Helsingin Kirjamessut 2018 Kirsin Book Clubin silmin

Kyllä kirjat ja kirjailijat kiinnostavat! Ohjelmajohtaja Ronja Salmi (kuvassa oikealla), Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence ja hänen vaimonsa Suzy avasivat Helsingin Kirjamessut, joilla rikottiin ennätyksiä. Kävijöitä oli neljän päivän aikana 85600, määrä, joka näkyi ja tuntui. Kirjailijahaastattelut ja keskustelut vetivät yleisöä niin, että istumapaikkoja riitti vain nopeimmille. Keskustelujen kiinnostavuudesta kuitenkin kertoi, etteivät seisojatkaan jättäneet kuuntelua kesken. Messujen yleisilme oli raikastunut ja, kuvitteluako vain, pienempienkin kustantajien messuosastot löytyivät nyt aikaisempaa helpommin.

TERVETULOA LAPSET!

Onnittelut, Ronja Salmi, messujen menestyksestä ja kiitos varsinkin messujen lastenalueesta. Se oli todella uusiutunut ja nyt voitiin ensimmäisen kerran puhua todellisesta LASTEN alueesta: oli tapahtumaa, tekemistä, iloa ja väriä, ja pienen lukijan mielestä kaikkein parasta: KIRJOJA.

YHDYSVALLAT – DARK BOOKS FOR DARK TIMES

Kirjamessujen teemamaa oli Yhdysvallat. Teemamaata edustamaan oli saapunut Meksikossa asuva, Pen Internationalin puheenjohtaja Jennifer Clement, Kuubassa syntynyt, mutta Kaliforniassa asuva Cecilia Samartin ja ankkapiirtäjä Don Rosa. Mukana oli myös runoilija Patricia Lockwood, mutta häntä emme nähneet.

Jennifer Clementillä oli vain synkkiä totuuksia kerrottavanaan Yhdysvaltojen tilanteesta, sekä kustantajan järjestämässä tilaisuudessa että Sofi Oksasen haastattelussa. Hän kertoi, että joka päivä 20.000 asetta tulee Meksikon rajan ylitse Yhdysvaltoihin, kouluissa on paniikkinappuloita joka kulmalla mahdollisten ampumisten varalta. Messujen aikana ammuttiin 11 ihmistä synagogassa Pittsburghissa, alle kymmenen hengen ampumiset eivät enää edes ylitä uutiskynnystä. Jennifer Clement ei usko, että Trumpin kaudella aselakeja tiukennettaisiin, sillä vahva asejärjestö NRA tuki Trumpin vaalikassaa runsaalla kädellä. Nämä teemat johdattivat Jenniferin kirjoittamaan fiktiivisen Rakkaudesta aseisiin -teoksen (Gun Love), joka on juuri ilmestynyt suomeksi.

Cecilia Samartin osoittautui yhtä lämpimäksi ja läsnäolevaksi henkilöksi kuin hänen kirjojensa perusteella voi olettaakin. Hän on tarttunut seitsemännessä suomennetussa teoksessaan rankkaan aiheeseen, ihmiskauppaan – kolmen hyväksikäytetyn tytön tarinaan Las Vegasissa. Kirsi haastatteli Ceciliaa Kirottu kauneus -teoksen tiimoilta usealla messulavalla. Kuvassa vasemmalta Kirsin Book Clubin Piia Fredrikson, Minna Väisälä, Pirjo Helenius-Viitamäki, Cecilia Samartin, hänen newyorkilainen agenttinsa Moses Cardona, Kirsi Ranin, Marja Castrén ja Airi Vilhunen. Me kaikki liikutuimme, kun Cecilia haastattelun lomassa kiitti puhuttelevin sanakääntein Mosesta kaikesta tuesta ja avusta vuosien varrella.

Cecilian läheisyydessä tuntui kuin ilmassa olisi hieman maagisuutta. Kun lukijat lähestyivät, hän kuunteli, halasi ja otti kädestä. Hän myös kovasti toivoi näkevänsä lunta, mutta ensilumi satoi Helsinkiin vasta messujen jälkeisenä päivänä.

LUKUPIIRILÄISET LUKUPIIREISSÄ

Kirsinbookclubilaiset olivat tänäkin vuonna ahkeria messujen lukupiiriläisiä ja niistä bloggaavia.

Maija-Riitta oli bloggaajana Kirjamessujen runsaan tarjonnan torstaina aloittaneessa Riikka Pulkkisen Lasten planeetta -kirjan lukupiirissä. Esilukijoina ja keskustelijoina oli Naistoimittajien lukupiiri. Kirjan aihepiiri, avioero, oli monelle tuttu, mutta harvemmalla oli kokemusta kirjassa kuvatusta kypsästi ja sivistyneesti hoidetusta erosta. Keskustelijoita tietysti kiinnosti, kuinka tarkkaan Lasten planeetta kuvaa Riikka Pulkkisen omaa avioeroa. Tämän kysymyksen kirjailija ohitti diplomaattisesti käyttäen ruoka-aineiden tuotelistausten mallia: ”Saattaa sisältää pähkinää, saattaa sisältää minuuden osia.” Lue lisää lukupiiristä tästä: (klik).

Antti Heikkisellä oli messuilla lukuisien lava- ja osastohaastattelujen lisäksi perjantai-iltapäivänä lukupiiri uusimman romaaninsa Kehveli tiimoilta. Se oli houkutellut messukeskuksen auditorioon sankan joukon faneja Antin kotimaakunnasta. Veijariromaaniksikin mainitussa Kehvelissä Antti kuljettaa lukijan kepein keinoin vakavienkin kysymysten äärelle. Kehvelin kieli on lukunautinto, joka aukeaa mainiosti myös savoa taitamattomille. (Kuva: Arja Korhonen / Kulttuuri kukoistaa)

Dystooppisista, tulevaisuuteen sijoittuvista teoksista tunnettu Risto Isomäki vie meidät romaanillaan Viiden meren kansa esihistoriaan, noin 11000 vuoden takaiseen Suomeen. Isomäki pöllyttää koulussa oppimaamme kuvaa Suomesta siihen aikaan kun se asutettiin, ja tekee sen taidokkaasti niin sisällön kuin kielenkin osalta. Sunnuntaiaamun lukupiirin osallistujat pääsivät myös esittämään kysymyksiä ja kurkistamaan siihen valtaisaan tietomäärään, josta Risto Isomäki romaaninsa ammentaa.

Lauantaiaamuna olimme kirsinbookclubilaisten Piian, Minnan, Maija-Riitan, Kirsin ja Airin yhteisvoimin Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjan lukupiirin esilukijoina. Auditorio oli melkein täynnä ja suurin osa yleisöstä oli kirjan lukenutkin. ”Mainio kynä”, Kimi Räikkönen kommentoi Hotakaisen hänelle lähettämää 40 ensimmäistä liuskaa, ja samaa kiitimme lukupiirissä. Hotakainen kiitti kohdettaan hyvästä tilannekomiikan tajusta, herkyydestä ja lämmöstä, jolla hän perhettään kohtelee. Huimia olivat Hotakaisen tarinat automatkoista Kimin kyydissä. Hotakaisen asenteesta ja siitä, miten hän kirjansa kohdetta tekstissään lähestyy, kertoo paljon tämä hänen lausumansa: ”Kyynisyydellä avautuu ovi eteiseen, mutta avoimin mielin pääset peremmälle.” Hyvä neuvo monelle ja moneen asiaan. Lue enemmän siitä, mitä kirjailija lukupiirissä kertoi mukana olleen bloggaajan, Anneli Airolan jutusta.

Airi oli bloggarina Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -esikoisteoksen lauantaisessa lukupiirissä. Esilukijoina olivat Eduskunnan lukupiiristä kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, Sari Sarkomaa ja Satu Hassi. Innokkaasti keskustelleelle kansanedustajakolmikolle kirjassa oli sekä tuttua että uutta. ”Kirja tuli iholle, oli erilaista tekstiä kuin mitä olen aikaisemmin lukenut.” ”Yhtä aikaa vakava ja kevyt.” Lisää lukupiiristä erillisessä blogijutussa, jonka voit lukea tästä: (klik). Myös Eduskunnan lukupiiriin saatatte törmätä myöhemminkin blogissamme, sillä messutapaamisessa syntyi ajatus yhteisestä tapaamisesta Kirsin Book Clubin kanssa. Kuvassa vasemmalta Gummeruksen toimituspäällikkö ja Sisko Savonlahden kustannustoimittaja Johanna Laitinen, jota kirjailija kiitti moneen kertaan lukupiirin aikana, Outi Alanko-Kahiluoto, Sisko Savonlahti, Sari Sarkomaa ja Satu Hassi. Sunnuntaina onnittelimme Sisko Savonlahtea Helsingin Sanomien esikoispalkintoehdokkuudesta.

ESIKOISET LAVALLA

Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon finalisteja messulavalla seuratessa tuli ajoittain mieleen, miten Kari Hotakainen kuvasi Kimi Räikkösen ensimmäistä kertaa F1-kilpailussa lehdistön edessä. Sillä erotuksella kuitenkin, että kaikki 10 finalistia saivat puhua äidinkieltään, olivat akateemisesti koulutettuja ja matkalla sanan, ei vauhdin, ammattilaisiksi. Esiintymiskokemus tai -kokemattomuus näkyi, ja heille heiteltiin kysymyksiä, joihin sopiva vastaus olisi ollut Kimi Räikkösen tyyliin: ”En minä tiedä.” Urhoollisesti esikoiskirjailijat kuitenkin etsivät vastauksia heitä haastatelleiden toimittajien mahdottomiinkin kysymyksiin. Olisiko jo aika uudistaa finalistien esittelyformaattia?

Esikoiskirjailijat kuvassa istumassa vasemmalta Anna-Liisa Ahokumpu (Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa/Gummerus), Tapani Tolonen (Sokeisto/Otava), Stina Saari (Änimling/Teos), Jani Mäkivalli (Ääniseltä itään/ Karisto), Kirsikka Saari (Hölmö nuori sydän/Otava), Tuukka Pietarinen (Yksin ja toisin/WSOY), Eeva Turunen (Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa/Siltala), Silvia Hosseini (Pölyn ylistys/Savukeidas), Sisko Savonlahti (Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu/Gummerus), Enni Vanhatapio (Absentia/Gummerus). Heitä haastattelivat Helsingin Sanomien toimittajat Antti Majander (vas.) ja Suvi Ahola.

Esikoisjuhlinnan ja onnitteluruusujen jälkeen vuorossa on kirjailijan arki, joka ei jatku yhtä ruusuisena. Kahden vuoden takainen HS:n esikoispalkinnon voittaja Saara Turunen nosti toisessa kirjassaan Sivuhenkilö näkyviin, miten kirjailija kokee kirjansa saaman kritiikin ja miltä esikoisjuhlinta kirjailijasta tuntuu. Saara Turunen keskusteli kritiikistä kriitikko Vesa Rantaman kanssa (kuvassa) ja haastoi toisessa keskustelussa itse kysymyksillään esikoiskirjansa Rakkaudenhirviön neidotellen ja vähätellen arvioineen Helsingin Sanomien kriitikon Antti Majanderin. Saara Turunen ahkeroi messuilla muutenkin, sillä hänen kirjaansa käsiteltiin myös lukupiirissä.

LOPPUKANEETIT

Vaikka saimmekin Kirsin Book Clubin messuilua läheltä seuraavalta kriittiseltä teiniltä kipakan kommentin hankkia elämä kirjamessuilla juoksentelun sijaan, emme taaskaan kadu messuilla käytettyjä päiviä ja iltoja. Monta hienoa keskustelua ja haastattelua, tapaamisia myös muiden ”hikenä kirjoja vetävien” (vrt. edellä mainittu teini) kanssa, uusia ajatuksia, kirjalöytöjä. Tässä tulevien viikkojen ja kuukausien lukulistaa ja lahjakirjoja lukeville läheisille eli kuvakooste kirjasaaliistamme.

Juttu on Kirsin Book Clubin yhteistuotantoa. Lue myös:

Kirsin Book Club voi seurata myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Kommentit
  1. Raila
    • Avatar photo Airi Vilhunen
  2. Tiina / Kirjaluotsi
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  3. Sisko

Kommentoi