenhienoa eroa, joka piileksii jossain sterotypian ja virtuoottisen taitavuuden välimaastossa.

Topi Sorsakoski – yksinäisen ratsastajan hahmo Kuva: Daniel Paul

 

Lue myös juttuni Suomen kesäteatterin Apianniemen näyttämöllä esitettävästä Jari Sillanpää -musikaalista Rakkaudella merkitty.

Muita Kirsin Book Clubin teatteriarvioita täällä.

Kommentit
  1. Avatar photo Kirsi Ranin
    • Avatar photo Minna Väisälä

Kommentoi