Rakkaudella merkitty – Lämmin ja taitava musikaali Jari Sillanpään elämästä

Kuva: Rami Marjamäki

Apianniemen kesäteatteri, joka on toinen Suomen kesäteatterin näyttämöistä, esittää kesällä 2018 musikaalia Rakkaudella merkitty, joka kertoo Jari Sillanpään elämästä. Vaikken varsinainen Siltsu-fani olekaan koskaan ollut, kiinnostuin esityksestä jo keväällä kun se pääsi iltapäivälehtien otsikoihin päähenkilön tosielämän tapahtumien vuoksi. Lipunmyynti notkahti hetkeksi, mutta onneksi vain hetkeksi ja käsikirjoittaja-ohjaaja-teatterinjohtaja-yrittäjä Heikki Paavilainen saattoi toipua säikähdyksestä.

Valloittavat Heidi Kirves ja Ushma Karnani toivottivat yleisön tervetulleeksi. Kuva: Daniel Paul

Lähdin siis heinäkuisena lauantaina nopealla päätöksellä mökkimaisemistani katsomaan, minkälaiseen tulokseen kevään käsikirjoitusmuutosten jälkeen oli tultu. Oma tunnelmani ennen esitystä oli hieman jännittyneen odottava. En onnekseni ollut lukenut arvostelujen kiittävää hehkutusta ennen näytöstä, joten lastinani ei ollut ylisuuria odotuksia.

Ja hyvä niin, sillä Rakkaudella merkitty on erinomainen teos. Se tuo näyttämölle Jari Sillanpään elämänkaaren Ruotsissa asuneesta lapsuuden perheestä maailmalle, tangokuninkaaksi ja kansansuosikiksi. Olen niin vaikuttunut esityksestä, että osaan vain kehua. Pari ei-ammattinäyttelijää paljastui vasta taustatietoja googlatessa, niin taitavia he kaikki olivat. Myös laulu ja tanssi sujuivat, joten rentouduin vain ihailemaan, kun kaikki olivat antaneet ensimmäisen ääninäytteensä. Paras teatteriesitys minulle on se josta puuttuu yksi lenkki, se heikoin. En kuitenkaan malta olla nostamatta kahta nimeä: Jari Ahola vanhempana Jarina ja Petra Ahola Sari-siskona olivat tämän esityksen timantit.

Apianniemen kesäteatteri sijaitsee veden ympäröimänä, joten hellepäivänäkin olo katsomossa pysyi mukavana.

Olin Apianniemessä ensimmäistä kertaa, mutten taatusti viimeistä! Paikka on hieno sekä ympäristön että teatterin osalta. Yli 800-paikkainen katsomo oli ilmavasti katettu ja näkyvyyden kannalta juuri sopivasti nousevassa rinteessä. Ilmapiiri oli portilta alkaen rennon ystävällinen, ja käytännön ohjeet muistutettiin näytännön aluksi mieleen napakankepeästi. Bonuksena arvottiin parille onnekkaalle katsojalle kahviliput. Pieni ele, paljon hyvää mieltä myös meille joita onni ei tällä kertaa suosinut.

Kahden Jarin vuoropuhelu lavalla oli erittäin onnistunut ratkaisu. Kuva: Daniel Paul

Lavalla nähtiin kaksi Jaria, nuori ja jo varttuneempi, elämänsä tärkeiden ihmisten ympäröimänä. Heidän vuoropuhelunsa tuo näytelmään sopivasti jännitettä. Juonen puolestahan ei varsinaisia yllätyksiä ole tiedossa, kuten monet Sillanpään keikat nähnyt vierustoverini totesi.

Ensi-iltakatsomossa istunut Jari Sillanpää vaikutti pitävän näkemästään. Kuva: Daniel Paul

Ennakkotiedoista poiketen Jari Sillanpää oli itse paikalla kesäkuisessa ensi-illassa  ja iltapäivälehtien kertoman mukaan hän oli tyytyväinen esitykseen. Ei ihme, sillä Rakkaudella merkitty on paitsi taitavasti myös rakkaudella ja kohdettaan kunnioittavasti tehty esitys.

Yksi herkullisimmista kohtauksista oli Jarin (Martti Manninen) ja fanin (Petra Ahola) kohtaaminen. Kuva Daniel Paul.

Pidin myös Rakkaudella merkityn musiikkivalinnoista. Mukana oli aikansa parhaita paloja, niitä jotka me kaikki tunnistamme, mutta jotka eivät ole kuluttaneet korviamme kyllästymiseen asti. Ihan kaikkein eniten pidin ihanaäänisen Tapio Heinosen jo 70-luvun alussa tunnetuksi tekemästä Michel Legrandin kappaleesta Samanlainen onni, jonka Jari on kierrättänyt onnistuneesti.

Kiitän vielä erikseen Heikki Paavilaista napakan käsikirjoituksen lisäksi ainakin minun makuuni loistavasti onnistuneesta ohjauksesta, jossa rytmi oli mainiosti kohdallaan.

Työryhmästä hehkui tekemisen ilo katsomoon asti. Kuva: Rami Marjamäki

Ja kuultiinhan se Satulinnakin koskettavan esityksen päätteeksi. Lähes täysi katsomo kiitti esiintyjiä seisomaan nousten – ei kovin yleinen näky kesäteatterissa. Tämä esitys ei ollutkaan kesäteatteria vaan täysiveristä musiikkiteatteria Suomen kauneimmassa kesässä. Siitä välittyi se lavakarisma, joka on ollut Sillanpään suosion salaisuus jo vuosikymmenet. Toivoin siis yleisön ja ennen kaikkea Jarin itsensä vuoksi että hän pystyy selviytymään nyt ajankohtaisista haasteistaan ja jatkamaan uraansa entistäkin menestyksekkäämmin.

Lue myös muita teatteriarvioitamme täältä.

Kommentit
  1. Tea
    • Avatar photo Minna

Kommentoi