Taru Anttonen, Milla Karppinen: Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Finlandia Junior -ehdokas

Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) tarjoilee lukijalle mittavan kattauksen poikkeuksellisen rohkeita ja tavoitteellisia naisia elämän eri alueilta sekä meidän ajastamme että historiastamme. Kirjan 60 sankaria kuningatar Kaarina Maununtyttärestä Helvi Sipilän kautta Almaan ja Aino Kallaksesta Eva Wahlstömin kautta Marja-Sisko Aaltoon takaavat, että hyvin monenlaisille lukijoille löytyy samastumiskohde.

Kirja on todellinen yhteisponnistus. Se on tehty joukkorahoituksen tukemana, 24 kirjoittajan ja 41 kuvittajan voimin. Laajasta kirjoittaja- ja kuvittajajoukosta huolimatta kirjan ilme on yhtenäinen niin kuvituksen kuin tekstienkin suhteen. Tekstit on kirjoitettu – kuten toimittajat kirjan alussa kertovat – sadun keinoin. Esittelyt ovat kahden sivun mittaisia ja tiivistävät tärkeimmän. Kirja sopii siis kaikenlaisille kirjankuluttajille, juuri lukemaan oppineelle, ahmimisikäiselle ja varttuneemmallekin lukijalle. Sankaritarinat toimivat loistavasti myös iltasatuina, jolloin rohkeista naisista voi keskustella yhdessä.

Sankaritarinoiden naiset ovat löytäneet oman intohimonsa, ja työskennelleet määrätietoisesti kehittyäkseen aina vaan paremmiksi. Moni heistä on ollut myös arjen sankari, ponnistanut vaativista olosuhteista ja voittanut tielleen tulleet vaikeudet. 

Hienoa, että mukana on runsaasti myös muita kuin  meidän kaikkein jo entuudestaan tuntemia henkilöitä. Erityisesti luonnontieteellisillä aloilla puurtaneet naiset ovat usein jääneet tuntemattomimmiksi. Myös tuleville sankareille on tärkeää lukea, että ennen heitäkin on ollut uskalikkoja, jotka ovat lähteneet valloittamaan uusia alueita. Maanmittausinsinööri Sirkka Liakan sanoin:

Minä puhkaisin aikanani heikoilla voimillani yhteen seinään reiän, josta minun jälkeeni on tullut jo 200 tyttöä.”

Kirja saa minut pohtimaan sankaruutta. Vaikka henkilögalleria kirjassa on laaja, mielessäni pyörii jatkuvasti se Tuntematon Arjen Sankari, joka ei pääse kirjoihin ja kansiin kuin korkeintaan muita avustavassa roolissa.

Ja huulilleni nousevat hyräillen J. Karjalaisen sanat laulustaan Sankarit: 

Me ollaan sankareita kaikki,
kun oikein silmin katsotaan
Me ollaan sankareita elämän,
ihan jokainen”

ARVONTA (ON JO PÄÄTTYNYT)

Arvomme yhden Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) -kirjan sunnuntaina 28.10.2018.
Osallistuakseni kirjoita kommenttikenttään, kenen naisen tarinan sinä haluaisit lukea. Arvonnassa ovat kaikki vastauksensa kommenttikenttään ennen sunnuntai-iltaa klo 20 kirjanneet.
Päivitys 28.10.2018 klo 20:45:

VOITTAJA

Onnenkeiju arpoi voittajaksi Sannan, onneksi olkoon!

Lähetämme sinulle sähköpostia, jotta saamme osoitteesi ja sen jälkeen Into Kustannus lähettää sinulle kirjan.

Kuuntelimme Helsingin Kirjamessuilla 27.10. Sankaritarinoita tytöille -teoksen toimittajia Taru Anttosta (keskellä) ja Milla Karppista (oikealla). Heitä haastatteli Into Kustannuksen viestintä- ja markkinointipäällikkö Nora Varjama.

Kommentit
 1. Juniperus
 2. Helena
 3. Juha
 4. Marja
 5. NannaS
 6. Salli
 7. Reijo
 8. Hansku Koo
 9. liinakoo
 10. Matilde
 11. Nelliina
 12. Satu Tuominen
 13. Eeva-Leena Aittoniemi
 14. Piippari
 15. Anna Hänninen
 16. Erja
 17. Mari
 18. Sirkkuli
 19. Sanna
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 20. Sanna
 21. Ewwi
 22. Elli
 23. Emiliaa
 24. Emiliaa
 25. Anniina Lång
 26. Anu Asikainen
 27. Sarbba
 28. Teija
 29. Tea
 30. Suvi
 31. MarjaKoo
 32. Leena Hovi
 33. heli
 34. Marjatta
 35. Monica
 36. Ruskarouva
 37. Niina N
 38. Taija
 39. minttu47
 40. Henna73
 41. Kati
 42. Aulikki Ristoja
 43. Tarjuska
 44. Kristallin kirkkaasti
 45. Pii

Kommentoi